У Кропивницькому презентували проєкт “Готуй як “Баба Єлька”, донать як 1708″

Громадська організація “Баба Єлька” та ресторан “1708” презентували  спільний  благодійний проєкт “Готуй як “Баба Єлька”, донать як 1708″, спрямований на популяризацію традиційної локальної кухні і підтримку ЗСУ. 

Про це повідомляє Перша електронна газета. 

У рамках цієї співпраці у ресторані можна скуштувати три традиційні страви, які представляють смаки Кропивниччини – маловисківську печеню, цибуляники і салат із чорносливом та печеним буряком. Перші дві страви – із книги “Смачна Кропивниччина”, салат – із експедиційних архівів проєкту.

photo-2025-08-08-15-56-51

За словами координаторки напрямку гастрономічних досліджень Інни Тільнової, будь-які заходи, які відбуваються у тилу на відносно мирній території повинні мати благодійну складову, адже все це можливе лише завдяки Збройним силам.

“Ми не любимо вживати досить популярне зараз поняття “культурний фронт”, бо фронт – це там, де віддають життя за Україну, але ми наполегливо працюємо у сфері збереження культурної спадщини з 2018 року і взяли на себе цю місію саме через загрозу бути завойованими, асимільованими, позбавленими право на ідентичість. А ідентичність має багато проявів – вона проявляється у тому, як ми говоримо, як співаємо чи танцюємо і що ми їмо. Зараз у Кропивницькому є три заклади громадського харчування, в яких можна скуштувати страви з книги “Смачна Кропивниччини”, я і вважаю, що це є їхньою перевагою перед іншими закладами, але нас уже не здивуєш піцою чи суші, а от цибуляниками, як показала сьогоднішня презентація, можна здивувати. Це приваблює туристів, це показує різноманіття смаків Кропивниччини, знайомить із традицією і показує, що попри стеретипи, у нас є чимало цікавого”, – зазначила Інна Тільнова.

 

Переосмислив страви шеф-кухар Владислав Печарський.

У приготуванні страв Владислав використав місцеві звичні для нас продукти – буряк, цибулю, сметану, свинину, квашені огірки, яловичину, соняшникове насіння, сухофрукти, картоплю – цей весь набір зараз можна знайти в холодильнику багатьох місцевих господинь. Проте, звісно, Влад додав до цих страв ресторанних нюансів.

«Як на мене, українська кухня у багатьох асоціюється переважно з бенкетним меню – все ситне, смачне, «по-домашньому», з традиційних інгредієнтів, до яких ми звикли з дитинства – це свинина, картопля. Я трохи опрацював рецепти із книги «Смачна Кропивниччина» і в нас вийшло три страви – такі ж самі ситні, смачні, але трохи делікатніші, ніж у домашній подачі. Що стосується салату з буряка, то чорнослив у ньому поданий у вигляді пюре, але оскільки копчений чорнослив має не дуже привабливий колір і я вирішив зробити його світлішим, кольору кави з молоком. Для цього я подрібним його до стану пюре, додавши вершки, крем сир та горіхи. Буряк запік, а для соусу використав гірчичний соус. Цибуляники подамо із сметанним соусом з петрушкою, квашеними огірками, зеленню і рваною яловичиною. Для приготуванні печені я зварив справжній традиційний узвар із сухофруктів, тому вона вийшла з димком. Замариновані реберця запікав довгий час у власному соку, що дозволило зберегти соковитість м’яса і зробити його дуже ніжним», – розповів Владислав Печарський.

photo-2025-08-08-15-56-55

Співпраця має і благодійну складову – 30 грн із кожної страви наприкінці місяця буде перерахована на рахунок благодійного фонду Святослава Хороброго.

Долучитись до збору можна тут або за qr-кодом:

image

Автентичні рецепти страв із книги “Смачна Кропивниччина”, використаних у меню 1708:

Маловисківська печеня (Реберця в солодкому соусі) за сімейним рецептом родини Мельників, збереженим від Ганни Ковбасенко 1828 р.н. – кріпачки князів Кудашевих, чий маєток і досі зберігся в Малій Висці.

«Вдома я ніколи не цікавився кухнею і не ліз у кухонні справи. Поряд були ходячі кулінарні енциклопедії і неперевершені практики цієї справи. Багато чому я навчився біля них сам, зокрема, готувати одну страву, рецепт якої я запам’ятав. Зрідка її готую та пишаюся тим, що жінки мого роду готують її вже 200 років:

  • 10-12 шматочків свинячих реберець або 1,2 кг свинини;
  • 10-12 сушених або копчених м’ясистих груш;
  • ½ склянки сушених вишень;
  • 2 склянки сушених яблук;
  • 10-12 сушених або копчених слив;
  • 10-12 сушених або в’ялених абрикос;
  • 2 ст. ложки сушених ягід барбарису;
  • 2 ст. ложки сушених ягід глоду;
  • 2 ст. ложки сушених ягід терену;
  • 1 ст. ложку сушеної чорної горобини (аронії);
  • 3-4 ст. ложки (з гіркою) борошна;
  • 200 г масла або склянку олії;
  • Цукор, сіль, лавровий лист, запашний перець.

Склянку олії вилити в 5-ти літровий казанок, додаєте туди промиті реберця або шматочки м’яса і ставите на вогонь. Підсмажити до рум’яного кольору. Потім в казанок залити три літри води і додати промиті груші, вишні, глід, барбарис, горобину та терен (копчені сливи та абрикоси кладемо на 15 хвилин пізніше, щоб сильно не розварилися).

Поки все це кипить на помірному вогні, періодично помішуйте. Поступово майбутня страва набирає свого кольору та аромату. Через 20-25 хвилин кипіння додайте промиті сушені яблука і посоліть за смаком, додавши до страви ще 1-1,5 літри води.

Після 35 хвилин кипіння налийте склянку олії (чи масла) на пательню, додайте борошно та підсмажте його. Борошно не пересмажте, бо буде гірчити та викличе печію. Без борошна страва буде рідкою..

Підготовлену на пательні рідку масу поступово виливайте в казанок і швидко перемішуйте, що не збилися грудочки. Після цього додайте до казанка 5-6 зернин запашного перцю, 3-4 лаврових листа, за смаком можна додати трохи цукру і постійно перемішуйте. Нехай покипить ще 10 хвилин і можна подавати на стіл.

До столу подають в неглибоких порцелянових мисочках чи керамічних піалах. Запивають якісним духмяним червоним вином”.

 

Цибуляники за рецептом Любові Ремез із с.Підвисоке Новоархангельського району

«Нарізати багато цибулі (десь п’ять цибулин), протушити в олії. Стерти на терточці три великі картоплини, збити два яйця зі склянкою муки, додати 1 ст.л. сметани, чуть посолити, поперчити, перемішати і пекти на олії».

 

photo-2025-08-08-15-56-57

photo-2025-08-08-15-56-45

photo-2025-08-08-15-56-48

 

Нагадаємо, школи і садочки Кропивницького отримають настільні ігри про традиційну культуру

Читайте також: «Баба Єлька» підготувала відеоурок з вибійкарства для шкільних освітніх скриньок

Поширити:

Залишити коментар: