Місто контрастів: подорожні замальовки журналіста Богдана Кутєпова про Кропивницький

Днями журналіст видання “Громадське ТБ” приїздив у Кропивницький з тренінгом. Наше місто здалося журналісту містом контрастів.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сторінку Богдана Купєпова у Фейсбуці.

Познайомившись із містом, Богдан Кутєпов виклав у мережу “подорожні замальовки”.

Кропивницький – місто контрастів. Рускій Мір і тризуби, боротьба за Єлісаветградъ і листівки “Азова”, велопарковки і вузькі швидкісні вулички, непридатні для велосипедів. Дуалізм і шизофренія: місто перейменували в Кропивницький, а область досі офіційно Кіровоградська. І ніхто не поспішає змінювати таблички. Розповідають, за совєтів Кіровоград конкурував з Черкасами, і тут потайки заздрили новизні будівель сусіднього облцентру, а власної старовини цуралися й тому максимально знищували. А тепер Кропивницький цікавий самобутністю, якої місцеві часто навіть не помічають. Я мав кілька годин, і не пішов у музей, а блукав вулицями навколо центру та фотографував. Повертаєш на вулицю Пушкіна з вулиці Великої Перспективної (перейменованої з Карла Маркса, Карл!) – і починається картинка з 60-х: одноповерхові багатоквартирні хати, до кожної з яких з-під землі тягнеться жовта газова труба. Якщо це й провінційність, то не безлика, а ніби возведена в ранг високого сучасного мистецтва. Таємничий Дім Масонів на Пушкіна 66, спущений апокаліптичний Інгул і регулярні рейси на Москву. Шкода, що з мене ніякий фотомитець, але уявлення з цих фото про атмосферу Кропивницького ви отримаєте”,- пише журналіст у себе на сторінці у Фейсбуці.

– Від "Копілки" я ж до аеропорта доїду? – продовжуємо діалог із жінкою років 50-ти, заходячи в маршрутку в центрі Кропив…

Опубліковано Bohdan Kutiepov 31 липня 2017 р.

Довідково:

Богдан Володимирович Кутєпов  — український журналіст-рослідувач, шоумен, телеведучий, баяніст, автор і ведучий низки програм на телеканалах ТВі та СТБ. Відомий серією телевізійних розслідувань про безпеку режимних об’єктів. З 2013 року працює на «Громадському телебаченні». Богдан Кутєпов з перших днів протистояння, сьогодні вважається експертом в цьому питанні.

Світлина від Bohdan Kutiepov.

“Вуличні філософи. Їх багато в різних проявах”.


Світлина від Bohdan Kutiepov.

“Вигляд на вулицю Велику Перспективну. Ліворуч – “Кіровоградобленерго”. За Конституцією України область і далі Кіровоградська. Тому назва “Кропивницький” не лише не витіснила “Кіровоград”, а й переважно відторгується. Неможливо відвикнути від того, що всюди чуєш і бачиш”.


Світлина від Bohdan Kutiepov.

“В кожній хаті кілька окремих квартир із різними власниками. Це породжує кольорову строкатість”.


Світлина від Bohdan Kutiepov.

“Серед варіантів нових назв звучав Інгульськ. Ось це – Інгул Today. Річку навмисне спустили для ремонту пішоходного моста. Але русло не чистять, пахне приблизно так, як і виглядає”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар