Чемпіонат Франції: цікаві факти

Французька Ліга 1 вважається однією з найсильніших футбольних першостей у Європі. В таблиці коефіцієнтів УЄФА країна сьогодні посідає 6-те місце, поступаючись лише Англії, Іспанії, Італії, Німеччині та Нідерландам. Історія турніру розпочалася у 1932 році. Нинішній чемпіонат Франції став вже 86-м за рахунком (у період Другої світової війни змагання не проводилися). До 2002 року ліга мала назву «Дивізіон 1».

Найбільше чемпіонських титулів у своєму активі має столичний «Парі Сен-Жермен» (11). На один трофей менше у «Сент-Етьєна». Рекорд за кількістю перемог поспіль належить «Ліону». Команда вигравала турнір 7 разів, у період з 2002 по 2008 роки. Персональні досягнення гравців та тренерів у чемпіонаті Франції:

  • за кількістю матчів (618) — Мікаель Ландро;

  • за кількістю голів (299) — Деліо Онніс (Аргентина);

  • за кількістю м’ячів за сезон (44) — Йосип Скоблар (Югославія);

  • за кількістю тренерських титулів (8) — Альбер Батте;

  • за кількістю матчів як тренер (894) — Гі Ру.

Команди Ліги 1, за виключенням ПСЖ, сьогодні значно поступаються за фінансовими можливостями представникам інших топ чемпіонатів. Але це не заважає французьким клубам продовжувати демонструвати високу якість гри та гарні результати на міжнародній арені. 

Німецька Бундесліга: головне про турнір

Дебютний сезон Bundesliga відбувся у 1963/1964 рр., хоча чемпіона в Німеччині визначали ще з 1904 року. Сьогодні це один з найсильніших клубних турнірів Європи, що підтверджується 4-ю сходинкою в таблиці коефіцієнтів УЄФА. Найбільш титулованою командою країни є мюнхенська «Баварія», якій Бундесліга підкорилася цілих 33 рази. Для порівняння, у найближчих переслідувачів, дортмундської та менхенгладбаської «Боруссій», лише по 5 перемог в новітній історії турніру. Востаннє інший клуб вигравав «Срібну салатницю» у 2012 році. 

Індивідуальні рекорди:

  • за кількістю матчів (602) — Карл-Хайнц Кербель;

  • за кількістю голів (365) — Герд Мюллер;

  • за кількістю м’ячів за сезон (41) — Роберт Левандовський (Польща);

  • за кількістю матчів на нуль (211) — Мануель Нойєр; 

  • за кількістю тренерських титулів (8) — Удо Латтек.

Найтитулованішим гравцем в історії німецької Бундесліги є атакувальний півзахисник «Баварії» Томас Мюллер. В його активі 12 чемпіонств, а також 6 національних кубків. Кар’єра легендарного 34-річного футболіста досі триває, тож не виключено, що вже весною кількість трофеїв зросте. Нещодавно Томас став першим гравцем «Баварії», який забивав за клуб у 15 різних сезонах.

Німецьку лігу багато критикують за очевидне домінування однієї команди. Це справедливе зауваження, але говорити про відсутність конкуренції точно не можна. Клуби з Німеччини — «Боруссія» (Дортмунд), «РБ Лейпциг», «Айнтрахт» та інші — стабільно демонструють високі результати в Європі. Так, «Баварія» дуже давно не віддає чемпіонський титул, та це лише свідчить про надзвичайний рівень мюнхенського гранда. 

Автор sport.ua: Сергій Циба – https://www.facebook.com/profile.php?id=100009246736006

Поширити:

Залишити коментар:

коментар