Як вибрати шампанське: поради для новачків

© Фото з відкритих джерел

Шампанське — продукт, який асоціюється зі святом і веселощами. Тому хочеться, щоб напій потішив збалансованим смаком і різноманітною палітрою ароматів. Шампанське виготовляється за класичною технологією, однак із певними регіональними відмінностями. Також збиває з пантелику різноманіття термінів на етикетці. Як не заплутатися в асортименті — з’ясуймо в статті.

Спершу варто зауважити, що шампанське виготовляється в Шампані (Франція). Ігристе вино, виготовлене за межами регіону або країни, має право продаватися з позначкою «Champagne Cremant».

Показники цукру в складі

На етикетці завжди зазначається концентрація залишкового цукру. Класифікація відрізняється від винної, оскільки на останньому етапі виготовлення шампанського до пляшки вливається тиражний (експедиційний) лікер. Він містить суміш цукру та дріжджів, націлену на запуск повторного бродіння. Від концентрації цукру залежить клас:

  • Brut Nature — 0–3 г/л;
  • Extra Brut — 3–6 г/л;
  • Brut — 7–12 г/л;
  • Extra Dry — 13–17 г/л;
  • Dry — 18–32 г/л;
  • Demi Sec — 33–50 г/л;
  • Doux — від 50 г/л.

Найпоширеніший клас — Brut. Він пропонує відмінне співвідношення між цукровістю й кислотністю білих сортів винограду.

img-champagne-brugnon-hero.jpg

Класифікація за стилями

Шампанське виготовляють з трьох основних сортів винограду: Шардоне, Піно Нуар, Піно Меньє. Також використовують Арбан, Піно Блан, Пті Мельє, Піно Грі. Від їх поєднання залежить не лише колір на виході, а й домінантна смако-ароматична композиція. Виокремлюють:

  1. Блан де Блан. У складі — 100% винограду Шардоне. Фруктовий смак доповнюється легкою кислинкою, яка нагадує яблуко або лимон.
  2. Блан де Нуар. Оскільки використовується поєднання червоних сортів Піно Нуар і Піно Меньє, розвивається малиново-вишневий шлейф.
  3. Розе. Першу продукцію такого типу презентував бренд Veuve Clicquot. Зазвичай шампанське Блан де Блан змішується з невеликою кількістю червоного винограду. Базове вино має збалансований фруктовий профіль, який доповнюється полуничними й малиновими відтінками.

Lanson_Blanc_de_Blancs_HP_carousel_1240_X_584.jpg

Вплив тривалості витримки

Витримка шампанського на осаді розвиває в ньому фірмові хлібно-карамельні й горіхові акценти. Якщо продукт витримується менше ніж 15 місяців, то називається невінтажним. Цю групу виділили для того, щоб виробники з року в рік виготовляли якісний продукт незалежно від якості врожаю.

Вінтажне шампанське витримується не менше ніж три роки. Особливим подіям часто присвячені моновінтажні продукти, які вважаються колекційними. Вінтажне шампанське має впізнаваний вершково-дріжджовий фініш.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар