Легендарний кропивницький хореограф отримав відзнаку «Постаті української незалежності»

Художній керівник легендарного заслуженого ансамблю народного танцю «Ятрань», Народний артист України, Почесний громадянин Кропивницького Анатолій Кривохижа отримав відзнаку  «Постаті української незалежності».

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Відзнаку ювілейної номінації йому передали вдома, адже за станом здоров’я Анатолій Михайлович не зміг відвідати урочистості до Дня Незалежності України.

Цього року патріарх української хореографії відзначатиме своє 96-ліття.

© kr-rada.gov.ua

Анатолій Кривохижа – засновник заслуженого ансамблю танцю України «Ятрань» і академічного театру народної музики, пісні і танцю «Зоряни». За 65 років існування ансамблю «Ятрань» у ньому утворилось понад 30 сімейних пар, а учні самі стали видатними балетмейстерами: Анатолій Коротков, Борис Кокуленко, Павло Босий, Володимир Слободянюк та інші.

Коли у 1977 році ансамбль гастролював у США, у газеті «New York times» з’явилась рецензія Клайва Бернса, який писав, що у порівнянні з ансамблями Вірського і Мойсеєва, програма «Ятрані» – природніша, а отже – краща.

Але у 2000-х роках ансамбль припинив своє існування, перед цим поступово згасаючи. Спочатку почали перероблювати традиційну ятранську програму, а потім дійшли і до скорочення колективу. Врешті всі постановки почали розраховувати лише на 4 пари танцюристів. Це при тому, що у кращі часи Анатолію Кривохижі і його «Ятрані» доручали представляти Кіровоградщину на загальнонаціональному рівні. Тоді на сцені знаходилось одночасно 430 людей!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар