У Світловодську на міське сміттєзвалище незаконно викидають нутрощі тварин

Представники Світловодської районної влади стверджують, що одне з міських підприємств регулярно вивозить на сміттєзвалище нутрощі забитих тварин та зливає їхню кров до озерця поряд.

Про це повідомляє видання “Світловодськ”.

Здійснюється це раз на три доби. А так, як цей вид сміття санітарними нормами заборонено залишати просто неба — як звичайне побутове, на сміттєзвалище вивозять його ночами. Таємно.

“У нас всюди “очі”, — і на сміттєзвалищі, і безпосередньо на підприємстві, — кажуть депутат райради Ігор Кирилов і депутат Павлівської сільради (село поряд із звалищем), а також громадський інспектор з охорони довкілля Кіровоградської області Володимир Мотуз (між іншим, обидва члени “Народного руху України”).

Саме від одного з таких “очей” і надійшла інформація: з підприємства виїхала вантажівка з контейнерами, заповненими свинячими нутрощами… Звісно, найближче до об’єкту виявився павлівець Мотуз, який, для підкріплення, зателефонував до поліції. Але, не дочекавшись правоохоронців, на сміттєзвалище відправився один. І дійсно, говорить пан Володимир, до воріт під’їхала вантажівка, водій якої скочив з кабіни і ключем, який дістав із своїх штанів, почав відмикати замок на воротях.

— Тож, мені двічі дивно: мало того, що цей об’єкт не охороняється — роби там, що хочеш, так ще й з якогось дива ключі від воріт сміттєзвалища знаходять у сторонніх осіб, начебто сміттєзвалище — це філіал підприємства, — дивується Мотуз, за словами якого, він на шофера вантажівки з кишками у рукопашну не пішов, сподіваючись, що ось-ось примчить поліція.

А так, як його сподівання не справдились, машина спокійнісінько заїхала на смітник, де і були нутрощі розвантажені. Водій представиться відмовився, але те, що він зі згадуваного підприємства не заперечував.

— Ми (мається на увазі райрада і РДА, прим. авт.), понімаєш, з розумінням поставились до проблеми міста щодо необхідності кудись дівати своє сміття, дозволивши й далі використовувати оцю ділянку біля Павлівки під власне сміттєзвалище. А воно (місто) нам таку свиню підкидує, точніше, кишки свинячі, — обурено додав Кирилов.

За словами наших співрозмовників, міська адміністрація геть нічого не робила щодо узаконення свого сміттєзвалища. І нинішня — не виняток. Їхні (міські адміністрації) доводиться весь час підштовхувати до вирішення цього питання. От і на нещодавніх перемовинах між міськими і районними властями було досягнуто домовленості: місто ще п’ять років може експлуатувати цю ділянку, пошарово її пересипаючи ґрунтом і роблячи інше її окультурення.

Але за ці п’ять років місту належить знайти іншу ділянку під своє сміття або цю стару таки узаконити і збудувати там сміттєпереробний завод. Але (відсутність охорони, вивезення кишок тощо) співрозмовники сумніваються, що місто дотримається домовленостей. А щодо того, що, мовляв, куди ж переробному підприємству діватися із своїми нутрощами, наші співрозмовники відповіли, що не так давно підприємство відвозило їх до Глобиного — для тамтешнього м’ясопереробного комбінату кишки та інші нутрощі відходами не вважається. А чого вони зараз туди не возять, районні “рухівці” не знають. Як і не знають, чому й досі це підприємство не придбало відносно недороге обладнання для повної нейтралізації (спалювання) таких відходів — як-то настійливо рекомендувала йому районна ветеринарна служба. 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар