Завадівське сміттєзвалище у Кропивницькому через декілька років може припинити приймати сміття

Сьогодні, 12 жовтня, представники ЗМІ Кропивницького мали змогу разом з депутатами та секретарем міськради відвідати так зване Завадівське сміттєзвалище. Сьогоднішній депутатський день був присвячений проблемі саме цього полігону для відходів.

Керівник ТОВ “КАТП-1128”, яке опікується звалищем, Тетяна Мартовіцька розповіла присутнім про історію цього полігону для побутових відходів, і про особливості організації роботи на об’єкті.

“Це звалище розпочало свою роботу у 1953 році, це на сьогодні вже 63 роки тому. Під полігон виділено 18 га території. За цей час тут було накопичено 3,8 млн тонн відходів. За статистикою, щомісяця сюди привозять від 6,5 до 8 тис. тонн відходів”, – розповіла Тетяна Мартовіцька.

DSC_0727

Керівниця підприємства, яке опікується завадівським сміттєзвалищем розповіла також, як відбувається прийом вантажів.

“Машини, які привозять сміття з міста спочатку заїжджають на ваги, де ваговик, за типом сміття, направляє машину на певний майданчик – якщо це гілля дерев, то на один майданчик, якщо листя, на інший. А якщо це побутові відходи з міста, їх вивантажують на сортувальному майданчику. Сміття, яке потрапляє на полігон розрівнюється, укатується, робиться пересипка, і так, далі, пошарово, це і робиться”, – розповіла Тетяна Мартовіцька.

Як що ж сміття потрапляє на сортувальний майданчик, там його, відповідно, сортують за типом.

“Сміття для сортування вантажать у сортувальний бункер, де двоє працівників здійснюють попереднє сортування. Далі, сміття потрапляє до сортувалної кабіни, де у процесі сортування майстер коригує, щоб не втрачалась, як ми її називаємо “корисна фракція”. Ця “корисна фракція”, тобто сировина, яка придатна для обробки, відбирається, а решта сміття вивозиться на територію полігону”, – посвятила у деталі своєї роботи керівниця ТОВ “КАТП-1128”.

DSC_0766

Тетяна Мартовіцька констатує факт, що на підприємстві, через специфічні умови праці, не затримуються працівники. А їх щодня на об’єкті має бути не менше 30-ти – 10-12 на полігоні, плюс близько 20-ти на перфораторах і пресах.

За словами керівниці, якщо найближчим часом не відбудеться ніяких змін, і не буде прийнято інвестиційну програму, про яку вона згадувала сьогодні у міськраді, то до 2020 року сміттєзвалище буде переповнене, і його закриють. Кропивницький матиме шанс зіткнутися з проблемою, яка наразі існує у Львові.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар