Метеорний потік Леоніди зможуть побачити мешканці Кіровоградщини

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

Активність метеорного потоку Леоніди починається з 14 листопада і закінчиться 21. Свого піку зорепад досягне приблизно 16 числа. Леоніди дають приблизно 10-15 метеорів на годину. У Північній півкулі його видно буде дещо краще, ніж в Південній. Побачити його можна буде неозброєним оком, щоправда, за умови безхмарної погоди.

Інформує Перша електронна з посиланням на Find-way.com.ua.

За інформацією порталу, унікальність метеорного потоку Леоніди полягає в тому, що кожних 33 роки цей метеорний потік перетворюється на справжню зоряну бурю. Однак, цього року такого видовища не очікується – бурю ми побачимо тільки в 2034 році.

“Метеорний потік Леоніди, який щороку підсвічує нічні небеса в листопаді, найкраще буде видно з 14 по 21 листопада 2017 року. Максимум рясного «зорепаду» припаде на 17 листопада. Але окремі метеори можна буде спостерігати вже починаючи з 10 листопада. Леоніди не покидатимуть небо над нами до кінця нинішнього місяця. Кількість метеорів у пік зорепаду, 17 листопада, може сягнути 20 одиниць на годину. З недавньої історії відомо, що в 1966 році цей показник становив 150 тисяч метеорів на годину”, – пише на сайті фізико-математичного факультету ЦДПУ доцент кафедри фізики та методики її викладання Олег Волчанський.

Ілюстрація

“Спостереження за цим небесним явищем можуть ускладнити притаманна осені захмареність неба. Даний метеорний потік вирізнятиметься високим рівнем скупченості. Тобто метеори не розсіються небом, а рухатимуться одним жмутом. До слова, у цей період наш природний супутник – Місяць перебуватиме у стадії молодика, а отже не заважатиме спостереженню за зорепадом”, – додає Олег Волчанський.

Згідно з повідомленням  Find-way.com.ua, під час цього метеорного потоку, в людях можуть прокидатися творчі здібності.

“Зорепад відбудеться в сузір’ї Лева, це говорить про те, що в кожному з нас може прокинутися справжній художник. Звичайно ж, не обов’язково, що ви почнете малювати картини. Можливо вам захочеться писати вірші чи романи, втілювати в життя нові проекти на роботі, в загальному ваш творчий потенціал на висоті, не пропустіть цей момент. Ось тільки на роботі не забувайте і про своїх колег, якщо ви будете домагатися своїх цілей, думаючи тільки про себе, то успіху не буде. Але і про свої інтереси забувати не варто, знайдіть золоту середину”, – йдеться у повідомленні.

Довідка за інформацією сайту ФМФ ЦДПУ:

Леоніди отримали свою назву від латинської назви сузір’я Лева, у якому розташований радіант метеорного потоку (уявна точка на небосхилі, де перетинаються траєкторії метеорів). На малюнку наведено положення радіанта метеорного потоку Леоніди 17 листопада о 23 годині. В цей момент він знаходитиметься у східній ділянці зоряного неба приблизно під сузір’ям Великої Ведмедиці.

Леоніди зажили слави через те, що вони є найсильнішим регулярним метеорним дощем, а також тому, що раз на 33 роки (пов’язано із орбітальним періодом комети Темпеля-Таттла) спостерігаються надзвичайно рясні дощі, які утворюють справді величне явище. У пікові роки, дощі можуть складатись із тисяч метеорів на годину. Видатні дощі спостерігались 1698, 1799, 1833, 1866, 1966, та 2001 року.

4Леоніди – це один з найкрасивіших і найвідоміших метеорних дощів. Він відбувається щороку, коли Земля входить до пилового сліду комети Темпеля-Таттла. Комети, наближаючись до Сонця, нагріваються, розсіюючи в міжпланетному просторі дрібні частинки льоду та пилу, які під дією сонячного вітру трохи віддаляються від самої комети, залишаючись поблизу її орбіти. Коли Земля на своєму шляху навколо Сонця зустрічається з цими частинками, вони проникають до атмосфери зі швидкістю понад 70 км/с. Вони прокреслюють то прямі суцільні, а часом, переривисті лінії, то спалахують у вигляді вервечки, а іноді навіть у вигляді однієї або кількох вогняних куль.

І хоча комета наближається до Землі всього лише раз на 33 роки, через її хвіст планета проходить щороку. Пік активності припадає в ніч з 17 на 18 листопада. Астрономи прогнозують близько 20 метеорів на годину під часу піку.

Трохи термінології. Тіло, що заходить у земну атмосферу з космосу, називається метеором, якщо тіло яскравіше 4-ї зоряної величини або помітні його кутові розміри – болідом. Метеор або болід, що впав на поверхню Землі називається метеоритом. Оскільки Леоніди представляють собою невеликі частинки міжпланетної речовини розмірами від піщинок до горошин і практично миттєво згорають  в атмосфері Землі, вони є метеорами.


Нагадаємо, в очікуванні найяскравішого зорепаду за останні роки, кропивничани споглядали на зоряне небо та місяць – 11 серпня минулого року на стадіон  школи №19 у Кропивницькому місцеві астрономи принесли спеціальну техніку, аби зблизька показати містянам зорепад.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар