Небесні викрутаси, або Як пройшов авіафестиваль у Малій Висці

Децентралізація на Кіровоградщині дає свої плоди: Маловисківська об’єднана територіальна громада була створена 14 серпня 2015 року, а вже менше ніж за рік тут відбувся перший всеукраїнський авіафестиваль, на   який з’їхалася вся Україна.

До Малої Виски на авіафестиваль завітало кілька тисяч гостей з усієї України. За словами міського голови Юрія Гульдаса, також до них приїхали близько 30 пілотів з усієї країни. Крім того завітав почесний гість КЛА НАУ військовий аташе Посольства Королівства Норвегії в Україні Ханс Петер Мідттун. Одним із співорганізаторів авіафестивалю виступила КЛА НАУ.

«Сьогодні ми з Сергієм Неділько підписали меморандум про співпрацю задля розвитку авіації України. Крім того ми плануємо налагодити більш тісну співпрацю з Норвегією», – розповів Юрій Гульдас.

Директор льотної академії Кропивницького Сергій Неділько розповів, що подібні фестивалі вони планують проводити щороку.

 «У Малій Висці, знаходиться навчальний аеродром академії. Раніше тут проходили авіаційні фестивалі, щоб звітувати про досягнення авіації. Сьогодні ж ми прагнемо об’єднати авіаційну громаду, показати сфери застосування сучасної авіації. Зокрема, підвищити ефективність сільського господарства, створити належні умови для того, щоб мала авіація почала розвиватися інтенсивними темпами, стала прикладом для всієї України», – сказав Сергій Неділько.

Авіаційний фестиваль об’єднав нещодавно створену громаду у Малій Висці, подарував жителям (як дорослим, так і малечі) купу позитивних емоцій, незважаючи на літню спеку і певні прорахунки в організації фестивалю. Так на аеродромі гості фестивалю могли зблизька роздивитися і сфотографуватися з такими літаками як НАРП-1, К-1, «Свіфт», Як-18Т, Як-52, Ан-2, Цессна-172, Як-52, «Фермер-2», К-10 «Нард», побачити квадрокоптери у роботі, поспостерігати за «падаючими» парашутистами, насолодитися природою та нереально крутими викрутасами пілотів у небі. Малюки ж отримали «маловисківський діснейленд» з гойдалками, каруселями та надувними містечками.

«Такі заходи доводять, що в Україні є авіаційний спорт, що ми авіаційна держава. Сьогодні ми показували фігурне катання у небі з елементами імпровізації. Так, на жаль, заняття авіаційним спортом задоволення не з дешевих і не надто підтримується державою, але у ньому я з 1985 року. І це невід’ємна частина мого життя», – розповів член збірної України по вищому пілотажу Валерій Наливайко, який якраз і був одним із тих, хто показував авіаційне шоу у маловисківському небі.

Одразу ж після виступу у Малій Висці пілот з Одеси поїхав на Чемпіонат світу з авіаційного спорту.

«У першу чергу авіафестиваль – радість людям. Наша Мала Виска славна героями, просто їх треба нагадати. І у цьому нам допоміг наш фестиваль. Це і родина Кудашевих (дворянська родина, яким Катерина ІІ подарувала село Кудашево (тепер Мала Виска). Їх син Олександр Кудашев один із засновників вітчизняного авіабудівництва – ред.) – їх будинок і сьогодні стоїть у Малій Висці. Це і Юрій Кондратюк (один із засновників космонавтики – ред.), який в одному з маловисківських погребів писав свої наукові праці. Уявляєте, за розробками Кондратюка НАСА запустила у космос людей. Це й Іван Сухомин – відомий льотчик-випробовувач. Всі ці імена так чи інакше пов’язані з Малою Вискою. Нам лише треба нагадати про них і популяризувати», – прокоментував мету авіафестивалю міський голова Юрій Гульдас.

Що ж, авіафестиваль у Малій Висці вдався на славу і  не просто подарував жителям району купу позитивних емоцій, а зробив рішучий крок у напрямку відродження регіону. А нам залишається лише чекати наступного року, щоб побачити його знову.

Читайте такожКропивницькі криміналісти виступили на всеукраїнському авіашоу

Поширити:

Залишити коментар:

коментар