Сьогодні кропивницька “Зірка” на виїзді зустрінеться з київським “Динамо”. Представляємо суперника

Фото: FC Dynamo Kyiv

Сьогодні, 11 серпня, у рамках 5 туру Ліги Парі-матч, кропивницька “Зірка” на виїзді зустрінеться з київским “Динамо”. Матч на НСК “Олімпійський” почнеться о 19.00.

Перша електронна газета та клубна прес-служба “Зірки” традиційно знайомить вболівальників із суперником “зіркових”.

ДИНАМО (КИЇВ)

Рік заснування: 1927.
Президент: Ігор Суркіс.
Головний тренер: Олександр Хацкевич.
Веб-сайт: www.fcdynamo.kiev.ua.
Адреса: м. Київ, вул. Грушевського, 3.
Тел.: +38 (044) 597-00-08.

«Зірка» їде в гості до безсумнівно, найтитулованішого футбольного клубу України, який цього року відзначив своє 90-річчя. Київське «Динамо» протягом цих років здобуло безліч титулів. Команда виступала ще в першому командному чемпіонаті СРСР 1936 року. Тоді ж наші сьогоднішні суперники здобули і перші медалі – срібні.
Переломним в історії «Динамо» став прихід до керма команди тренера Олега Ошенкова. Під його керівництвом «Динамо» у 1951 році стало срібним призером чемпіонату СРСР, а в 1954 році столичні футболісти здобули свій перший Кубок СРСР.

В сезоні 1961 року кияни вперше виграли чемпіонат СРСР, а до кінця десятиліття ще тричі ставали чемпіонами та двічі володарями Кубку СРСР. В 1965 році команда дебютувала в клубному європейському турнірі – Кубку кубків, а 1966 року п’ятеро динамівців брали участь в чемпіонаті світу в Англії.

У жовтні 1973 року «Динамо» отримало нового головного тренера. Ним став 34-річний Валерій Лобановський. Наступного сезону до тренерського штабу ввійшов Олег Базилевич, і разом з цим тренерським тандемом одразу було здобуто чемпіонство і Кубок СРСР. У 75-му році клуб знову здобуває золоті медалі, а також приносить радянському футболу перші в його історії європейські призи – Кубок кубків і Суперкубок УЄФА. Наприкінці ж року Олег Блохін був визнаний найкращим футболістом Європи і йому був вручений «Золотий м’яч». Після тріумфу 1975 року кияни продовжують вигравати радянські трофеї, а у 1986 році «біло-сині» вдруге перемагають у Кубку володарів кубків. І ще один гравець киян Ігор Бєланов у 1986 році став володарем «Золотого м’яча».

Після старту чемпіонатів незалежної України, динамівці стають однозначним лідером українського футболу, хоч і не виграють золоті медалі в перший же сезон, але потім здобувають дев’ять титулів поспіль. Після повернення Валерія Лобановського колектив дійшов до стадії чвертьфіналу Ліги чемпіонів сезону 1997/98 років, а в наступному – став півфіналістом турніру.

В сезоні 2008/09 років на чолі з Юрієм Сьоміним кияни вперше в своїй історії доходять до півфіналу Кубку УЄФА.

З 2010 по 2014 рік гегемонію у внутрішній першості перехопили «гірники» з Донецька. У 2013 році «Динамо» взагалі вперше опустилася на третю сходинку чемпіонату, а у 2014-му – вперше не отримала медалей, завершивши чемпіонат аж на четвертому місці. По ходу сезону 2013/14 років з посади головного тренера був звільнений Олег Блохін, і на тренерському містку його замінив Сергій Ребров. Під його керівництвом кияни здобули чемпіонські медалі в 2015 та 2016 роках. Крім того, позаминулого сезону, столична команда вийшла до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, в якій поступилась «Манчестер Сіті».

У минулому сезоні підопічні Сергія Реброва програли чемпіонство донецькому «Шахтареві», відставши від них у турнірній таблиці на 14 очок. Також «Динамо» не змогло вийти з групового етапу Ліги чемпіонів, посівши останнє місце в квартеті, де також були італійський «Наполі», португальська «Бенфіка» та турецький «Бешикташ».
Перед початком нинішнього сезону у срібних призерів чемпіонату України змінився головний тренер. Команду очолив Олександр Хачкевич. Після чотирьох турів кияни мають в активі десять очок і йдуть на першому місці в турнірній таблиці. У минулому турі столичні футболісти на виїзді зіграли в нульову внічию з полтавською «Ворсклою».

футболісти “Динамо” перед матчем з кропивницькою “Зіркою”, 12.03.2017

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Перша офіційна гра між сьогоднішніми командами відбулася в 1995 році, коли «Зірка НІБАС» поступилася в Києві 1:5. В другому колі того ж дебютного для кіровоградців чемпіонату у вищій лізі, 5 червня 1996 року була зафіксована перша перемога над «Динамо».

В історії протистоянь кіровоградської «Зірки» та київського «Динамо» за роки Незалежності України налічується 18 офіційних матчів, з яких чотири в Кубку України. В цих матчах зафіксовано дві перемоги «Зірки» та 16 перемог «Динамо». Загальна різниця м’ячів становить 52-11=+39 на користь киян.

Кращий бомбардир протистоянь – колишній наставник київського «Динамо» Сергій Ребров, на рахунку якого 6 забитих м’ячів. Ну а у «Зірки» спецом по «Динамо» вважався Юрій Мартинов, на рахунку якого 3 забитих м’ячі.

Остання зустріч між кропивничанами та киянами в минулому сезоні була дійсно історичною. У тому матчі була зафіксована друга перемога «Зірки» над «Динамо» в історії. Рахунок тієї зустрічі 2:0. Два м’ячі зі штрафних забили Андрій Бацула та Павло Полегенько.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар