«Чорний археолог» з Кіровоградщини продав скарби готів ІІІ століття – Нацполіція

На Кіровоградщині у «чорного археолога» вилучили унікальний скарб із прикрасами ІІІ століття. Археологічну знахідку чоловік виставив на продаж у мережі Інтернет.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Нацполіцію.

За даними слідства, правопорушник відкопав срібний пояс на території Хмельницької області. Згідно з висновками спеціалістів Національного музею України, йдеться про знахідку, що датується серединою ІІІ століття, пов’язану з військовою культурою давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря.

«Пояс – це статусна річ, яка підкреслювала високе соціальне положення власника. Пояс зроблений з срібла, що трапляється досить рідко. Відомі з так званих болотних жертвоприношень скандинавських народів бронзові прикраси, а тут срібло, що рідко трапляється. Це вишукана річ, яка говорить, що власник був людиною непростою, належав до високого соціального прошарку і мав зв’язки або сам походив з північної Скандинавії. Це цікава сторінка нашої історії», – пояснив історик, залучений для ідентифікації скарбу.

Надалі фігурант виставив археологічну знахідку на Інтернет-форумі, де один із учасників обговорення викупив артефакти.

Як наслідок, учасниками цієї транзакції було здійснено незаконне привласнення знайденого скарбу, який має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність, що передбачає відповідальність за ст. 193 та 198 ККУ.

В Офісі генпрокурора додали, що під час обшуків вдома у викритих осіб на території Хмельницької та Кіровоградської областей, окрім поясу готів ІІІ ст., поліцейські вилучили 787 монет, наконечники від стріл, фрагменти стародавніх прикрас на 450 предметів.

Фігуранти справи будуть нести відповідальність за ст. 193 та 198 Кримінального кодексу України.

Археологічні предмети передадуть для проведення експертизи та підготовки висновків щодо легальності їхнього походження. Після її проведення знайдені старожитності віддати на зберігання до музейних фондів.

Нагадаємо, відповідно до чинного законодавства України, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар