У Кропивницькому презентували інтерпретацію страв на основі старовинних рецептів

© Баба Єлька | Facebook

У Кропивницькому влаштували вечерю, під час якої презентували страви, рецепти яких записали від старожилів Кіровоградської області. Цим займалися учасники фольклорно-етнографічного проєкту “Баба Єлька”. Меню складалось з шести страв. У їх приготуванні застосовували молекулярну кухню, в подачі використовували квіти

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

Рецепти збирали разом із старовинними піснями, одягом, предметами домашнього побуту – скрині, ткацьке, кухонне приладдя.

“Ті страви, які готували 100 років тому, мають продовжити жити у сучасних ресторанах, – вважає учасниця експедицій Інна Тільнова. – Бо це говорить про життєздатність української традиції. Наша мрія – традиційну культуру робити сучасною. Наприклад, якщо ми розглядаємо моду початку 20 століття – сорочки, спідниці, то ці речі, їхні репліки ми можемо носити у сучасному Кропивницькому. Те ж саме із кулінарією”.

9ff91a7bacbeccd9

Розробляв модернізоване меню страв кропивницький кухар Василь Дерев’янко.

У приготуванні використовували місцеві продукти та сучасні технології, розповів співрозробник меню Володимир Овчінніков.

“Це елементи молекулярної кухні. Вона створюється за допомогою хімічних сполук із того, що є у природі і ці сполуки додають у їжу. Ця концепція не так давно запатентована. Наприклад, агар-агар, який добувають із водоростей – це складна суміш сахаридів. Ці сполуки перетворюють одні текстури на інші, тобто із соку можна зробити гель, або зробити пружну оболонку продукту, або зробити піну із бурякового соку. Ці маленькі деталі проявляються у стравах”.

430590ac8f9ef3e4

До меню входили: свинина під ожиновим соусом, салат з ферментованими овочами, “вареники з м’ясним піском”, рецепт яких записаний у селі Куцеволівка, розповіла Інна Тільнова. Так звали вареники, начинені шкварками.

“Шкварок у нас немає, – говорить Володимир Овчінніков. – Наші бабусі готували із використанням великої кількості жиру, олії, ми зараз боремося з цим, ми за здорове харчування. Тож з підчеревини, яка входить у склад вареників з піском, ми виварюємо зайвий жир. Це будуть дієтичні вареники із шкварками”.

a963db6203289629

Далі подавали рибну юшку з домашнім хлібом, печене стегно поросяти під соусом з буряку та на десерт вертуту з маком та вершковим морозивом.

Із зібраних рецептів видадуть книжку “Смачна Кіровоградщина”. “Готують її до друку, – розповіла Інна Тільнова. – Ми плануємо її видати восени. Є деяка затримка у її макетуванні, оскільки виявилось, що світлини із наших експедицій не дуже підходять для друку, але ми вперше це робили, ми не засмучуємось і думаємо, що все вийде”.

Читайте також: “На сцені лише правда”, – Євген Курман розповів про прем’єрну виставу “Іду за вас”

9b28d9501350acaf

ab5a15cd10765946

b8cb10aaa4b21936

d4afc8090b4c2a53

Поширити:

Залишити коментар:

коментар