Чому Кропивницький завалений сміттям: про “відтягування” нових тарифів та бунт на “Екостайлі”

Спальні райони Кропивницького стали надто подібними до вулиць Львова – у місті на Інгулі, як і у місті Лева стався сміттєвий колапс. На території більшості районів Кропивницького цими днями утворилося критичне накопичення сміття на контейнерних майданчиках – сміттєві баки стояли переповнені, а поряд з ними утворилися купи відходів.  У міській раді Кропивницького про ситуацію знають і головною причиною цього називають затягування ухвалення нових тарифів по вивозу відходів виконавчим комітетом. Декілька місяців ТОВ “Екостайл” працював у збиток, виникла заборгованість по зарплаті. Частина працівників підприємства звільнилася, а деякі – просто не виходять на роботу.

Учора, 25 травня, до редакції Першої електронної почали надходити повідомлення про значне накопичення сміття у різних мікрорайонах міста – мікрорайон Шкільний, селище Гірниче, Ковалівка, вул. Комарова, Миколаївка, вул. Беляєва.

Наші читачі обурювалися цією ситуацією, адже сміття накопичувалося вже на асфальті біля контейнерів і його розтягували по дворах безпритульні собаки. За поясненням Перша електронна звернулась до начальника головного управління ЖКГ Віктора Кухаренка.

За його словами, така ситуація виникла у зв’язку з невчасним ухваленням тарифу по вивозу твердих побутових відходів виконкомом. Через це ТОВ “Екостайл” декілька місяців працювало у збиток і накопичило борги перед своїми працівниками.

До речі, у квітні працівники ТОВ “Екостайл” розмістили на дошках біля житлових будинків оголошення про те, що вони не будуть вивозити сміття через те, що ЖЕО має великі борги перед підприємством.

“Із 1 січня 2017 року підвищилася середня заробітна плата, зросли ціни на пальне та електроенергію. Підприємство заздалегідь подало розрахунки на підвищення свого тарифу. Але рішення виконкомом було прийняте у березні, тобто фактично ТОВ “Екостайл” три місяці працювало у збиток. Через це виникла різниця у тарифах, яка не була компенсована ні міським бюджетом, ні власним ресурсом, який був у підприємства. За той період, коли почали зростати складові тарифу (пальне, електроенергія, заробітна плата) перерахунок відбувався досить повільно. Виконком довго не затверджував тарифи. Це питання неодноразово виносилося на розгляд членів виконкому, але були різні зауваження щодо ефективності діяльності підприємства. Але здебільшого, я думаю, що це був популізм деяких членів виконкому”, – розповів Першій електронній Віктор Кухаренко.

За словами керівника управління, на “Екостайс” виникла заборгованість по зарплаті. Частина працівників підприємства звільнилася, а деякі – просто не виходять на роботу.

“Тому за цей період ТОВ “Екостайл” напрацювало певний борг по зарплаті перед своїми працівниками. У результаті цього серед них почалися збурення, частина робітників звільнилася, частина відмовилася виходити на чергування. Засновники фірми навіть планували привести працівників з Одеси, щоб посадити за кермо сміттєвозів. Пік виник з 22 на 23 травня, коли на чергування не виїхало декілька екіпажів. Тому, станом на вчора, на деяких сміттєвих майданчиках утворилося перенакопичення сміття”.

За ініціативи заступника міського голови уже відбулася оперативна нарада, де керівники і засновники “Екостайлу”, відпрацьовували різні механізми виходу із ситуації. В тому числі вивчали питання заборгованості ЖЕО перед підприємством:

“Живими” коштами було направлено 254 тис. грн, які дадуть змогу частково погасити борг по зарплаті перед працівниками. Таким чином знялася напруга, всі екіпажі виїхали сьогодні на лінію. За планом, вони сьогодні зроблять декілька “ходок”. Працівники ЖЕО чергуватимуть біля контейнерних майданчиків де утворилося перенакопичення, щоб прибирати сміття, яке опинилося на підлозі біля контейнерів. Сподіваємося, що до кінця дня і за завтра буде ліквідовано все перенакопичення.

Разом з тим, ми відпрацьовуємо механізми по ліквідації заборгованості бюджетних установ перед “Екостайлом”.

Віктор Кухаренко повідомив, що зараз сміттєві машини вирушили на мікрорайон Шкільний і на нижню частину Ковалівки.

Як виглядали сміттєві майданчики учора та сьогодні зранку дивіться у нашому фотоогляді.

сміттєвий майданчик по пров. Фортечному, 25
сміттєвий майданчик по вул. Шевченка, 20
сміттєвий майданчик по вул. Івана Похитонова, Ковалівка
сміттєвий майданчик на сел. Гірниче, вул Лінія 5, буд.21
сміттєвий майданчик на сел. Гірниче, вул Лінія 10, буд. 56
сміттєвий майданчик на Ковалівці
Сміттєвий майданчик між будинками Беляєва, 27 та Волкова, 20

У жовтні 2016 року вже була подібна проблема у місті.

У Кропивницькому 14 березня 2017 року з третьої спроби підвищили тариф на вивезення сміття. Попередні спроби підприємства були невдалими – члени виконкому один раз негативно проголосували, а другий раз зняли його з порядку денного.

Тоді ТОВ “Екостайл” звернулось до виконкому з проханням підвищити тариф на вивезення сміття у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, здорожчання пального та збільшення тарифу на захоронення сміття.

Напередодні цього, під час комісії з питань ЖКГ, мешканці мікрорайону Новомиколаївка у Кропивницькому вимагали вдвічі знизити тариф на вивезення сміття, адже “Екостайл” не виконував своїх обов’язків.  Подібна ситуація за місяць до того була і на Масляниківці.

Тоді ж мешканці приватного сектору по вул. Покровській  розвішували пакети зі сміттям на стовпах ліній електропередач. Люди змушені були так чинити, щоб сміття не розносили безпритульні собаки. Адже компанія “Екостайл”, яка мала його вивезти на вихідних, не зробила цього.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар