Кропивницька “Зірка” зазнала прикрої поразки від київського “Динамо”

Фото: Football.ua

У п’ятому турі чемпіонату УПЛ на кропивницьку «Зірку» чекало справжнє випробування срібним призером минулого сезону, київським «Динамо». Кропивничани поступилися титулованим киянам із рахунком 3:0.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на прес-службу ФК “Зірка”.

Обидві команди підходили до матчу в не найкращому настрої. Кияни в минулому турі зіграли внічию з полтавською «Ворсклою», а кропивничани вдома програли рівненському «Вересу». Мотивації столичному клубу також додавав і той факт, що «Динамо» програло в останній очній зустрічі між сьогоднішніми суперниками.

Головний тренер гостей Роман Монарьов, порівняно із грою проти «Вереса», провів кілька замін у складі. Зокрема, дебютував французький центральний захисник Сесе-Франк Пепе, котрий замінив дискваліфікованого Тараса Качарабу. Зліва в захисті грав Іван Цюпа, а в нападі пару Адерінсолі Есеолі склав Олексій Чичиков.
Із перших хвилин «Зірка» не притискалася до своїх воріт, намагаючись вступати в активний пресинг у центрі поля, а то й на чужій половині поля. Для прикладу відзначимо епізод, коли Есеола забрав м’яч у Кедзьори на правому фланзі, але помилився при своїй передачі. Але все ж, коли до штрафного майданчика пройшла передача на Андрія Ярмоленка, виникла перша небезпека. Андрій кілька разів хитнув Сесе-Франка Пепе, але перемудрував із фінтами і втратив можливість для удару. Та все ж, справедливості заради, скажемо, що до десятої хвилини гра була більш-менш рівною, хоча, очікувано, проходила усе ж під контролем киян. Підопічні Романа Монарьова справлялись із намаганнями господарів загострити ситуацію спокійно руйнуючі всі атаки, адже кияни грали дуже монотонно й майже без швидкості. Друга ж небезпека біля наших воріт виникла після того, як Дмитро Фатєєв виграв боротьбу в Мбокані, але скинув м’яч точно на ногу Віктору Циганкову.

Півзахисник киян вклався в «постріл» у ближній кут, але Євген Паст зіграв гранично надійно. Та варто відзначити, що тут позицію опоненту програли Максим Ковальов та Іван Цюпа, які залишили Циганкова на самоті. Наступну загрозу кияни створили, знову ж таки, із правого флангу. Цього разу Іван Цюпа просто не очікував, що Мбокані не тільки наздожене м’яч, але і встигне зробити ефектну передачу п’ятою. Тож захисник гостей залишився в ролі стороннього спостерігача, коли самотній Циганков зробив націлену подачу до штрафної. На щастя, удар наших суперників виявився невдалим.

Зрозуміло, що «Зірка» за такого розвитку подій, коли потрібно було багато працювати у відборі та захищатися великими силами, могла розраховувати тільки на контратаки та стандарти. От в одному з контрвипадів Есеола заробив кутовий, та подачу Ігоря Загальського перехопив Мбокані. Згодом, після атаки другим темпом, на навіс Івана Цюпи не відгукнувся Олексій Чичиков.

Не можна сказати, що динамівці після цього додали у швидкості й агресії, та втім, вони змогли створити дуже непоганий момент. Подачу із правого флангу перехопив Євген Паст, а потім наш голкіпер устиг накрити м’яч, не давши Ярмоленку пробити.

В одній із наступних атак той-таки капітан киян, із другого темпу, наважився на дальній удар із правої ноги, Євгена Паста врятувала поперечина. А згодом, знову ж у контратаку тікав Есеола, та втратив м’яч. Практично весь час в першому таймі, коли Дерін мав можливість загострити ситуацію, обіграти захисника один в один, спробувати заробити стандарт − він практично кожного разу дарував м’яч суперникам. І куди подівся той Есеола, котрий у Кропивницькому буквально «затерзав» оборону «Динамо» і став найкращим гравцем туру – незрозуміло. Тут можна заперечити, що форвард не мав належної підтримки від партнерів, але іноді ж нападнику потрібно ризикувати й бути одним у полі воїном.

Та повернемося до гри, де, в компенсований до першого тайму час, активністю відзначилися підопічні Романа Монарьова. Зі штрафного Максим Драченко поцілив у стінку, а пізніше той-таки Есеола, вигравши боротьбу в опонента, в підсумку, в черговий раз втратив м’яч. Отож, перша половина зустрічі завершилася нічиєю − 0:0.
Тут, безперечно, потрібно похвалити наших футболістів за витримку, взаємозамінність та підстраховку в захисті. Саме така вперта та надійна гра, майже без помилок, дозволила зберегти свої ворота в недоторканості. Та варто зазначити, що «Динамо» поки не вмикало свої надшвидкості і таких моментів, які вони мали у протистоянні з «Ворсклою», не створювали. Тож другого тайму ми очікували з певним хвилюванням і насторогою. І не дарма. Адже там ми побачили вже зовсім інше «Динамо».

У перерві Олександр Хацкевич замінив центрального захисника Євгена Хачеріді на Дениса Гармаша. Не знаємо, що там сталося з центрбеком, але такий тренерський хід виглядав логічним. Хачеріді отримав можливість трохи відпочити перед Лігою Європи, адже «Зірка» не створювала особливих проблем обороні суперників. А от вихід Гармаша додав швидкості та динаміки атакувальним діям киян. І вже за дві хвилини Денис відзначився гольовим пасом. Він виграв верхову боротьбу в штрафному майданчику в опонентів і спрямував м’яч у бік Мбокані. Конголезець перекинув м’яч головою через Євгена Паста, який невдало вийшов із рамки – 1:0. Та у виправдання воротаря відзначимо, що захисники у власному штрафному дозволили господарювати суперникам, що й змусило Паста необачно залишити «рамку».

Після голу динамівці, на короткий час, свідомо віддали ініціативу «Зірці», яка стала більше володіти м’ячем, та до гострих атак справа поки не доходила. Небезпека виникла після контратаки. Ігор Загальський відпасував праворуч Павлові Полегеньку, той прострілював у напрямку Есеоли, але м’яч до адресата не дійшов.
В намаганні змінити хід подій та, в свою чергу, пришвидшити гру, головний тренер кропивничан Роман Монарьов, замість Олексія Чичикова, кинув у бій молодого прудкого Максима Прядуна. Згодом на полі з’явився й Арман Оганесян, котрий замінив Івана Цюпу. Між тим, кияни створили кілька нагод, щоб забити вдруге, та цим ударам або бракувало влучності, або ж їх відбивав Євген Паст.

Після «охолоджувальної» паузи, гості створили якісний момент. Есеола протягнув м’яч штрафною, але коли все ж спробував пробити, удар уже був заблокованим. На підбиранні першим був Ігор Загальський. Ігор почав прибирати м’яч під ліву робочу ногу і втратив момент для удару. У відповідь, господарі миттєво провели дуже небезпечний випад, в ході якого Євген Паст двічі відбив небезпечні удари Ярмоленка та Мбокані з близької відстані. Тож на звання найкращого у складі «Зірки» наш голкіпер тільки за цей епізод напрацював. Але ж господарі продовжували «розривати» оборону конкурентів, а Паст – виручати.

А інтрига остаточно померла, хоча вже після першого голу вона ледь жевріла, після того, як Дерліс Гонсалес свідомо пішов на пенальті й заробив його. В цьому моменті дещо нерозсудливо діяв Сесе-Франк Пепе, який, в цілому, справив непогане враження, як для дебюту проти такого суперника. А тут французький оборонець все ж підштовхнув у спину парагвайського хавбека у своїй штрафній. З «точки» Андрій Ярмоленко шансів на ще один подвиг Євгену Пасту не залишив. Після другого голу підопічні Хацкевича стали грати у своє задоволення. Тож, за кілька хвилин рахунок уже став 3:0. Після вдалих дій Дениса Гармаша, ніким не прикритий в районі одинадцятиметрової позначки Андрій Ярмоленко головою пробив у протихід Євгену Пасту й оформив тим самим дубль.

Дійсно, в останній десятихвилинці кропивничани навіть не могли перейти центр поля, щоб організувати свою атаку. Роман Монарьов, щоб дещо налагодити контроль м’яча в середині поля, провів останню заміну й у футболці «Зірки» в елітному дивізіоні дебютував іспанець Марк Кастельс. А дещо пізніше гості нанесли й перший удар у площину воріт Максима Коваля. Арман Оганесян обіграв опонента і пробив по центру воріт, точно туди, де й перебував голкіпер.

А в компенсований до матчу час, Адерінсола Есеола мав прекрасну можливість відзначитися голом престижу, але зіграв так, як і в цілому в матчі. Після дійсно класної комбінації наш нападник вийшов сам на сам із голкіпером, але «ковирнув» м’яч в бік від дальнього кута.

Отож, матч для кропивничан завершився поразкою з рахунком 0:3. Як тільки фаворити додали швидкості й різноманітності своїм атакам, «Зірка» не змогла вже нічого протиставити й, в підсумку, зазнала третьої поспіль невдачі. Тож, перед важливим протиборством із «Зорею» нашим наставникам є над чим задуматися.

«Динамо» (Київ) – «Зірка» (Кропивницький) − 3:0 (0:0).

11 серпня 2017 року (п’ятниця). Початок о 19:00. Київ. Стадіон НСК «Олімпійський». 7461 глядач. + 32С.

Чемпіонат УПЛ, 1 коло, 5 тур.

Арбітр: Романов Віталій (Дніпро).

Асистенти арбітра: Левко Микола (Чернівці), Найко Олег (Чернівці).

Четвертий арбітр: Труханов Костянтин (Харків).

Спостерігач арбітражу: Покідько Ігор (Полтава).

Офіцер безпеки ФФУ: Свистун Анатолій (Чернігів).

Делегат ФФУ: Прокопович Геннадій (Чернігів).

«Динамо»: 35. Коваль Максим, 9. Морозюк Микола, 10. Ярмоленко Андрій (к/к), 15. Циганков Віктор (8. Шепелєв Володимир, 77), 16. Сидорчук Сергій, 25. Д. Гонзалез, 29. Буяльський Віталій, 34. Хачеріді Євген (19. Гармаш Денис, 46), 44. Кадар Тамаш, 70. Мбокані (22. Кравець Артем, 81), 94. Кедзьора Томаш Кароль. Запасні: 1. Бущан Георгій, 4. Пантіч Александар, 20. Гусєв Олег, 40. Шапаренко Микола. Головний тренер: Хацкевич Олександр.

«Зірка»: 44. Паст Євген, 7. Драченко Максим (к/к), 8. Полегенько Павло, 9. Есеола Адерінсола, 20. Фатєєв Дмитро, 21. Загальський Ігор, 27. Дришлюк Кирило (6. Кастельс Ортега Марк, 84), 45. Пепе Сесе-Франк, 55. Ковальов Максим, 77. Чичиков Олексій (29. Прядун Максим, 60), 93. Цюпа Іван (19. Оганесян Арман, 64).

Запасні: 41. Льопка Роман, 22. Гедж Арно, 23. Маткобожик Олександр, 28. Панфілов Вячеслав. Головний тренер: Монарьов Роман.

Голи: 1:0, Мбокані (48), 2:0, Ярмоленко Андрій (76, з пенальті); 3:0, Ярмоленко Андрій (79).

Попередження: Цюпа Іван (42), Шепелєв Володимир (86).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар