На Кіровоградщині подорожчає вода: на скільки, відколи і чому

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 31 травня, НКРЕКП підняла тариф на воду для абонентів ОКВП “Дніпро-Кіровоград” більше, ніж на 20%. Ці тарифи вступлять у дію не раніше 19 червня.

Чому?

Під час засідання НКРЕКП прийняла дві постанови про встановлення нових тарифів (№715 та 716), згідно з якими підвищуються тарифи для усіх абонентів ОКВП “Дніпро-Кіровоград”.

“Рішення про перегляд тарифів приймалося у зв’язку з тим, що збільшується вартість усіх складових витрат. Зокрема, зросла мінімальна заробітна плата працівників – з 1 січня ми отримуємо 3200 грн, яка в тарифі не була врахована. Окрім того, зменшилися обсяги споживання нашими абонентами – коли вони падають, то тарифи збільшуються. Разом із тим враховано збільшення вартість електроенергії, реагентів, паливно-мастильних матеріалів”, – розповіла Першій електронній заступник генерального директора з питань економіки та фінансів ОКВП “Дніпро-Кіровоград” Жанна Гладка.

На скільки?

У середньому нові тарифи збільшилися майже на 20%:

“На централізоване водопостачання та водовідведення (для мешканців приватного сектору) новий тариф становить 20,22 грн/м³. Це на 21,6% вища вартість, ніж була раніше. На відповідні послуги з використанням внутрішньобудинкових систем (для мешканців багатоповерхівок) передбачено 21,264 грн/м³. Цей тариф збільшився на 20,2%”, – каже Жанна Гладка.

Відколи?

Нові тарифи вступлять у дію на Кіровоградщині не раніше 19 червня. Адже Постанови мають бути оприлюднені в газеті “Урядовий кур’єр” та в офіційних регіональних виданнях:

“На вимогу Закону про житлово-комунальні послуги, ми повинні повідомити про зміну наших тарифів не пізніше, ніж за 15 днів до їхнього введення. А з урахуванням того, що у деяких населених пунктах ці ЗМІ виходять у друк тільки в суботу, то орієнтовно нові тарифи вступлять у дію не раніше 19 червня”, – розповідає Жанна Гладка.

Для тих, у кого є субсидія

Ті абоненти, які користуються субсидією, зміни тарифу не відчують, адже їм просто збільшать розмір виплати:

“Значна частина наших абонентів користується субсидіями. Наприклад, зі 173 тис. абонентів  у літній період субсидію отримують 39%, у зимовий – 60%. Для таких, найменш захищених верств населення, плата не зміниться – їм збільшать субсидію. При чому додатково кудись звертатися і повторно подавати документи не потрібно”, – додала заступник генерального директора з питань економіки та фінансів ОКВП “Дніпро-Кіровоград” Жанна Гладка.

Довідково: Основним напрямком діяльності підприємства є централізоване водопостачання та водовідведення. ОКВП "Дніпро-Кіровоград" - цілісний майновий комплекс (гідротехнічні споруди і трубопроводи магістрального районного водопроводу “Дніпро-Кіровоград” та водопровідно-каналізаційні споруди і мережі міст Світловодська, Олександрії, Знам’янки, Кіровограда і селищ міського типу Димитрово та Пантаївка), який обслуговують Світловодське, Олександрійське, Знам’янське та Кіровоградське водопровідно-каналізаційні господарства (ВКГ). 

Джерелом водопостачання для магістрального районного водопроводу "Дніпро-Кіровоград" є поверхневі води Кременчуцького водосховища, звідки здійснюється водозабір до Дніпровської водоочисної станції (ДВС) і Водопровідних очисних споруд (ВОС), а також підземні водозабори "Лелеківський" і "Холодні ключі" для міста Кропивницького і "Ново-Пилипівський" для міста Олександрії. Вони забезпечують питною водою міста обласного підпорядкування, прилеглі сільські населені пункти, де мешкає біля 500 тисяч жителів і зосереджено 70% всього виробничого потенціалу Кіровоградської області.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар