Вийшла друком книга «Смачна Кропивниччина»

У Кропивницькому презентують книгу «Смачна Кропивниччина» – спільний проєкт «Нової газети» та ГО «Баба Єлька».

Про це повідомляє Перша електронна газета, з посиланням на сайт “Баба Єлька”.

«Книга стала результатом фольклорно-етнографічних  експедицій нашої команди протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кіровоградщини (Кропивниччини), які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ століття», – йдеться в анотації до книги.

68f8564dfd689b6fb2f8e7898129dfd9.jpg

Збірка містить понад двісті рецептів, частина з яких подана зі збереженням місцевої говірки. Просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт. Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій  Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.

885a9eb805faf25dc09f5ba55581ce9b.jpg«Уже близько трьох років ми з командою активно працюємо над темою кулінарного бренду Кіровоградщини, для цього заснували напрям «Смачна Кропивниччина», у «Новій газеті» є рубрика «Рецепт з конверта», спільно з Ресторацією Кропивницьких проводимо звані вечері, де вивчаємо місцеву традицію.  Для мене все почалося, мабуть, у дитинстві, коли я проводила багато часу в селі Гаївка Маловисківського району і пізнавала світ у тому числі на смак. Я щаслива, що знаю про хліб з печі, свіжину, ряжанку, борщ на сироватці та інші сільські страви, проте не варто асоціювати локальну кухню лише із сільською кулінарною традицією, я впевнена, що скоро ми заговоримо і про суто кропивницькі рецепти. Наприклад, кажуть, що колись у місцевих магазинах продавався торт «Кіровоградський». Чому ж цього торта немає в жодному кафе чи ресторані? Сподіваюся, наш проект спонукатиме місцевих рестораторів уводити в меню своїх закладів місцеві страви, а кропивничан і гостей міста – знайомитися з ними. Дякую Центру гастрономічних досліджень та видавництву їzhak за менеджмент видання і щиру підтримку ідей «Баби Єльки», – зазначила упорядниця книги, координаторка напряму «Смачна Кропивниччина» Інна Тільнова (Данильченко).

a6cac466b4df817c54f9da7b54f2644f.jpg
Фото з книги
5ec707ac20397ea38a79d62e0d1379d1.jpg
Фото з книги
ed76c882af4f9b36195648c5d7adc310.jpg
Фото з книги
12557b50bf7e7c00b9ca43dced8daa4a.jpg
Фото з книги

Авторами передмови до книги стали етнологи Любов та Олександр Босі.

Нагадаємо, кошти на книгу ГО «Баба Єлька» збирала під час краудфандингової кампанії на платформі Спільнокошт у рамках проєкту Міжнародного фонду Відродження «EU4USociety». Також видання стало можливим завдяки підтримці родини Березкіних.

Презентація видання для журналістів відбудеться у форматі прес-дегустації 29 грудня о 14.00 в Етнолабораторії «Баба Єлька» (м.Кропивницький, вул.Дворцова,12). Презентація у форматі званої вечері відбудеться на початку січня у Ресторації Кропивницьких.

Придбати книгу можна, написавши на сторінку «Баба Єлька» у Фейсбуці, в редакції «Нової газети» (тел. 0664318691) або на сайті видавництва “Їжак”.

Читайте також:

Етнопроєкт “Баба Єлька” можна підтримати на Patreon

Два проєкти з Кіровоградщини перемогли на конкурсі “Створюй із Суспільним” 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар