Українська назва для Кіровограда – це питання національної безпеки – доцент КДПУ

фото Українського кризового медіа центру

Доцент кафедри української мови КДПУ ім. В. Винниченка Ольга Кирилюк закликала депутатів Верховної Ради якнайшвидше обрати нову українську назву для Кіровограда.

Про це вона сказала вчора, 6 липня, у Києві, під час дискусії щодо демокунізації Кіровограда в Українському кризовому медіа центрі.

Учасниця громадської ініціативи “Українському місту – українську назву” заявила, що перейменування Кіровограда – це питання національної безпеки, адже, за її словами імперську назву Єлисаветград у місті просувають проросійські олігархи.

Ольга Кирилюк порівняла ситуацію на Донбасі у 2014 році, коли групи літніх жінок, прихожанки церкви Московського Патріархату, блокували пересування техніки українського війська, з мітингами в Кіровограді за Єлисаветград, коли жінки з церков Московського Патріархату співали пісень, цілували ікони Святої Єлисавети, і називали українських воїнів “каратєлямі”.

“Хоч ми і віруючі, ми прекрасно розуміємо, що ці події не мають ніякого відношення ні до святості, ні до віри. Це просто виконання завдання і сценарію. Потім ці іконки перекочовують на ворожі танки. В нашому місті, на щастя, іконки поки що в руках виконавців сценарію. Вони отримують замовлення від наших місцевих проросійських олігархів, які, звісно, отримують це замовлення з Кремля”, – стверджує доцент КДПУ.

Також Ольга Кирилюк зауважила, що продвижники Єлисаветграда в Кіровограді використовують те саме гасло, яке раніше, перед анексією і війною, російські пропагандисти вклали у голову мешканцям Донбасу і Криму – “нас нє слишат”.

“Русскій мір” заїжає на російських танках тільки туди, де попередньо проведена ідеологічна робота. І от зараз ця ідеологічна робота ведеться в Кіровограді. Як тільки підписали закон про декомунізацію, наше місто візуально перетворилося на Єлисаветград. Не можна вийти на вулицю, щоб не наштовхнутися поглядом на бігборди, якими всіяні всі вулиці, на сіті-лайти. Це масована атака з вкиданням великих грошей. Чи буде хтось просто так вкидати ці гроші? Звісно ж ні. Це не просто перейменування. Це питання національної безпеки, бо все це у центрі України відбувається”, – наголосила учасниця громадської ініціативи “Українському місту – українську назву”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Українська назва для Кіровограда – це питання національної безпеки – доцент КДПУ

  1. Кировоград-многонациональный,мультикультурный город.Именно этим особенностям должно отвечать наименование города.Политика :один язык-одна нация-одно государство -стала одной из причин войны на Востоке,потери Крыма.
    “«Дорогие наши братья и сестры, сограждане! Многие из вас уже успели ощутить на себе «прелести» правления террористов. Они, помимо мародерства и издевательства над мирными гражданами, привели и без того кризисную экономику региона на грань полной катастрофы. Но мы ни при каких обстоятельствах не оставим вас в беде.
    С чем я как президент приеду к вам в самое ближайшее время? С миром. С проектом децентрализации власти. С гарантией свободного использования в вашем регионе русского языка. С твердым намерением не делить украинцев на правильных и неправильных. С уважительным отношением к специфике регионов. К праву местных громад на свои нюансы в вопросах исторической памяти, пантеона героев, религиозных традиций. ” Из инаугурационного выступления президента Порошенко. На ней он на двух языках изложил свой мирный план, приведу в оригинале фрагмент его речи:

Коментарі заборонені.