
У Кропивницькому презентують книгу «Смачна Кропивниччина» – спільний проєкт «Нової газети» та ГО «Баба Єлька».
Про це повідомляє Перша електронна газета, з посиланням на сайт “Баба Єлька”.
«Книга стала результатом фольклорно-етнографічних експедицій нашої команди протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кіровоградщини (Кропивниччини), які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ століття», – йдеться в анотації до книги.
Збірка містить понад двісті рецептів, частина з яких подана зі збереженням місцевої говірки. Просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт. Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.
«Уже близько трьох років ми з командою активно працюємо над темою кулінарного бренду Кіровоградщини, для цього заснували напрям «Смачна Кропивниччина», у «Новій газеті» є рубрика «Рецепт з конверта», спільно з Ресторацією Кропивницьких проводимо звані вечері, де вивчаємо місцеву традицію. Для мене все почалося, мабуть, у дитинстві, коли я проводила багато часу в селі Гаївка Маловисківського району і пізнавала світ у тому числі на смак. Я щаслива, що знаю про хліб з печі, свіжину, ряжанку, борщ на сироватці та інші сільські страви, проте не варто асоціювати локальну кухню лише із сільською кулінарною традицією, я впевнена, що скоро ми заговоримо і про суто кропивницькі рецепти. Наприклад, кажуть, що колись у місцевих магазинах продавався торт «Кіровоградський». Чому ж цього торта немає в жодному кафе чи ресторані? Сподіваюся, наш проект спонукатиме місцевих рестораторів уводити в меню своїх закладів місцеві страви, а кропивничан і гостей міста – знайомитися з ними. Дякую Центру гастрономічних досліджень та видавництву їzhak за менеджмент видання і щиру підтримку ідей «Баби Єльки», – зазначила упорядниця книги, координаторка напряму «Смачна Кропивниччина» Інна Тільнова (Данильченко).




Авторами передмови до книги стали етнологи Любов та Олександр Босі.
Нагадаємо, кошти на книгу ГО «Баба Єлька» збирала під час краудфандингової кампанії на платформі Спільнокошт у рамках проєкту Міжнародного фонду Відродження «EU4USociety». Також видання стало можливим завдяки підтримці родини Березкіних.
Презентація видання для журналістів відбудеться у форматі прес-дегустації 29 грудня о 14.00 в Етнолабораторії «Баба Єлька» (м.Кропивницький, вул.Дворцова,12). Презентація у форматі званої вечері відбудеться на початку січня у Ресторації Кропивницьких.
Придбати книгу можна, написавши на сторінку «Баба Єлька» у Фейсбуці, в редакції «Нової газети» (тел. 0664318691) або на сайті видавництва “Їжак”.
Читайте також:
Етнопроєкт “Баба Єлька” можна підтримати на Patreon
Два проєкти з Кіровоградщини перемогли на конкурсі “Створюй із Суспільним”