Хто з депутатів Кропивницької міськради влітку їздить за кордон “обмінюватися досвідом”

Виконавчий комітет Кропивницької міської ради надав дозвіл на виїзд за кордон двом депутатам міської ради – Олександру Шамардіну, який обраний від партії «Рідне місто» та Рафаелу Санасаряну від «Перспективи міста». Обидва депутати не вперше оформлюють довгострокові відрядження у літній період, вказуючи, що підставою є справи, направлені на інтереси громади.

Наскільки це відповідає дійсності, з’ясовував «Антикорупційний вимір», передає Перша електронна газета.

Нагадаємо, що Кабмін обмежив право депутатів місцевих рад на виїзд за кордон під час воєнного стану без дозволу відповідних органів місцевого самоврядування. У Кропивницькому такі погодження надає виконком міськради, розглядаючи надані депутатами запрошення щодо візитів за кордон.

Як ідеться у розпорядженні виконкому від 28 червня, депутату Олександру Шамардіну надали право на 15-денне відрядження протягом 7-21 липня до Магдебурга у Німеччині. Туди Шамардіна запросила компанія InterM GmbH на дві зустрічі з представниками муніципалітету Магдебурга та партнерами з України і країн Європи.

Зустріч проводять «з метою обміну досвідом, налагодження співпраці у сфері транспорту, організації роботи щодо волонтерської та гуманітарної допомоги для Збройних Сил України, а також отримання корисного досвіду комунікації та співробітництва для подальшого використання в своїй депутатській діяльності при вирішенні нагальних питань виборців Кропивницької міської територіальної громади».

Минулоріч Шамардін за запрошенням цієї ж фірми оформлював чотири відрядження, три із яких, що були влітку, тривали понад три тижні.

Сайт «Точка доступу» писав, що на їхній запит у міськраді надали звіт депутата за результатом поїздки.

Шамардін зазначив, що особисто пригнав із-за кордону два мікроавтобуси Volkswagen T5, пікап та причепи для потреб війська, а також «обмінювався досвідом і залучав інвестиції», щоправда, які інвестиції і куди – не відомо.

Фірма Interm GmbH, яка неодноразово запрошує депутата, є автодилером у Магдебурзі. Олександр Шамардін, згідно з його декларацією, володіє ТОВ «Омега-Моторс» і ТОВ «Омега-Техно», що спеціалізуються на торгівлі автомобілями.

Депутат Рафаель Санасарян дозвіл на виїзд отримав теж на 15 днів з 5 по 19 липня. За інформацією з рішення виконкому, він зібрався до Варшави у Польщі для участі у другому етапі круглого столу-тренінгу на запрошення компанії ALPINE CROWN (EUROPE) LTD.

Санасаряну потрібен цей тренінг «з метою обміну досвідом у потенційній співпраці у сфері оборони, захисту прав військових та впровадження нових соціальних проєктів, для налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування, а також отримання корисного досвіду комунікації та співробітництва для подальшого використання в своїй депутатській діяльності при вирішенні нагальних питань виборців Кропивницької міської територіальної громади».

ALPINE CROWN це британський бренд гірськолижного та спортивного одягу.

За даним з декларації Санасаряна, він володіє ТОВ «Євротехніка-2007» й ПП «АТ-Консалтинг», що спеціалізуються на наданні нерухомості в оренду та продажі електроніки, а також має ФОП, з кведом «роздрібна торгівля одягом у магазинах».

Ці підприємства згадуються в судових ухвалах щодо розслідувань, які ведуть правоохоронці стосовно незаконного використання назв всесвітніх лейблів на одязі, який реалізується в магазинах, які мають дотичність до фірм Санасаряна.

Якщо коротко, то розслідування стосуються ймовірно продажу «палі» – речей з етикетками відомих брендів, які є звичайною підробкою.

Наприклад, Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора розслідує кримінальне провадження № 72023000500000021 від 28 квітня 2023 року.

Згідно з ним, представництва компаній Adidas та New Balance заявили про те, що їхні торгові марки використовують при продажі контрафактного одягу на території Кіровоградської та Одеської областей. Фахівці компанії навіть придбали такий одяг у магазинах Кропивницького та після огляду зробили висновок, що це підробка, яку виготовляють на підпільних швейних цехах. Слідство віднайшло ці цехи з контрафактним одягом та опитало свідка, вочевидь співробітника, який підтвердив, що «лейби» нашивають незаконно.

У рамках цього розслідування в липні 2023 року Шевченківський райсуд Києва навіть арештовував одяг і взуття з етикетками відомих брендів, який вилучили під час обшуку у магазині «Дім одягу та взуття «SHELFI», що у центрі Кропивницького.

Магазин розміщений на кількох земельних ділянках, одна з яких належить ТОВ «Євротехніка-2007» Санасаряна, а решта ділянок знаходяться у власності чи оренді фірм, котрі очолює Гліб Підковський з ВО «Батьківщина». Підковський також є очільником фірми, що дотична до видобутку щебеню на скандальному кар’єрі у Кропивницькому.

Разом із тим, за вказаним номером кримінального провадження у Реєстрі судових рішень немає ухвал щодо висунення комусь підозр чи передачу справи до суду для розгляду по суті.

Окрім цього редакція знайшла інформацію про кримінальне провадження №32020120010000042 від 13 липня 2020 року, котре розпочало слідче управління ГУ поліції у Кіровоградській області. Воно теж стосується продажу одягу з маркуванням всесвітніх лейблів.

У рамках цього розслідування у грудні 2022 року слідчі обшукали та вилучили одяг з маркуванням «Puma», «Nike», «Reebok» та інших з магазинів «Sport Discounter» і «Спортландія», котрі пов’язують із Санасаряном. Втім, за інформацією з судової ухвали Ленінського райсуду від 27 квітня 2023 року, адвокат ПП «АТ Консалтинг», що належить Рафаелю Санасаряну, звернувся до суду про повернення вилученого майна. Суд задовольнив клопотання та зобов’язав слідчих повернути Санасаряну різноманітні спортивні костюми, а також шкарпетки й труси.

Але в цьому провадженні також станом на липень 2024 року, судячи з даних в Реєстрі судрішень, якихось суттєвих зрушень нема.

Натомість редакція знайшла у Реєстрі інформацію про те, що у березні 2024 року Кіровський райсуд Кропивницького визнав Рафаеля Санасаряна винним в адміністративному порушенні, а саме керуванні авто в стані алкогольного сп’яніння.

Згідно з відомостями в судовій ухвалі, патрульні поліцейські 6 січня 2024 року зупинили депутата, який керував авто BMW X5. Надалі тести на Drager та в обласній психіатричній лікарні вказали, що він був у стані сп’яніння. Суд оштрафував Санасаряна на 17 тисяч та на рік позбавив права керувати авто.

Втім він оскаржив ухвалу суду через процесуальні порушення. Суддя Кропивницького апеляційного суду Петро Ремез скасував ухвалу, прислухавшись до аргументів адвокатки Санасаряна. Вона переконувала: патрульні не довели, що зупинили депутата за орієнтуванням, а також, вони доставили депутата до лікарні для проведення тесту пізніше ніж за дві години після зупинки.

До слова, Санасаряна в суді першої інстанції захищав адвокат Анатолій Ларін, котрий є депутатом Кропивницької міськради, обраний від «ОПЗЖ». А в апеляційному суді захисницею була адвокатка Дарія Ларіна, дружина депутата Ларіна.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар