Кропивницькі активісти показали, як без “Prozzoro” гроші розлітаються в нікуди

Сьогодні, 1 серпня, біля міськради Кропивницького провели акцію з вимогою знизити поріг на закупівлю через систему Prozzoro до 50 тисяч гривень.  Близько десятка активістів принесли до міськради символічні повітряні кульки.

Акцію ініціювало Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД». Громадські активісти звертаються до міського голови та депутатів міськради з проханням зменшити поріг закупівель через Prozzoro.  На прикладі повітряної кульки вони показали, куди потрапляють кошти, які можна заощаджувати, але чомусь цього ніхто не робить.

За словами виконавчого директора обласного осередку ЛЖВ Костянтина Данильченка, зменшення порогу для закупівель дозволить значно заощаджувати кошти платників податків. Адже наразі допорогові закупівлі не є обов’язковими, тож через Prozzoro закупівлю проводять тільки одиниці:

“Ми закликаємо депутатів допомогти бюджетним установам ефективно і прозоро використовувати кошти. Адже це кошти не бюджетні, а кошти платників податків. Наприклад, центральна міська лікарня провела вісім допорогових закупівель і зекономила на цьому 700 тисяч гривень, а інші цього не роблять, бо просто не хочуть та й закон цього не зобов’язує”.

На прикладі кульки з коштами Костянтин показав, як можливість заощаджувати лопає і гроші розлітаються в нікуди та розповів, які організації приєдналися до акції та що вони вживають, аби їх бажання були почутими.  Він зауважив, що акція локальна лише для Кропивницького. В ній беруть участь такі організації, як “Центр медіа-розслідувань Prozzoro”, регіональний координатор Prozzoro, а також близько 15 організацій, які працюють в цій темі і знайомі з цією специфікою.

Також, активісти принесли кульки, які хотіли передати депутатам міської ради, щоб в такий спосіб показати необхідність зниження грошового порогу та заощадження.

Важливість заощадження коштів керівник обласного осередку ЛЖВ Костянтин Данильченко показує на прикладі діяльності його організації.

“Ми – пацієнтська організація. Наші пацієнти – люди, які живуть з ВІЛ, але ми поступово розширюємо цільову групу і виступаємо за розширення доступу за лікування. А заощадження коштів приводить до того, що можна купувати більше ліків і, в свою чергу, більша кількість людей може отримати лікування”.

На спілкування з громадою були запрошені всі депутати міської ради, але до активістів приєднався тільки депутат Володимир Смірнов, який зазначив, що рішення про зменшення порогу вже подавалося на голосування депутатам, але тоді не отримало потрібної кількості голосів.

Володимиру Смірнову вручили повітряні кульки, які були адресовані депутатам міськради. Володимир Смірнов мав намір передати їх до секретарю міськради, та того не було на місці. Кульки віднесли до кабінету міського голови Андрія Райковича, що стало причиною конфлікту між ними.

Громадські активісти запропонували усім бажаючим підписати лист-звернення до депутатів міської ради, а вже після збору підписів його буде зареєстровано і відправлено на розгляд.

Нагадаємо, незадовго до того три громадські та благодійні організації передавали письмові звернення депутатському корпусу міськради з вимогою прийняти рішення про зменшення допорогових закупівель у Кропивницькому. Однак вони залишилися поза увагою.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар