Сьогодні кропивницька “Зірка” приймає вдома луганську “Зорю”. Представляємо суперника

Сьогодні, 20 серпня, у рамках 6-го туру української Прем’єр Ліги, кропивницька “Зірка” прийматиме на своєму полі луганську “Зорю”. Матч розпочнеться о 17.00.

Перша електронна газета та прес-служба “Зірки” традиційно знайомить вболівальників із суперником наших футболістів.

“Зоря” Луганськ

Рік заснування: 1923.
Президент: Євгеній Гєллєр.
Головний тренер: Юрій Вернидуб.
Веб-сайт: zarya-lugansk.com.
E-mail: fc@ zarya-lugansk.com.
Адреса: м. Запоріжжя, пров. Оздоровчий, 2.
Тел./Факс: +38 (0612) 86-08-04.

Свою історію наші суперники розпочали в 1923 році, коли на Паровозобудівному заводі імені Жовтневої революції була створена команда «Металіст». Домашні ігри колектив почав проводити на стадіоні імені Леніна, що був відкритий у 1922 році. А першим трофеєм, який здобули луганчани, була перемога у чемпіонаті Луганської округи. У 1936 році в Луганську з’явилася нова команда – «Дзержинець», яка утворилася внаслідок об’єднання «Металіста» та «Динамо». Саме цей колектив і дебютував в Кубку СРСР наступного року. Після війни, у 1948 році, за ініціативою обкому партії було створено команду «Трудові резерви», куди були запрошені найкращі футболісти Ворошиловградської області (Ворошиловград – колишня назва Луганська). У сезоні 1949 року в чемпіонаті СРСР у другій групі новостворена команда фінішувала 15-ю.
Після чергової реорганізації чемпіонату СРСР «Трудові резерви» здобули право участі в зональному турнірі класу «Б». 31 березня 1957 року команда провела свій перший матч у цьому турнірі проти харківського «Авангарду». Поєдинок завершився нульовою нічиєю. У 1962 році луганчани перемогли у другій групі класу «Б» та завоювали право наступного сезону грати в другій групі класу «А».
У 1966 році «Зоря» (вже під такою назвою виступала команда) під керівництвом Євгена Горянського підвищилась у класі, оформивши вихід до першої групи класу «А». У першому ж для себе матчі в еліті радянського футболу луганчани здолали титулований московський «Спартак» з рахунком 1:0. Надалі команда не лише міцно закріпилися у вищій лізі, а й претендувала на медалі. У 70-му році луганчани були п’ятими, у 71-му – четвертими. У 1972 році, за три тури до завершення чемпіонату, «Зоря» оформила чемпіонство СРСР. Наступного сезону наші суперники провели чотири матчі в Кубку європейських чемпіонів. В 1/16 луганчани здолали кіпрський «АПОЕЛ» з загальним рахунком 3:0 (2:0 вдома та 1:0 на виїзді), а в 1/8 – поступилися команді «Спартак» (Трнава) (0:0 на виїзді та 0:1 вдома).
Та от надалі команда вже не демонструвала таких високих результатів. Сезон 1979 року взагалі став останнім для «Зорі» у вищій лізі СРСР, а у 1984-му році луганчани продовжили своє падіння, вибувши з першої ліги в другу. Щоправда, там наші суперники були недовго. У 1986 році команда повернулася до першої ліги.
Після розпаду СРСР «Зоря» опинилася у скрутному фінансовому становищі. Спонсором команди стало науково-виробниче комерційне об’єднання «МАЛС» і до 1996 команда називалася «Зоря-МАЛС». 16 лютого 1992 року відбулася перша офіційна гра луганчан у період незалежної України. В 1/32 фіналу Кубку України наші суперники з рахунком 3:1 здолали очаківський «Маяк». Але вже сезон 1995/1996 років луганська «Зоря» завершила в кінці турнірної таблиці й вибула до першої ліги, а через два роки і до другої. Лише в 2003 році наші суперники повернулися в першу лігу, а до еліти луганчани повернулися вже аж у 2006 році.
У 2011 році «Зорю» очолив Юрій Вернидуб, з яким пов’язані найголовніші успіхи команди в новітній історії. У 2014 році після більш ніж сорокарічної паузи луганчани повернулися до єврокубків. Здолавши у другому та третьому кваліфікаційному раундах Ліги Європи албанський клуб «Лачі» та норвезький «Мольде» відповідно, у раунді плей-офф підопічні Юрія Вернидуба поступилися голландському «Фейєнорду» на останніх секундах гри.
У минулому сезоні «Зоря» вперше в своїй історії виборола бронзові медалі чемпіонату України. Луганчани посіли третю позицію в турнірній таблиці, на десять очок випередивши четвертий донецький «Олімпік», але відставши на 13 очок від другого київського «Динамо». Крім того, луганчани дебютували в груповому етапі Ліги Європи. У квартеті з турецьким «Фенербахче», англійським «Манчестер Юнайтед» та голландським «Фейєнордом» наші суперники виглядали дуже гідно, але в підсумку посіли в групі останнє місце.
Нинішнього сезону справи в підопічних Юрія Вернидуба складаються не найкращим чином. У перших чотирьох турах «Зоря» двічі зіграла внічию і двічі програла. У минулому турі луганчани нарешті здобули першу перемогу в сезоні, завдяки голу Владислава Калітвінцева на виїзді здолавши рівненський «Верес». Отож, зараз підопічні Юрія Вернидуба перебувають на восьмій позиції в турнірній таблиці, маючи в активі п’ять очок.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Згадуючи всі ігри «Зірки» з «Зорею», не можна не відмітити, що шляхи команд в новітній історії українського футболу майже не перетиналися. До минулого сезону всього 2 гри на офіційному рівні провели команди одна проти одної. Сталося це в пам’ятному для наших земляків сезоні 1995/96 рр. Кіровоградська «Зірка НІБАС» тоді піднялася на найвищий щабель у своїй історії, посівши 6-е місце, а «Зоря-МАЛС» тоді на ціле десятиліття вибула з когорти кращих. А одну з 4-х перемог того сезону луганські футболісти здобули саме над нашою командою. 27 серпня «Зоря-МАЛС» у домашньому матчі перемогла 2:1 (двічі у господарів відзначився Олексій Коробченко, у складі гостей – Олександр Мизенко), а 11 травня «Зірка НІБАС» взяла реванш 2:0 (два м’ячі на рахунку Олексія Грачова).
Але й в чемпіонатах СРСР команди грали між собою всього в трьох сезонах. У матчі 9 липня 1966 року завдяки голам Анатолія Шакуна, Владислава Проданця та Анатолія Рожанського «Зоря» перемогла – 3:0. А в останньому матчі сезону, 22 жовтня 1966 року, команди у Кіровограді розійшлися миром – 1:1 (голи – Анатолій Шакун у «Зорі», Юрій Панов – у «Зірки»).
В 1985 році «Зірка» зіграла вдома теж 1:1 (Ігор Мартиненко у «Зірки» – Володимир Кириленко у «Зорі»), а в другому колі у Ворошиловграді продовжила нічийну серію з 1:1 (Юрій Колесников – «Зоря», Михайло Калита – «Зірка»).
Ледве не закінчився нічиєю і наступний матч, який команди зіграли між собою в 1989 році. «Зірка» завдяки удару Сергія Степашка перемагала в гостьовому поєдинку, але Віктор Карачун на останній хвилині першого тайму зрівняв рахунок, а на останній хвилині матчу з пенальті забив вирішальний м’яч. А ось матч в Кіровограді в другому колі закінчився традиційно – 1:1 (Сергій Лактіонов – Юрій Ярошенко).

У першому колі минулорічного чемпіонату України суперники також розійшлися миром 1:1. У складі «Зорі» відзначився Артем Гордієнко, а у складі «Зірки» гол з пенальті у свій актив записав Олександр Кучеренко. Гра в Запоріжжі завершилась же перемогою «Зорі» – 2:1. За господарів забивали Іван Петряк та Владислав Кулач, м’яч за гостей з пенальті забив Ігор Загальський.
Таким чином, у 10 офіційних іграх 4 перемоги – за «Зорею», 1 – за «Зіркою» та ще 5 разів було зафіксовано нічию, різниця м’ячів 10-14=-4 на користь «Зорі».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар