Кіровоградщина виграла мільйон гривень на відновлення трипільського храму

© Культурно-історичний портал "Спадщина предків"

Кіровоградщина отримає мільйон гривень від Українського культурного фонду на відтворення трипільського храму в Небелівці Новоархангельського району.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова ОДА Андрій Назаренко, повідомляє Перша електронна газета.

“Наша ідея полягає в тому, щоб відтворити цей храм, його інтер’єри і на базі Новоархангельського музею за допомогою сучасних технологій облаштувати інсталяції, які б відповідали тому часу.

Сучасний виставковий майданчик дозволить презентувати пам’ятку археології – Небелівський храм доби Трипілля, який древніший за відомі світові пам’ятки, наприклад, піраміди в Єгипті”!

Нова експозиція покликана стати майданчиком для розвитку співпраці з ЮНЕСКО.


На північ від села розташоване поселення трипільської культури – протомісто Небелівка. Воно займало площу близько 250 га. Дослідження, проведені в 2009 році спільною українсько-британською археологічною експедицією показали, що воно існувало наприкінці 5 — на початку 4 тис. до н. е. і в цей час було найбільшим за розмірами населеним пунктом на території Європи. 2009 року українсько-британською експедицією було розкопано рештки одного наземного житла, знайдено фрагмент посудини із намальованим зображенням людини.

590083 main1
© pinu.com.ua

У липні-серпні 2012 року українсько-британською експедицією було досліджено залишки трипільського храму — споруди розмірами близько 20×60 м. Основа конструкції двоповерхової споруди була виготовлена з дерева, потім обмазана глиною. На разі це перша будівля таких розмірів, досліджена на поселеннях трипільської культури за понад 120 років проведення розкопок. У ній на першому поверсі було виявлено залишки семи вівтарів, підвищення-подіум довжиною 18 м (на другому поверсі). Ширина головного входу з східного боку становила 1,7 м. 2013 року неподалік храму досліджено залишки двох жител. Виявлено фрагменти штукатурки з слідами настінних розписів. Поруч із житлами знайдено котловани для видобування глини, яку використовували під час будівництва. Того ж року завершено складання плану поселення за допомогою магнітної зйомки, за цими даними площа його становила близько 260 га. Територію селища, як встановлено розкопками 2014 року було оточено палісадом. У центральній частині поселення досліджено залишки гончарного горна складної конструкції.

wpid wp 1413922214835
© pinu.com.ua

На території поселення зберігся курган з похованням бронзової доби, частково зруйнований грабіжницькими розкопками. Крім того, у районі села відомо два поселення бронзової доби (2 тис. до н. е.), два ранньої залізної доби (1 тис. до н. е.) та два — черняхівської культури (3-4 ст. н. е.) На території села виявлено матеріали XVII–XVIII ст. — керамічні вироби, фрагменти кахлів.

Детальніше про Небелівку можна почитати тут.

Нагадаємо, “Баба Єлька” відкрила першу на Кіровоградщині етнолабораторію.

Читайте також: Із покинутої хати у високу моду: вінок з Кіровоградщини потрапив у журнал Marie Claire

Поширити:

Залишити коментар:

коментар