У Мінкультури презентували концепцію Національного мистецького фестивалю «Кропивницький-2017»

Днями під час брифінгу в Міністерстві культури презентували концепцію Національного мистецького фестивалю «Кропивницький-2017», який триватиме з 30 серпня по 3 вересня в місті, яке символізує історію українського театру та витоки національних сценічних традицій.

Про це повідомляє “Урядовий портал”.

Концепцію представили ініціатори заснування фестивалю – Міністр культури України Євген Нищук і народний депутат України Олександр Горбунов, а також головний режисер цього мистецького форуму – Сергій Компанієць.

Міністр культури України Євген Нищук, анонсуючи широкомасштабний мистецький фестиваль «Кропивницький-2017», висловив сподівання, що найближчим часом цей мистецький захід набуде міжнародного статусу та через створення спільного мистецького простору стане продуктивним майданчиком для різних напрямків мистецтв.

«Дуже важливо, щоб в цей нелегкий час саме мистецькі події могли надавати людям надії, поваги один до одного, створювали позитивний настрій та можливість відкривати себе, свою культуру, історію та самобутність того чи іншого міста нашої країни. Саме мистецтво покликане консолідувати суспільство», – зазначив Євген Нищук.

«Ми дуже раді, що саме в Кропивницькому, місті, яке історично тісно було пов’язане з одним із фундаторів українського театру, ми маємо можливість провести цей мистецький фестиваль. Символічно, що одним із важливих акцентів фестивалю стає театральна складова. Сучасний театр є надзвичайно багатогранним – включає в себе і багату хореографію, і музику, і сценографію, і образотворче мистецтво. Всі ці вияви ми би хотіли відкрити і самому Кропивницькому, власне привнести нового забарвлення – яскравих мистецьких подій з різних куточків нашої країни».

Міністр культури розповів про підготовчу роботу з організації та проведення фестивалю. Так , за результатами робочої поїздки до Кропивницького, була створена робоча група за участі провідних митців, Спілки театральних діячів України, провідних критиків та режисерів, якими наразі опрацьовуються сама програма мистецької події та розроблена концепція цього фестивалю.

Євген Нищук також наголосив, що робочою групою були враховані практично всі побажання та ініціативи, які були висловлені творчою елітою Кропивницького і Кіровоградського краю та коротко інформував про цікаві напрямки роботи фестивалю.

«Це так зване Кропивницьке повернення, коли ми враховуємо ті славетні імена, які місто подарувало світові та подаємо в сучасному осмисленні фундаторів професійного театрального мистецтва, які народжені там. Це і вічна класика зі спеціальною програмою, і дитяча програма – open air kids , і спеціальний день хедлайнерів, учасниками якого стануть авторитетні гості та відомі митці. Окремий день фестивалю – діалог з Європою, це можуть бути і семінари, і зустрічі з провідними театральними митцями та зустрічі з творчою спільнотою», – розповів Міністр культури.

Один із ініціаторів проведення фестивалю народний депутат України Олександр Горбунов, уродженець Кропивницького, відзначив важливість для міста проведення подібної масштабної мистецької події.

«Місто довго не мало свого істинного обличчя, свого креативу, я думаю, що саме такий різнопрофільний фестиваль зможе дати місту мистецьке обличчя. Ми маємо сподівання, що фестиваль активізує роботу по поліпшенню інфраструктури. Робота в цьому напрямку вже ведеться і думаю, що нам не соромно буде зустрічати гостей з усіх куточків України», – розповів Олександр Горбунов.

Головний режисер фестивалю Сергій Компанієць розповів про творчу складову концепції Національного мистецького фестивалю «Кропивницький 2017».

«Опрацьовуючи концепцію фестивалю ми відштовхувались від слогану «Особливе і різноманітне», ми прагнули зробити фестиваль дуже різноплановим у напрямках, тематиці, жанрах, і об’єднати все в один творчий майданчик. І саме місто практично стане цим майданчиком», – розповів Сергій Компанієць.
За словами режисера, в концепції фестивалю окрім театру буде представлено хореографію, кіно, запрошено художників та літераторів.

«Абсолютно різні види мистецтв будуть представлені на фестивалі. Учасниками фестивалю стануть багато регіональних театрів з найкращими постановками», – говорить він.

«Також буде багато музики: від симфонічного оркестру до молодих виконавців «Червоної рути», нову постановку представить Раду Поклітару, відбудеться низка заходів, пов’язаних з відомими містянами та ще багато цікавого».

Однією із центральних подій фестивалю стане презентація Національної премії в галузі театрального мистецтва.

«Театральна спільнота вже давно говорить про необхідність такої відзнаки за досягнення в театральному мистецтві. Так, сьогодні є театральна премія – «Київська пектораль», яка має свою історію, але вона відзначає найкращі досягнення театральної галузі саме у столиці. Натомість зараз, коли ми маємо дуже потужну творчу тенденцію розвитку театральних досягнень саме по регіонах, які демонструють чудові роботи, чудових акторів, режисерів, сценографів, дуже важливо дати їм можливість отримати таке публічне заохочення та визнання. Власне на фестивалі у Кропивницькому і відбудеться презентація загальнонаціональної премії, це буде дуже великою подією», – розповів Міністр культури Євген Нищук.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар