Хочеш миру – готуйся до війни. Як за час АТО змінилося озброєння кропивницьких спецпризначенців

3 полк ССО

Хочеш миру – готуйся до війни. Цей відомий вислів нині чудово розуміє кожен свідомий українець. В умовах гібридної війни, яку РФ веде проти нашої держави, Україна гостро відчула потребу у новітній сучасній боєздатній армії, адже однією силою духу і патріотизмом ворога не переможеш. Війську потрібна новітня техніка, озброєння та спорядження.

Учора, 7 вересня, у День воєнної розвідки України, кропивницькі спецпризначенці продемонстрували представникам преси, чим нині забезпечений підрозділ, у якій амуніції, з якою зброєю та спорядженням наші славетні “кіборги” боронять Україну від наступу агресора.

Обмундирування бійця 3-го полку сьогодні дуже відрізняється від того, яким були забезпечені військові на початку бойових дій на території України.

На сьогодні спецпризначенці використовують декілька варіантів сучасної зручної військової форми, в залежності від характеру завдань, які виконує боєць, кевларові каски з пристроями нічного бачення, сучасні розвантажувальні жилети, CamelBak, якісна оптика, безбілотні пристої спостереження, надійні бронежилети, медичні рюкзаки, обладнані всім, щоб медики мали змогу реанімувати найважчого пораненого прямо на полі бою, тактичні окуляри, сучасні засоби зв’язку, модернізована зброя – усім цим зараз забезпечені наші “кіборги”.

обмундирування розвідника, медика та кулеметника

Учора, 7 вересня, кропивницькі спецпризначенці продемонстрували журналістам засоби, обладнання та зброю, якими користуються бійці 3-го полку в зоні АТО.

За словами спецпризначенця з позивним “Койот”, хлопці ще декілька років тому і не мріяли про таке забезпечення. На початку війни допомога до них надходила лише від волонтерів. Держава почала суттєво фінансувати підрозділ трохи більше двох років тому.

“До війни, і навіть на початку війни, ми мали зброю і засоби лише радянського зразка. Навіть з бронежилетами були накладки, не кажучи вже про розвантажувальні системи. Останні два роки ми поступово відходимо від радянського озброєння та обладнання, снайперам та іншим фахівцям довелося проходити навчання, щоб оволодіти сучасним озброєнням”, – розповів “Койот”.

Значно поліпшилося і державне забезпечення військових медиків. Як говорить санінструктор 3-го полку “Док”, нині медики мають усе необхідне для термінової реанімації пораненого бійця. Більшість ліків, якими наповнений рюкзак санінструктора вже виробляють в Україні.

“Завдяки наявності приладів для штучної вентиляції легень, ларенгіальних масок, інтубаційних та трахеостомічних трубок ми можемо не чекаючи санавіації проводити інтенсивну терапію найважчих поранених. Також у медиків завжди є фізрозчини та прилади для штучної вентиляції легень, що дозволяє транспортувати найтяжчих хворих при наявності автомобіля. Якщо раніше у нас були так звані нетранспортабельні поранені, то зараз ми маємо змогу транспортувати таких хворих до найближчих медичних закладів”.

Спецпризначененць із позивним “Хунта” продемонстрував журналістам ще одну новинку для українського війська – безпілотний літальний апарат (БПЛА), за допомогою якого розвідники збирають інформацію про ворога. Про таке обладнання на початку війни проти російського війська та найманців на Донбасі військові 3-го полку могли тільки мріяти.

За словами “Хунти”, цей безпілотник є надзвичайно ефективним та надійним. Через його маленкі розміри прилад зручно транспортувати. Залітати цей БПЛА може на 7-кілометрову відстань і триматися у повітрі до 27 хвилин.

Є у розпорядженні українских “кіборгів” і надсучасна якісна оптика, навігаційне обладнання та засоби зв’язку. Зокрема, розвідники 3-го полку користуются зараз у зоні АТО американськими радіостанціями, які пеленгують частоту 8,8 разів у секунду. Тобто за секунду розмова спецпризначенців 8,8 разів перескакує з хвилі на хвилю. За словами зв’язківців, це дає змогу безпечно передавати інформацію.

Значно змінилося і озброєння військових сил спеціальних операцій. Кропивницькі “кіборги” поступово відходять від радянських зразків зброї, замінюючи їх більш якісною та ефективною іноземною чи українською зброєю.

Приміром, радянський крупнокаліберний кулемет “НСВ”, який у СРСР взяли на озброєння на початку 1970-х років, модернізували завдяки волонтерам новим станком і тепловізійним прицілом. Бійці 3-го полку говорять, що він дуже добре себе зарекомендував у такому вигляді. Його використовували проти ворожих снайперів у зоні АТО.

На сьогодні кропивницькі спецпризначенці фактично не використовують радянську стрілецьку зброю у такому її вигляді, якою вона була взята на озброєння – усі пістолети, автомати та кулемети були модернізовані, обладнані сучасними накладками, оптикою, тактичними ліхтарями тощо. Беззмінним поки залишається лише вигляд АГС, ПТРК та іншої потужнішої зброї.

Крім радянських зразків зброї, використовують бійці 3-го полку спецприначення і української автомати ШГ “Форт 221” та “Форт 224” калібром набоїв 5,45 мм, а також автомат “Вулкан-М”, який ніжно називають “Малюк”. Усі ці українські автомати створені на базі автоматів АК, але від старого радянського зразка залишилися тільки ствол і ствольна коробка.

Також кропивницькі спецпризначенці активно використовують 9 мм пiстолет українського виробницва “Форт 14ТП”.

Крім автоматичної зброї та пістолетів, є у спецпризначенців і українська снайперська гвинтівка “Зброяр” Z-10 виробництва ТОВ “Зброяр”. Як розповів снайпер 3-го полку “Угрюмий”, її використовують у снайперських парах із більш потужними гвинтівками.

На озброєнні у 3-го полку наразі перебувають новітні американські гвинтівки “Savage 110 BA 26”, Barrett M 82 A1, та британська Accuracy International AX-MC.

Приміром, за словами “Угрюмого”, потужності гвинтівки Barrett M 82 A1 достатньо, щоб пробити з відстані 1 км кладку з чотирьох цеглин, і ефективно уразити ціль.

Такі потужні гвинтівки з’явилися в українських підрозділах у 2015-2016 році.

До речі, 82 гвинтівки “Зброяр” Z-10 та 18 гвинтівок Savage 110 BA 26″ для кропивницьких спецпризначенців нещодавно за власний кошт придбав Президент України Петро Порошенко.

Час і обставини невпинно диктують необхідність самовдосконалення. В умовах гібридної війни, яку Росія веде проти України, наша держава зобов’язана мати боєздатну професійну армію. Українське військо за два роки змінилося до невпізнаваності. Боєць 3-го полку спецпризначення тоді і зараз – це дві кардинально різні бойові одиниці. На сьогодні військовий Сил спеціальних операцій – це професіонал, який відбув декілька ротацій в зоні бойових дій, одягнений та споряджений за стандартами НАТО, він перейняв досвід у своїх європейських колег під час спільних навчань. Він – оборонець держави, яка прагне самостійності від агресивного шовіністично-імперського сусіда.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар