Зеленський звільнив генерального прокурора України і голову СБУ

фото: president.gov.ua

Учора Президент України ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора Ірини Венедіктової та про усунення голови Служби безпеки України Івана Баканова.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією офісу Президента.

За словами Зеленського, станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру.

Президент наголосив, що понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави. Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь – наголосив президент.

З огляду на це, Баканова усунули за статтею 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил Україн “Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків”.

Іван Баканов очолив СБУ у серпні 2019 року, коли Зеленський і його фракція “Слуги народу” прийшли до влади. Він є другом дитинства Володимира Зеленського, вони разом працювали у студії “Студії “Квартал 95”, під час передвиборчої кампанії Баканов керував штабом Зеленського, також він очолював партію “Слуга народу”.

Іншим указом Зеленський призначив Олексія Симоненка тимчасовим виконувачем обов’язків генерального прокурора. Симоненко працював офіцером у СБУ до 30 березня 2019 року. У січні 2020 року подавав декларацію як кандидат на посаду заступника директора Державного бюро розслідувань (ДБР) – тоді Бюро очолювала Венедіктова. З березня 2020 року обіймав посаду заступника генерального прокурора.

Читайте також: Дмитро Сінченко: Перемога – це знищення російської федерації як держави

Поширити:

Залишити коментар:

коментар