Онлайн-черга, електронна медкарта та відгуки про лікарів: у Кропивницькому планують запустити “eHealth”

Незабаром медзаклади Кропивницькому планують приєднати до електронної системи, за допомогою пацієнт і медик можуть відслідковувати перебіг лікування в режимі онлайн, залишати відгуки про медиків у мобільному додатку, записатися на прийом.  Крім того, це нововведення передбачає, що заробітна плата нараховуватиметься в залежності від кількості відвідувачів. Роботу такої системи презентували сьогодні, 7 липня, в Кіровоградській обласній лікарні під час інформаційно-просвітницького заходу «Впровадження в Україні в рамках медичної реформи компоненту ЕНЕАLТН МОЗ України». 

Радник Міністра, проектний менеджер eHealth Ірина Шевченко та представник компанії «ALT Україна ЛТД» Юрій Жиляєв презентували програму для керівників провідних медичних закладів міста та області, а також співробітників департаменту та управлінь охорони здоров’я.

Під час заходу спікери розповіли про можливість підключення центрів первинної медико-санітарної допомоги та поліклінік до електронної системи  та створення сервісу «Он-лайн запис на прийом до лікаря».

Про загальнодержавну систему приїхала розповісти представник проектного офісу E-Health Ірина Шевченко:

“Проектний офіс – це невеличкий окремий орган при Міністерстві охорони здоров’я, який координує дії багатьох структур. Ми прагнемо, щоб у нас з’явилась електронна система охорони здоров’я. Всі ми живемо в світі інформації, і її потрібно систематизувати, щоб робити висновки. І ця система має допомагати як лікарю, пацієнту, так і управлінцю. Вона підтримує медичні процеси в електронному режимі. Тобто коли все, що відбувається в реальності має своє відображення в електронному вигляді. Лікар має доступ до електронної картки пацієнта, може зрозуміти загальну історію здоров’я і прийняти найкраще рішення для пацієнта”.

А представник компанії «ALT Україна ЛТД» Юрій Жиляєв у форматі презентував впровадження медичної інформаційної системи «ЕМСІМЕД», яка успішно стартувала в Черкасах.

«ЕМСІМЕД» створена для комплексної автоматизації більшості процесів, що відбуваються всередині сучасних лікувально-профілактичних закладів. Автоматизація та інформатизація лікувально-профілактичних закладів – одна з найбільш нагальних проблем 21-го століття. Саме її вирішення дозволить знизити витрати під час підготовки звітності, спростити та оптимізувати документообіг, зменшити кількість помилок медперсоналу, зробити роботу лікувально-профілактичних закладів більш ефективною і, нарешті, помітно покращити якість послуг, які надаються пацієнтам. Декілька місяців тому ми успішно запустили цю систему з Черкасах. Тепер вона працює в 5 ЦПМСД (центри первинної медико-санітарної допомоги – ред.), 5 КДЦ (клініко-діагностичний центр – ред.), 3 дитячих поліклініках, а це всього 320 робочих місць», – розповідає Юрій Жиляєв.

Перевагами нововведення для пацієнтів стануть онлайн-записи на прийом до лікаря, особистий кабінет з повною інформацією про стан здоров’я та мобільний додаток, завдяки якому пацієнт може почитати відгуки про лікарів та залишити свій коментар. Це повинно зменшити час, проведений у лікарні, зокрема, не буде черги до лікарів. Завдяки цій системі пацієнт сам обиратиме лікаря, до якого хоче піти. Це нововведення збільшить конкуренцію як і серед лікарів, так і серед медзакладів, адже заробітна плата нараховуватиметься в залежності від кількості відвідувачів.

Наразі чіткі терміни появи eHealth у Кропивницькому не називають. Проте, за словами представник проектного офісу Ірини Шевченко, кожен медзаклад може приєднатися до електронної системи за простим алгоритмом, для якого не потрібні жодні дозволи, наприклад, департаменту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар