Глава УГКЦ у Кропивницькому: Такому храмові може позаздрити будь-який обласний центр

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив у Кропивницькому храм Різдва святого Івана Хрестителя. Співсвятителем був владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський.

У проповіді до вірних Предстоятель Церкви зауважив, що кожен, «хто сьогодні дивиться на Україну, яка воює за своє життя, дуже легко може розпізнати в наших містах і селах ситуацію, про яку ми читаємо в Євангелії, – про ситуацію, яка склалася в місті Наїн у Галілеї». «Ми почуваємося наче в облозі смерті. Скільки сьогодні нашими містами і селами проходить подібних похоронних процесій, скільки матерів плачуть сьогодні над своїми дітьми, яких бездиханними привозять із фронту», – сказав Блаженніший Святослав.

І ми питаємо, каже Глава Церкви, себе, один одного, а передусім Господа Бога, де ж є вихід із ситуації, що нас завтра очікує, чи є в нас надія.

«Якось, – розповів проповідник, – один достойний представник Канадської Церкви запитав мене, чи ви в Україні маєте надію. Я йому відповів: очевидно, що маємо, бо ми є християнами. Це слово про навідини Бога до свого народу ми в Україні переживаємо в особливий спосіб. Ми сьогодні можемо сказати, що Господь Бог не просто відвідує нас, не просто подає нам руку допомоги, можливість вистояти, а в Ньому є наша надія, у Ньому є наше життя, у Ньому є наше воскресіння».

А де є це місце зустрічі з Богом? «І на це питання в унікальний спосіб ми отримуємо відповідь у цьому святому храмі», – вважає Блаженніший Святослав.

«Сьогодні тут в освяченні цього храму в місті Кропивницькому, – продовжив Глава Церкви, –  Господь Бог навідується до свого народу. Сам Спаситель каже сьогодні кожному з нас: не плачте! не сумуйте! Ось Я беру вас за руку, веду вас разом з собою у перемогу над гріхом і смертю, над смутком, відкриваю вам двері життя вічного».

Блаженніший Святослав відзначив, що освячення престолу є джерелом воскресіння…

«Якщо хтось шукає відповіді на свої найтяжчі і найглибші питання, тут словом своєї проповіді Божественного Євангелія Господь хоче до вас говорити, навчаючи вас божественної премудрості і проголошуючи добру новину про життя вічне. Ось що означає новий храм!» – переконує архиєрей.

Глава Церкви нагадав, що він пов’язаний із народженням греко-католицької громади в Кіровограді, а тепер у Кропивницькому.

«Пригадую, як у 2005 році тут померла наша родичка, і навіть не було нашого священика, аби її поховати. Будучи ректором семінарії, відвідував цю щойно зароджену громаду, і ми тоді молилися в крипті римо-католицького храму… Потім ми приїхали на це місце і молилися: Боже, поможи нашій беззахисній, безправній жменці людей, які тільки на Тебе надіються. Бо ніхто з можновладців, ні з політиків не хотів допомогти дотримати релігійних прав громаді. І коли виділили землю на храм, то це було як чудо», – розповів Предстоятель.

Глава УГКЦ привітав кропивничан зі святом освячення храму.

«Такому храмові може позаздрити будь-який обласний центр. А найбільше я вас вітаю з тим, що Господь Бог вас сьогодні навідав. Вітаю, що Бог є з нами і в Ньому є наша сила», – на завершення сказав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар