Позашляховик кіровоградських кіборгів став експонатом Національного музею (ФОТО)

Сьогодні, 20 січня, у Меморіальному комплексі Національного музею історії України у Другій світовій війні відкривається нова виставка «Аеропорт… Пекельна смуга», присвячена кіборгам донецького аеропорту. Одним із експонатів виставки став позашляховик кіровоградських кіборгів – Кєнт.

Історію героїчного автомобіля розповідає волонтер Олексій Тітов на своїй сторінці у фейсбук.

“Позашляховик придбали влітку 2014 року у Львові. Підготували й передали 3-му полку спецназу, з яким він поїхав у зону АТО. Ближче до кінця літа разом з однією з рот заїхав у ДАП (донецький аеропорт). Там сумлінно виконував свою роботу в часи найбільшого валєва. Розбитий тут і там, без скла, з пробитим двигуном, стомлений, але не скорений, своїм ходом доїхав додому у жовтні 2014 року, коли наші виходили з ДАП на ротацію. Може, хто пам’ятає: це тоді, коли ми чекали їх під КПП до пізньої ночі, мерзли, співали гімн і плакали.

Ремонтувати Кєнта сенсу не було, і він відпочивав цілих 1,5 року. І от знайшлася йому, поважному пенсіонеру з героїчним минулим, гідна робота. 16 січня ми передали його в Меморіальний комплекс Національного музею історії України у Другій світовій війні.  Там і буде стояти наш незламний друг. Експозиція розповідатиме про хлопців із кіровоградського 3-го полку СпП, десантників, ДУК і багатьох інших. Будуть представлені їхні особисті речі, документи – усе, що змогли передати рідні.

Машина потрапила в турботливі руки і служитиме добрій справі. Ще коли ми її купували, продавець сказав мені: «Бери, машина з душею, не підведе». І вона не підвела”, – розповідає Тітов.

Довідка.

Міністерство культури перейменувало меморіальний комплекс “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни” у Києві в “Музей історії України в Другій світовій війні. Меморіальний комплекс”.

Відповідний наказ було підписано віце-прем’єр-міністром – міністром культури В’ячеславом Кириленком 16 липня.

Рішення про переіменування музею прийнято на підставі законів про декомунізацію – «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» та «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в України та заборону пропаганди їх символіки», а також законів «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», «Про культуру», «Про музеї та музейну справу»; Положення про Міністерство культури України.

У цьому рішенні також враховано результати громадського обговорення та круглого столу щодо зміни назви Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни», який відбувся 12 червня, а також подання від Музею.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар