Неопалювальний сезон: чому мерзне 40-тисячний Світловодськ

Знову мерзнуть жителі Світловодська на Кіровоградщині. Хоча опалювальний сезон у місті вже тиждень як стартував, третина будівель з холодними батареями. Причина, як і торік численні пориви мережі.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Подробиці.

Торік тепло в оселях з’явилось лише наприкінці грудня. У міськраді вже кажуть про зрив і цього опалювального сезону, адже приватний теплопостачальник мережу так і не полагодив.

Порожні класи, та коридори – після двотижневого карантину друга світловодська школа продовжує дистанційне навчання. Хоча інші навчальні заклади міста уроки відновили. Там – тепло, – жаліється директор.

“Скільки тут? – Тут ще й 15, тут по божеські. – А по школі? – 14, в углових 13 градусів”.

Школа опинилась в “холодній ізоляції” через порив мережі. Його тепловики обіцяють полагодити, а доти діти навчатимуться вдома. Адже холоду тут не витримують навіть дорослі. Прибиральниця Юлія Саргач без обігрівача – нікуди.

Юлія Саргач, прибиральниця світловодської школи №2:

“Він хороший, він гарно гріє, аби він тільки нижче опускався, щоб і ноги грів – було б добре”.

Опалювальний сезон у Світловодську розпочався ще минулого тижня. Котельні, приватний теплопостачальник “Світловодськпобут” запустив вчасно, – звітують у мерії. Але через численні пориви мережі тепло доходить не до всіх.

“5-та школа, там бульвар, оцей мікрорайон не підключено. 9- і 5-поверхові будинки, близько 30 будинків не підключено”.

Містяни завалюють міськвиконком скаргами через холодні батареї. У мерії ж відповідь одна – мережа на балансі приватного підприємства, тож всі питання до нього. До того ж, теплопостачальник ще у вересні відзвітував про якісну підготовку до опалювального сезону.

Володимир Шаповал, заступник міського голови з питань ЖКГ Світловодська:

“Тепломережа не може підняти тиск у зв’язку з тим, що є відповідні пориви. Пориви є, тиск падає і будинки, які навіть працювали – вони зупиняються. Проблема в зношеності теплових мереж. Для того, щоб надавати якісно тепло – повинні бути якісні теплові мережі”.

Як і минулого опалювального сезону, Світловодськ буквально обплетений траншеями – приватники лагодять пориви. Тому навіть у тих будинках, куди подали тепло, – холодно, – скаржаться містяни. Люди гріються, як можуть.

Ольга, жителька Світловодська:

“Включає весь будинок, я так розумію і через це у нас тоді вибиває світло і сидимо без світла. Потім включають світло – і знову всі продовжують грітися, і знову вибиває світло”.

На теплопостачальному підприємстві виправдовуються: щоб нормалізувати роботу їм потрібен 21 день – це технологічна норма. А вину за не відремонтовану мережу перекладають на місто.

Сергій Московський, генеральний директор СП ТОВ “Світловодськпобут”:

“У містах Кропивницький, Олександрія, рядом Кременчук – вони комунальні. Їм з бюджету міста дотують десятками мільйонів. Мені, місто, підприємству нашому затвердило на протязі 5 років збитковий тариф. Звідки я буду брати кошти для ремонту траси”!?

Поточний ремонт мережі, на підприємстві, все ж таки пообіцяли провести. А от щодо капітального – кажуть, не чекайте. Таких грошей на підприємстві немає. Навіть зарплати працівникам не платять від серпня.


Нагадаємо, опалювальний сезон у 2019 році не розпочався вчасно, бо підприємство “Світловодськпобут” заборгувало “Нафтогазу” 90 мільйонів гривень. Зі складу засновників підприємства вилучили міськраду. Це поставило під загрозу отримання номінацій на газ, тобто дозволу на його відбір.

Лише 15 листопада теплопостачальне підприємство ТОВ “Світловодськпобут” отримало номінації від НАК “Нафтогаз” і котельні розпочали подачу тепла.

Пізніше у Світловодську оголосили надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня. У місті почали облаштовувати пункти обігріву.

Зазначимо, міського голову Світловодська Валентину Козярчуку, якого підозрюють у рейдерському захопленню підприємства «Світловодськпобуту», на час слідства відсторонили від посади. Згодом суд обрав йому запобіжний захід у виді особистого зобов’язання. А потім на позачерговій сесії Світловодської міської ради 23 депутати проголосували за рішення оголосити недовіру і достроково припинити повноваження міського голови Валентина Козярчука.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар