Екс-регіонал і “Дніпро-Кіровоград” по-хитрому поділили землю

Під час каденції Кіровоградської міської ради VI скликання депутат від Партії Регіонів Олександр Ковальчук отримав у оренду земельну ділянку, яку незадовго до цього отримало собі у власність обласне комунальне підприємство. Про це пише центр медіарозслідувань “Прозоро”.

16 грудня 2014 року депутати Кіровоградської міськради 44 голосами «за» ухвалили рішення №3785, яким надали Олександру Ковальчуку дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вулиці Волкова, 24-б в оренду строком на 25 років. Ділянка, площею 0,3612 га для розміщення багатоквартирного житлового будинку відводилася за рахунок земель житлової та громадської забудови, що перебувають у запасі.  Цікаво, що дану ділянку в постійне користування за 4,5 місяці до цього (29 липня) отримало ОКВП «Дніпро-Кіровоград» (рішення КМР №3375) для розміщення об’єктів інфраструктури і надавалася ділянка за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення Кіровограда. У рішенні КМР для земельної ділянки площею 0,3612 га по вул. Волкова, 24-б було встановлено категорію земель – промисловості, транспорту, зв’язку енергетики оборони та іншого призначення; склад угідь – землі, які використовуються для технічної інфраструктури, для водозабезпечення та очищення стічних вод.

Депутат Ковальчук, як випливає з рішення 3785, отримав ділянку на Волкова, оскільки «Дніпро-Кіровоград» продав нерухоме майно, яке розташовувалося на даній ділянці, а, отже, рішення про передачу йому землі втратило чинність.

Ми проаналізували усі рішення Кіровоградської міськради  з липня по грудень 2014 року, однак не знайшли рішення міської ради, котрим би змінювалося цільове призначення отриманої Ковальчуком землі.

Також рішенням №4042 від 24.02.2015, яке підтримали 43 місцевих обранці, до рішення, яким Ковальчук отримав в оренду землю, внесли ряд правок. Зокрема, завдяки змінам, в рішенні 3785 з’явилося речення «Проектом землеустрою передбачити віднесення земельної ділянки до категорії земель житлової та громадської забудови та визначити склад угідь – землі трьох- і більше поверхової житлової забудови». Крім того, текст ««землі трьох- і більше поверхової житлової забудови, для розміщення багатоквартирного житлового будинку за рахунок земель житлової та громадської забудови, що перебувають у запасі» замінили словами «землі, які використовуються для технічної інфраструктури, для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, що перебувають у запасі». По-суті, міська рада таким чином виправила помилку, про яку ми написали вище.

Рішення №4652 від 29.09.2015, відносно якого Олександр Ковальчук також заявляв про конфлікт інтересів, підтримало в сесійній залі минулого скликання 48 депутатів. Ним міська рада остаточно закріпила за Ковальчуком оренду землі на 25 років по Волкова, 24-б, затвердивши проект землеустрою, передавши ділянку у власність, та встановивши оренду плату на рівні 3% від нормативної грошової оцінки ділянки. Цікаво, що цим рішенням було закріплено за ділянкою і категорію земель – житлової та громадської забудови. Раніше, нагадаємо, ділянка значилася «землями промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар