У “Реєстрі держZрадників” є троє діячів з Кіровоградщини

Двоє представників московської церкви і один політичний діяч з Кіровоградщини потрапили до списку державних зрадників платформи “Реєстр Zрадників країни”, яку створили експерти Руху ЧЕСНО.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ЧЕСНО.

“Реєстр Zрадників країни” створили у відповідь на значний суспільний інтерес: в умовах геноциду українського народу та війни люди хочуть знати політиків, медійників, правоохоронців, які перейшли на бік ворога і працювали у фейкових органах влади, поширюють проросійську пропаганду і фінансують окупаційні війська, надають іншу допомогу окупантам.

Так до списку потрапив 41 релігійний діяч, 40 із яких – представники УПЦ МП, яка фактично є частиною російської православної церкви на території України. З-поміж них двоє представників Кіровоградщини:

  • Гончаренко Валерій Валерійович, відомий як Митрополит Олександрійський та Світловодський УПЦ МП Боголеп.
  • Губень Петро Іванович, Митрополит Кіровоградський та Новомиргородський УПЦ МП Іоасаф.
  • І політик з Олександрії, екснардеп Володимир Кудря.

image

Боголеп (Валерій Гончаренко), народився 4 грудня 1978 року у м. Світловодськ, Кіровоградська область.

Освіта вища: магістр фінансів, практичний психолог у сфері освіти. Також закінчив Полтавське Духовне училище і Київську Духовну Семінарію.

  • У 2001–2004 роках працював у державній податковій адміністрації Кіровоградської області на посаді державного податкового інспектора.
  • У 2004 році рукопокладений у сан диякона.
  • У 2012 році обраний єпископом Олександрійським та Світловодським.
  • У 2019 році возведений у сан архієпископа.
  • У січні 2020 року очолив роботу конференції “Міжнародні різдвяні освітні читання” у москві.
  • У серпні 2022 року зведений у сан митрополита.

За даними СБУ, Боголеп причетний до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі. У жовтні 2022 року СБУ провела обшуки у його кабінеті і помешканні. Було виявлено листування з патріархом московським кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у рф антиукраїнських матеріалів.

Іосаф (Петро Губень), народився 8 квітня 1961 року у с. Кути, Черкащина.

Освіта: закінчив Київське професійно-технічне училище, Київську духовну семінарію і Київську духовну академію.

  • У 1980-1982 роках проходив службу у лавах Радянської Армії.
  • Після армії працював в Управлінні виробничо-технологічної комплектації тресту “Південно-Західтрансбуд”.
  • У 1994 році призначений на посаду помічника інспектора КДАіС РПЦ МП.
  • У 1995 році у Свято-Покровському жіночому монастирі Києва поставлений на диякони.
  • У 2006 році призначений на посаду доцента кафедри канонічного права КДА.
  • У 2007 році наречений на єпископа в Києво-Печерській лаврі і призначений правлячим архієреєм Новокахівської єпархії.
  • У 2011 року призначено керуючим Кіровоградською єпархією.
  • У 2017 році возведений в сан митрополита.

За даними СБУ, Іоасаф причетний до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі.

Так у травні 2022 року він привітав московського патріарха Кіріла з іменинами. У листі до нього повторював пропагандистські фрази про “один народ”, про «Святу Русь» та надію на “виконання трудів на благо” РПЦ, яку він назвав “Матір’ю Церквою”.

У грудні 2022 року СБУ повідомила підозру Іоасафу за ч. 1 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Під час обшуку у нього виявили листування з патріархом московським кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у рф антиукраїнських матеріалів. Іосаф залучив до злочинної діяльності секретаря єпархії. За їх дорученням у церквах громади роздавали пропагандистську літературу в якій ставили під сумнів українську державність та вихваляли кремлівський режим.

Після цього Губень написав рапорт на звільнення через погіршення стану здоров’я, а синод звільнив його від керування Кіровоградською єпархією.

У 2023 році суд виніс вирок Петру Губеню у справі щодо міжрелігійної ворожнечі. Він визнав свою вину. Іосаф публічно вихваляв захоплення частини території України. Він входив до найближчого оточення московського патріарха кирила. Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії.

Третім фігурантом “Реєстру держZрадників” став політик із Олександрії – народний депутат Кудря Володимир Іларіонович (1948 р.н), член Комуністичної партії України.

Діяльність:

  • Очолював Олександрійську міську організацію КПУ.
  • У 2010 році був обраний депутатом міської ради від КПУ.
  • У 2012 році обраний народним депутатом до ВРУ 7-го скликання від КПУ.

Йому інкримінують замах на суверенітет та територіальну цілісність України.

Так у 2013 році Кудря був одним із 148 депутатів Верховної Ради України, які підписали звернення до Сейму Республіки Польща з проханням визнати геноцидом поляків події на Волині 1942-1944 років. Леонід Кравчук назвав це звернення “антигромадським, антинаціональним кроком, що може бути прирівняний до національної зради”.

16 січня 2014 року проголосував у Верховній Раді України за “диктаторські закони”.

У вересні 2014 року МВС порушило кримінальну справу проти 24 нардепів від депутатської групи “За мир і стабільність”, які брали участь в засіданні держдуми рф. Серед них був Володимир Кудря. У діях зазначених осіб вбачаються ознаки посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.


“Наша організація веде Реєстр держZрадників. Важливо не просто фіксувати ці прізвища для політичної пам’яті, а й відстежувати перебіг судових процесів. Винні мають бути покарані. Ми бачимо, що зростають темпи передачі справ у суди. Разом з тим поки не так багато справ, осіб притягнено до відповідальності”, — наголошує Віта Думанська, лідерка Руху ЧЕСНО.

Читайте такожХто з депутатів обласної ради не підтримав заборону російської церкви в Україні

Поширити:

Залишити коментар:

коментар