У Кіровограді, прямо у дворі житлового будинку, планують звести офісну будівлю

У Кіровограді вчора, 21 червня, стався черговий скандал пов’язаний із будівництвом. У дворі, навпроти будинку по провулку Училищному, 2, будівельники намагались огородити ділянку, де незабаром розгорнеться будівництво офісного приміщення.

Це стало абсолютною несподіванкою для мешканців зазначеного будинку, і вони забили на сполох, викликавши поліцію та представників ЗМІ. Також на місце події прибули представники ЖЕО і начальник управління містобудування та архітектури Вадим Мездрін.

Представники забудовника на вимогу правоохоронців показали копії документів, які дають їм право проводити будівництво на цій ділянці. На руках вони мали договори оренди та суборенди, містобудівну документацію і декларацію про початок виконання робіт.

«Ця територія у нас в суборенді. На даний момент ми намагаємося огородити її парканом», – повідомив представник забудовника Сергій Рябоконь.

Як розповів журналістам пан Сергій, він є сином власника ділянки ФОП Віталія Рябоконя.

DSC_2167

Ділянка, яку підприємець взяв у суборенду зареєстрована за адресою вул. Вокзальна, 27, і на ній розташований паркан, який відділяє двір будинку від вул. Вокзальної, а також декілька дерев.

«Частина цього паркану входить в нашу територію. Замість нього буде фасадна частина приміщення, із входом з вулиці Вокзальної», – розповів Сергій Рябоконь.

Дерева, які розташовані на орендованій території теж знесуть.

DSC_2176

Мешканці ж будинку за адресою пров. Училищний, 2/25 не погоджуються з таким перебігом подій. Вони вважають цю землю їх прибудинковою територією.

«За законом, кожен будинок має свою прибудинкову територію, де можна гратися дітям, сушити білизну, або навіть припаркувати авто. А найгірше те, що вони хочуть ще й знищити дерева. У нас під вікнами за годину проїжають декілька тисяч машин, тому ми боремося за кожен листочок. Яким чином міська влада віддала цю землю в оренду, нам невідомо», – розповіла мешканка будинку по пров. Училищному, 2/25 пані Лариса.

Дії міської влади вона називає свавіллям і неподобством.

Інший мешканець цього будинку Володимир Борисович розповів, що боротьба за цю ділянку йде ще з 2006 року, коли міська влада віддала її перший раз в оренду.

«За ці роки вже разів три на цю ділянку приходили будівельники і намагалися розпочати роботи. Але ми протестували, зверталися з колективними листами до міськради, і все затихало. Певно, власнику землі це все набридло, і він вирішив мати прибуток з ділянки, віддавши її в суборенду. Я вважаю, що тут треба оскаржувати ту першу видачу цієї ділянки у оренду», – розповів Володимир Борисевич.

Начальник управління містобудування та архітектури Вадим Мездрін поспілкувався з власником ділянки на місці, і відбув до управління, аби перевірити достовірність копій документів, які йому показали. Пізніше, у телефонній розмові з нашим журналістом він повідомив, що у міськраді наявні всі дозвільні документи, крім рішення міської ради про проведення процедури суборенди.

«Є договір оренди на цю земельну ділянку, датований 2006 роком і договір суборенди 2016 року. Стосовно декларації про початок будівельних робіт, я чекаю інформацію від державної архітектурно-будівельної інспекції, але я підозрюю, що вона є, адже копію орендар мені надавав. Щодо суборенди, то в нас немає рішення міської ради про це. Але, як я бачу, в першому договорі оренди не прописано, що суборенда ділянки можлива лише за згоди міської ради. Також, на цю ділянку є містобудівна документація, видана у березні 2016 року», – повідомив Вадим Мездрін.

За словами головного архітектора міста, з юридичної точки зору, цих документів достатньо для початку проведення будівельних робіт. Вадим Мездрін запевнив, що доповість про це заступнику міського голови.

«Потрібно лише сідати і проводити повний аналіз, починаючи від прийняття рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою. Піднімати всі рішення, дивитись чим керувались на той момент, коли приймали рішення про оренду цієї ділянки», – розповів головний архітектор міста.

Поки у стінах міської ради будуть розбиратися, чи законно було віддано в оренду цю ділянку, скоріше за все, забудовники спиляють дерева, і почнуть проводити свої роботи. Хоча, мешканці будинку, у дворі якого може з’явитись новобудова обіцяють не дозволити цього зробити. Отже, надалі цілком ймовірні конфлікти, а то й силове протистояння між забудовниками і місцевими.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар