У Кропивницькому обговорять збереження та відновлення культурної спадщини

«Баба Єлька» організовує у Кропивницькому круглий стіл «Збереження та відновлення національної культурної спадщини. Регіональний аспект», який відбудеться 23 жовтня 2024 року о 10 год. в Центральноукраїнському обласному краєзнавчому музеї за участі діячів і працівників сфери культури й освіти Кіровоградщини й України.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією громадської організації.

Це буде відкритий культурний діалог, під час якого успішним і болючим досвідом обміняються діячі і працівники сфери культури й освіти України, зокрема представники громад-учасниць проєкту «Стань агентом «Баби Єльки».

«Команда «Баби Єльки» вже шість років знайомиться з громадами Кропивниччини, досліджуючи локальну історію і культуру. За понад сотню експедицій ми побачили глибину і духовне багатство нашого регіону, непересічних, наповнених життєвою мудрістю і досвідом людей, які стали нашими респондентами, агентами, друзями.

Нині ж ми запросили представників громад на круглий стіл, щоб обговорити проблеми, з якими зіштовхуються носії і зберігачі культури в умовах війни і відсутності достатнього фінансування. А також поділитися досвідом боротьби з шароварщиною, відновлення і популяризації культурної спадщини серед молоді. До обговорення залучили відомих і успішних науковців, освітян, громадських діячів з різних міст України і з-за кордону.

Це буде бесіда не в форматі «ментор –слухач», а відкритий діалог, співпраця з метою культурного обміну на умовах партнерства», – розповіла кураторка наукового напрямку роботи ГО «Баба Єлька» й організаторка круглого столу Світлана Листюк.

Серед спікерів – керівники державних і приватних музеїв Дніпра, Києва, Покровська, які рятували безцінні колекції від окупантів, проводили археологічні розкопки під артилерійськими обстрілами, працювали без світла, тепла і грошей, але вижили, зберегли і захистили свої скарби.

До дискусії долучаться і зберігачі старовини з Олександрівки, Злинки, Олександрії, Попельнастого, Бобринця, Петрового, Родниківки, Малої Виски.

Чим локальна історія і культура цікава для міжнародної наукової спільноти і як деколонізувати і власну свідомість, і роботу закладів культури, розповість кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Рильського НАН України Любов Боса.

«Команда «Баби Єльки» вирізняється особливим пієтетом до народної традиції і до носіїв культури, яких оцінюють не як представників минувшини, а як основоположників культури майбутнього.Носії по-особливому відчувають і розуміють сенс традиційної культури. Тому саме їм варто ділитися своїм досвідом.

Досить довго побутувала думка, що село вимирає і не варто витрачати на нього кошти і сили. Це колоніальний підхід, проти якого сьогодні бореться європейська наука. Бо у будь-якої місцевості, території і людей є потенціал.«Баба Єлька» його бачить і підтримує, демонструючи і доводячи важливість кожного навіть найменшого села і його культури» – наголошує науковиця.

Графік роботи круглого столу:

  • 09:30 – 10:00 – реєстрація учасників, ранкова кава
  • 10:00 – 12:00 – перша сесія (виступи спікерів, обговорення)
  • 12:00 – 12:30 – обід
  • 12:30 – 14:00 – друга сесія (виступи спікерів, обговорення)
  • 15:30 – екскурсія містом, відвідування Етнолабораторії «Баби Єльки»
Ініціатива «Стань агентом «Баби Єльки» реалізується громадською організацією «Баба Єлька» завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Читайте такожПід час презентації в Києві «Баба Єлька» зібрала 30 тисяч для ЗСУ (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар