Новітні оперативні карти та екіпірована “Альона Робертівна”: внутрішня “кухня” управління патрульної поліції Кропивницького

Сьогодні, 5 квітня, керівник Управління патрульної поліції (УПП) Кропивницького Антон Цюцюра привідкрив журналістам і міським депутатам завісу повсякденного робочого побуту копів.

Екскурсію адмінбудівлями УПП організували у рамках депутатського дня, який сьогодні проходив у міськраді.

Антон Цюцюра розповів, що нині управління налічує 217 чоловік особового складу плюс апарат підрозділу, що разом становить 308 чоловік. За його словами незабаром у Кропивницькому буде оголошено набір патрульних. Проте, точної дати назвати він не може, адже це вирішується на рівні міністрества.

“Я б не відмовився ще від 40 людей”, – зізнається головний коп міста.

У черговій частині управління присутні застали за роботою оперативного чергового. Перед ним за столом знаходиться з десяток дисплеїв з картами, опертивною інформацією та відеоспостереженням.

“На цих картах ми бачимо місце знаходження кожного партуля і відстань від екіпажу до місця виклику. Тобто оперативні чергові надають допомогу патрулям якнайшвидше дістатися до місця виклику. Кожна машина обладнана трекером і ми можемо бачити, де був патруль протягом останніх 12 годин. Це все новітні системи, які раніше не використовували у міліції”, – розповів Антон Цюцюра.

Він зазначив, що якщо депутати затвердять міську програму “Безпечне місто”, на ці дисплеї буде виводитись зображення з камер спостереження, які будуть встановлені у місті. Це дасть змогу оперативно реагувати на порушення.

Антон Цюцюра показав присутнім також кімнату, де зберігаються макети деяких видів озброєння та спецзасобів колишньої міліції. У цій кімнаті, крім макетів гранатометів та міліцейських щита і каски розташований досить цікавий експонат – екіпірований манекен, якого полісмени називають “Альона Робертівна”.

“За ініціативи начальника служби озброєння у нас з’явився отакий манекен. Усі його ніжно називають “Альона Робертівна”, – говорить головний полісмен Кропивницького.

“Нам залишили у цих будівлях 60-70% порожніх приміщень і навіть меблі ми збирали, хто де щось дасть”, – продовжує розповідь керівник УПП Кропивницького.

Антон Цюцюра говорить, що все, що поліцейські можуть зробити щодо утримання цього комплексу будівель, вони роблять своїми руками:десь підфарбують, десь підремонтують.

Далі головний полісмен міста повів делегацію журналістів та депутатів до приміщення колишньої їдальні. Там поліцейські планують облаштувати спортзал з комплексними тренажерами.

Антон Цюцюра також показав, чим укомплектований черговий автомобіль поліції. Кожен екіпаж має в автомобілі службовий планшетний ПК, на який копи отримують свої завдання та перевіряють по базам особу чи автомобіль і термінал для сплати штрафу на місці.

У багажнику поліцейської машини знаходяться бронежилети, стрічка, вогнегасник, конуси для огородження та спецзасоби.

“Це машина командира батальйону, який виїздить на всі виклики пов’язані зі зброєю, тому у нього в комплектації знаходяться бронежилети класу 5+”, – пояснив полісмен.

Щодня і щоночі місто патрулюють 16 поліцейських екіпажів.

Не оминув Антон Цюцюра і теми велопатрулів, яка на апаратній нараді зацікавила міського голову. За словами поліцейського, крім проблеми з екіпіруванням, існує і проблема відсутності правил і стандартів велопатрулів.

“Я сам дуже зацікавлений щоб велопатрулі діяли. Це буде ефективно. Але до появи патрульної поліції такого поняття, як “велопатруль” не було. Тому всі правила та стандарти мають бути розроблені з нуля. Особисто я, коли був у відрядженні в Норвегії, спілкувався на цю тему з тамтешніми поліцейськими. У них кожна дія патрульного стандартизована. Є чек-ліст з 10 пунктів, за якими вони діють”, – говорить керівник УПП Кропивницького.

Антон Цюцюра висловив велику подяку депутатам міської ради за підтримку управління патрульної поліції. Він переконаний, що саме тісна співпраця місцевої влади і поліції у результаті призведе до зменшення правопорушень, а отже принесе спокій кропивничанам.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар