ЗНО-2017 на Кіровоградщині: головним викликом є масові підвезення абітурієнтів до пунктів тестування

Цього року основним нововведенням і водночас головним викликом для місцевої влади у питанні організації ЗНО є масові підвезення абітурієнтів до пунктів тестування.

Про це сьогодні, 4 травня, під час прес-конференції в ОДА розповіли начальник управління освіти облдержадміністрації Володимир Таборанський та директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти Анатолій Анісімов.

Потреба підвозити величезну кількість абітурієнтів виникла у зв’язку з поділом Кіровоградської області на 4 територіальні округи. Тобто, як пояснив Анатолій Анісімов, всі пункти тестування будуть зосереджені у Кропивницькому, Новоукраїнці, Голованівську та Олександрії. Але з деяких предметів пункти тестування будуть відкриті і в інших районах.

“У цьому році Міносвіти видало жорсткий наказ по наповненості пунктів тестування – від 180 до 360 осіб. Тобто має бути 12-24 аудиторії у пункті тестування. Тому цього року пунктів тестування менше, а в деяких районах їх взагалі немає”, – розповів директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти.

  • у Кропивницькому окрузі для здачі тестування з української мови та літератури буде відкрито пункти лише у Знам’янці, Малій Висці та Долинській. Всі інші райони повинні будуть підвозити своїх випускників до Кропивницького.
  • у Новоукраїнському окрузі окремий пункт тестування для здачі української мови та літератури буде відкрито у Добровеличківці, а вільшанських випускників повинні будуть підвозити до Новоукраїнки.
  • у Голованівському окрузі усі пункти тестування будуть зосереджені саме у Голованівську. Тобто Благовіщенський, Гайворонський та Новоархангельський райони повинні будуть везти абітурієнтів до Голованівська.
  • у Олександрійському районі так само, усі райони повинні будуть підвозити дітей до пункту здачі ЗНО, крім міста Світловодськ, де буде відкрито пункт тестування з української мови та літератури. В Олександрії буде створено пункти здачі ЗНО для Олександрійського, Петрівського, Світловодського та Онуфріївського районів.

Проте, за словами Анатолія Анісімова, організація півдвезення стосується лише випускників цього року, адже вони також здають і державне підсумкове тестування. Випускники ж інших років мають добиратись на пункти здачі ЗНО самостійно.

На думку директора Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти, це нововведення є суттєвим викликом для місцевої влади:

“Наприклад, у Кропивницький потрібно звозити 116 випускників з Бобринецького району, а також 137 випускників з Новомиргородського району. Це, як мінімум, потрібно 4 автобуси. А якщо ви знаїте, коли рухається більше 2 автобусів, то це вже колона і потрібен відповідний супровід дорожньої поліції. А якщо звозити випускників у Кропивницький, потрібно передбачити парковку для цих автобусів”.

Начальник управління освіти облдержадміністрації Володимир Таборанський впевнений, що місцева влада впорається із завданнями.

“На відміну від попередного, основним викликом цього року є масове підвезення до пунктів тестування. Голови районних адміністрацій отримали завдання організувати перевезення і ми будемо тримати це питання на контролі. Зараз я можу сказати, що на всіх територіях є достатня кількість транспортних засобів, щоб виконати ці завдання. Організація руху, забезпечення супроводу, паркування і погодження з органами поліції – це все технічні питання і для їх вирішення є достатньо часу. Протягом наступних двох тижнів графіки підвезення будуть опрацьовані і доведені до відома кожного абітурієнта і працівника, які братимуть участь у ЗНО”.

Нагадаємо, для здачі ЗНО на Кіровоградщині зареєструвалися 5712 учасників. Із них 4656 осіб – випускники 2017 року, 1056 – випускники минулих років. Найбільше пунктів тестування у Кропивницькому – 16. Загалом на Кіровоградщині запустять 30 пунктів тестування ЗНО.

Підтримувати правопорядок під час складання ЗНО та охороняти матеріали ЗНО буде поліція охорони.

У складанні ЗНО-2017 на Кіровоградщині візьмуть участь 5 осіб з особливими потребами.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар