Під час презентації в Києві «Баба Єлька» зібрала 30 тисяч для ЗСУ (ФОТО)

Спільнота з порятунку старовинних речей «Спільний спадок» обʼєдналися з фольклорно-етнографічним проєктом «Баба Єлька» задля благодійної зустрічі із дослідниками традицій України. Під час заходу, який відбувся у суботу, 28 вересня,  у київському просторі “Squat 17b”, спільними зусиллями вдалося зібрати 30 тисяч гривень для захисників.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Під час презентації голова ГО «Баба Єлька» Інна Тільнова розповіла про те, з чого почався проєкт і показала, у що він розрісся. Говорили про різні напрямки та культурні продукти, якими пишається «Баба Єлька». Серед них – книга з рецептами «Смачна Кропивниччина», вибійчані хустки від Творчої майстерні «Будяк Кучерявий», листівки, альбоми з орнаментами, набори вибійок, створених на основі місцевої орнаментики.

Особливо «Баба Єлька» пишається діяльністю Етнолабораторії – музею в центрі Кропивницького, де відбуваються майстер-класи та екскурсії для всіх, хто цікавиться ідентичністю жителів Кропивниччини. Завідувачка – Світлана Листюк.

photo-2024-09-30-13-14-01

У рамках проєкту «Баба Єлька» діє школа традиційних танців, а напрям «Баба Єлька. Мода» прославив Кропивницький далеко за межами України. Адже спідниці та керсетки від БЄ стали упізнаваними у різних країнах світу – спідниці з Кропивницького можна побачити на модницях з Австралії, США, Німеччини, Австрії, Норвегії, Польщі.

photo-2024-09-30-13-14-06

Наразі на фінальному етапі робота над ще одним творчим доробком – книга «Тисяча пісень Баби Єльки» (кураторка напрямку – Світлана Буланова).

photo-2024-09-30-13-29-02

Презентуючи проєкт, дівчата з «Баби Єльки» не оминули увагою і вже 5 серію з документального циклу «Баба Єлька» про Долинщину. Гості заходу мали змогу переглянути її та «познайомитися» з однією з найстаріших в Україні довгожительок  з Долинської громади – 107-річною Ганною Лисою, яка поділилась моторошною історією виселення в Сибір і повернення звідти, а потім заспівала…пісню, та ще й не одну!

До слова, робота над серіалом продовжується, до виходу планують 10 епізодів про 5 громад Кропивничини. Можливістю фільмувати експедиції команда завдячує  Агентству США з міжнародного розвитку (USAID), та проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Окрім  створення документального циклу проєкт «Баба Єлька» отримав фінансову підтримку і для заснування шоуруму в самому центрі Кропивницького, де вже зовсім скоро презентують колекцію реплік старовинного одягу та прикрас.

Окрім лекційної частини, гостям заходу запропонували 2-годинний майстер-клас з традиційних нескладних танців та пісень від Світлани Буланової (координаторки напрямку вивчення старовинних пісень) та Наталі Ковальчук, яка відповідальна за танцювальну складову.

photo-2024-09-30-13-12-28

photo-2024-09-30-13-12-35

photo-2024-09-30-13-13-07

Під акомпанемент музикантів  київського гурту «Збитень» кияни танцювали польку, карапет, краков’як, падеспанець, зайчик, гопак та інші традиційні танці, які  команда «Баби Єльки» зафіксувала під час експедицій Кіровоградщиною.

photo-2024-09-30-13-13-38

Всього під час презентації проєкту та завдяки підтримці простору “Squat 17b”  вдалося зібрати 30 тисяч гривень на підтримку двох зборів для медико-евакуаційного загону 79-ї ОДШБр в якому служить фельдшер з Кропивницького Сергій Степ, а також, для ГО «Волонтери Маловисківщини».

Підтримати збори можна за посиланнями:

  • ГО «Волонтери Маловисківщини» –  4441111142043995 (картка монобанку);
  • Збір на медичне обладнання – https://send.monobank.ua/jar/4qSKp1nEif.

Нагадаємо, пісня від 106-річної Анюти. «Баба Єлька» презентує 5 серію документального циклу про Долинщину

Читайте також:  «Баба Єлька» презентує документальний фільм про Голованівщину

Поширити:

Залишити коментар:

коментар