Президентська кампанія-2019: на Кіровоградщині відбулися масові заміни в комісіях

© oporaua.org

На Кіровоградщині на окрузі №99 та №102 з різних причин по чотири рази змінювали голів ОВК, ще двічі змінювали голову ОВК на окрузі №103. Також в ряді округів спостерігались масові заміни членів ДВК.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Громадянської мережі ОПОРА.

Так, окружну виборчу комісію в окрузі №99 тепер очолює Олена Армаш (від кандидата у Президенти Анатолія Гриценка), в окрузі №102 – Вероніка Запісочка (від кандидата у Президенти Миколи Габера, хоча попередні голови були за поданням Інни Богословської), а в окрузі №103 – голова ОВК Ольга Чумак (подання від Олександра Вілкула).

a81c8aa9dbf917cc728fe2ab99253bc1.jpg
© oporaua.org

«У березні виборча кампанія характеризується активізацією вуличної агітації, кампанії «від дверей до дверей» та візитами в округ публічних осіб, народних депутатів України та довірених осіб кандидатів на пост Президента України. Також тривала інтенсивна робота була проведена для формування й замін членів ДВК. Тільки на №99 окрузі замінили 350 членів дільничних комісій. Така велика кількість замін свідчить про недостатньо серйозний відбір членів ДВК кандидатами у Президенти. Через велику кількість замін у ДВК не на всіх дільницях вчасно були проведені перші засідання та отримані списки виборців, сейфи, обладнання…

Також серед тенденцій кампанії – повернення адміністративного ресурсу. Розгорнуті в останні місяці соціальні програми можуть вплинути на результати волевиявлення. Зокрема, йдеться про монетизацію субсидій та індексацію пенсій», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що не всі ДВК області забезпечені відповідними приміщеннями (відсутність санітарних умов, температурний режим 8+, 9+), оргтехнікою. Також зросла кількість конфліктних ситуацій, пов’язаних з виборчим процесом. Випадки поширення матеріалів з ознаками «чорного піару» зафіксовані в усіх округах області.

У Кіровоградській області протягом березня зафіксовані візити таких кандидатів у Президенти України: Олега Ляшка, Петра Порошенка, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Володимир Петрова, Руслан Кошулинського. Також були організовані виступи публічних осіб на підтримку кандидатів Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Сергія Тарути, Анатолія Гриценка.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Кіровоградській області Євген Гурницький підкреслив, що більшість постанов суду стосуються порушення порядку ведення передвиборної агітації.

«Станом на 28 березня в Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднено 32 постанови в сфері порушень виборчого законодавства. 15 справ розглядали у Кіровському районному суді міста Кропивницький, 3 – у Ленінському районному суді міста Кропивницький, 8 – у Світловодському міськрайонному суді Кіровоградської області, а також 1-2 справи в інших районних судах області. У 5 постановах осіб було визнано винними у вчиненні адмінправопорушень, закрито провадження по 14 справах, повернуто на доопрацювання – 12. Одному правопорушнику, який визнав свою вину, винесли усне зауваження за розміщення передвиборної агітації на власному балконі. Директора ТОВ «Укрреклама» оштрафували на 1700 гривень, а директора рекламного агентства «РІК» на 51 гривню і на 340 гривень», – зазначив Гурницький.

Читайте також: Із окружної виборчої комісії в Олександрії вкрали протоколи

Більше новин від Громадянської мережі ОПОРА дивіться за посиланням.

c20d4e0fc598ee22b06b0b190eb49653.jpg
© oporaua.org

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар