Сьогодні “Зірка” стартує у Першій лізі: представляємо суперника

Зірка - Волинь 20.05.2017

Сьогодні, 22 липня, кропивницька «Зірка» проводить свій перший матч в черговому, 28-му чемпіонаті України з футболу. У стартовому поєдинку Першої ліги кропивничани вдома приймають луцьку “Волинь”. Матч розпочнеться о 18:00.

Перша електронна газета за інформацією прес-служби “Зірки” традиційно представляє нашого суперника.

Луцька команда майстрів вперше з’явилася на арені 1960 року, коли «Волинь» дебютувала в класі «Б». Виступи лучан в чемпіонатах країни не були занадто вдалими. Луцьк залишався одним з небагатьох міст України, представники якого так і не перейшли до класу «А» аж до його ліквідації. 1971 року клас «Б» було розформовано, а кращі представники були включені до новоствореної другої ліги. І вже першого ж сезону лучани повинні були вибути з другої ліги, але Федерація футболу УРСР прийняла рішення залишити команду. У 1972 році на базі луцької команди була сформована нова команда майстрів Прикарпатського військового округу й утворено СК «Луцьк».

1975 рік став знаменним для СК «Луцьк». У тому сезоні лучани здобули бронзові медалі чемпіонату УРСР. Та вже після сезону 1976 керівництво ПрикВО вирішило перебазувати команду до Львова. На Волині поспіхом відродили «Торпедо», тому не дивно, що колектив знову балансував серед аутсайдерів, лише в 1981, 1986 та 1988 роках піднявшись до десятки кращих команд зони.

30 січня 1989 року клубу повернули його історичну назву – «Волинь». У цьому сезоні лучани стали чемпіонами України в другій лізі, але програли перехідний турнір за право виступати в першій лізі. Чемпіонат 1991-го року наші сьогоднішні суперники завершили на 8-му місці в «буферній» Західній зоні другої ліги, що дало право «Волині» грати потім у вищій лізі чемпіонату України.

Виступи в національних чемпіонатах теж не можна назвати вдалими. В Прем’єр-Лізі найуспішнішим сезоном для лучан залишається сезон 2002/03 рр., у якому «Волинь» єдиний раз у своїй історії посіла високе 6-е місце. За 27 сезонів, лучани 16 разів виступали у найвищому дивізіоні українського футболу, і 11 – в першій лізі. Тричі команда виходила до півфіналу Кубку України. Більшість успіхів команди пов’язані з ім’ям Віталія Кварцяного, який керував командою з перервами більше 20 років і провів більше 600 офіційних зустрічей в якості головного тренера «Волині».

В сезоні 2016/17 рр. «Волинь» трусило фінансово, клуб балансував на межі існування, але завдяки величезним зусиллям команду вдалося зберегти, хоча прописку в УПЛ вона втратила. А ось минулого року «Волинь» ледве не вибула й до другої ліги – лише 3 очка відділило лучан від 15-го місця.

В міжсезоння у «Волині» пройшло чимало змін. Клуб якісно попрацював на трансферному ринку, і клуб поповнили доволі відомі футболісти – Сергій Сімінін, Дмитро Козьбан, Євген Чепурненко, Міха Горопевшек, Іван Цюпа, Ігор Карпенко, Назар Стасишин, Євген Неплях, Денис Кожанов…. Ну а головним поповненням, звичайно, є тренерський штаб, який очолив відомий у минулому футболіст Андрій Тлумак. Команда провела якісні збори, та зіграла чимало спарингів. Враховуючи поповнення команди, завдання, судячи з усього, перед лучанами будуть ставитися найвищі – втретє повернутися до Прем’єр-Ліги.

Взаємовідносини команд

Перший поєдинок між собою команди провели в 1960 році в Кіровограді, коли «Волинь» несподівано здобула перемогу над фаворитом 3:1. З того часу в чемпіонатах та кубках СРСР та УРСР команди зіграли між собою 44 зустрічі: 18 перемог наших футболістів, 14 нічиїх та 12 перемог лучан, різниця м’ячів 53-39=+14 на користь «Зірки».

В національних чемпіонатах шляхи «Зірки» з «Волинню» перетиналися 14 разів. Поки що мінімальна перевага на боці «Волині» – 7 перемог проти 6 у «Зірки» при одній нічиїй. Різниця м’ячів також на користь наших гостей – 15-18=-3. Останнього разу «Зірка» зустрічалася з лучанами 20 травня 2017 року у Прем’єр-Лізі, коли в Кропивницькому господарі здобули перемогу 2:0 (голи на рахунку Адерінсоли Есеоли та Артема Сітало).

результативний удар Есеоли

Таким чином, всього команди між собою зіграли 58 матчів: 25 перемог «Зірки», 15 нічиїх, 19 перемог «Волині». Різниця м’ячів 68-57=+11 на користь нашої команди.

матч Зірка – Волинь у Кропивницькому 20.05.2017

Нагадаємо, минулого сезону кропивницька “Зірка” покинула УПЛ. Команду відразу залишили майже усі гравці стартового складу та тренерський штаб.

Директивні органи ФФУ ухвалили рішення про видачу атестатів, які надають право на участь у Всеукраїнських змаганнях під егідою ПФЛ у сезоні 2018/19. Право виступати у Першій лізі отримали 18 команд, серед них і кропивницька “Зірка”.

22 червня футбольний клуб “Зірка” призначив виконувачем обов’язків головного тренера команди Андрія Горбаня. До тренерського штабу наразі також увійшли тренер Олександр Кочура, тренер воротарів Артем Коледа та тренер-селекціонер Олександр Ромашев.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар