Там воно було прожито: у Кропивницькому покажуть атмосферну українську комедію про життя Галичини

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Кадр стрічки "Політ золотої мушки" // YouTube

Завтра, 12 квітня, о 17:00 у тайм-клубі “Берлога” відбудеться зустріч із кінорежисером Іваном Кравчишиним, який привезе у Кропивницький фільм “Політ золотої мушки”. За словами творця фільму, ця стрічка – майже документально і трішки комедійно показує буденне життя колоритної Галичини.

“Політ золотої мушки” – український комедійно-драматичний фільм, знятий Іваном Кравчишиним за мотивами збірки оповідань “Бурачковицькі хроніки” Богдана Волошина. Стрічка у трьох новелах розповідає про жителів села Бурачковичі в Західній Україні, які опиняються в різних комічних ситуаціях. Фільм був показаний 17 липня 2015 року в національному конкурсі на Одеському міжнародному кінофестивалі. В український широкий прокат стрічка вийшла 25 лютого 2016 року.

“Я побачив цей фільм на фестивалі “Бандерштат” у Луцьку. Він мені тоді дуже сподобався. І, коли я дізнався, що Іван Кравчишин показував свою стрічку у Дніпрі, я вирішив запросити його у наше місто”, – розповідає організатор зустрічі у Кропивницькому, голова обласної організації “Просвіта” Олександр Ратушняк.

За словами режисера Івана Кравчишина, ідея створення фільму виникла ще у далеких 90-х, коли він, юний випускник театрального інституту, прочитав новели Богдана Волошина у львівській газеті “Ратуша”.

“Ці комедійні історії, дуже гарно написані. Мене вразила саме мова – як красиво пишуть цією “галицькою мовою”. Автор дозволив мені взяти його тексти для фільму. Я ринувся шукати різні можливості, щоб це зреалізувати”, – розповів Перший електронній Іван Кравчишин.

Іван Кравчишин / Джерело: Національна спілка кінематографістів України

Фільм дочекався свого часу – у 2012-му розпочалися зйомки стрічки “Політ золотої мушки”. Режисер розповідає, що цей фільм має нотки документальності, адже багато сцен не були “постановочними”:

“Я мав змогу працювати не скільки з реальними акторами, стільки з реальними людьми. Там дуже багато такого, котре актори не грають. Там воно було прожито. То більше документальна зйомка була, бо дуже багато речей ми відтворювали з документальною точністю. І ми намагалися йти не стільки букві закону художнього постановочного кіно, скільки букві тої атмосферності – щоби зробити таку шану малій батьківщині. Я сам із західної України – з Іванофранківщини. Це буде така подяка Галичині”.

Кадр стрічки “Політ золотої мушки” / Джерело: varianty.lviv.ua

А найголовніше завдання, яке ставив перед собою творець – зруйнувати стереотипи про те, що комедійне українське кіно не може бути витонченим:

“Було дуже багато таких скептиків, які казали: “От, комедія… і вона в українській інтерпретації завжди така “нафталінна” або із “сальним” присмаком”. А я намагався зробити її цікавою. Вдалося мені це чи ні – може сказати тільки глядач”, – додає режисер Іван Кравчишин.

Наразі планується зйомка 25 подібних фільмів, зокрема, про Кіровоградщину. Але про це читайте на Першій електронній згодом.

Деталі зустрічі із режисером Іваном Кравчишиним і показ фільму у Кропивницькому – на афіші.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар