Які проблеми у діяльності новостворених ОСББ виникають на Кіровоградщині?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання обласної координаційної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Пише офіційний сайт КОДА.
Члени координаційної ради обговорили декілька найактуальніших проблемних питань, які виникають на початку діяльності новостворених об’єднань: взаємовідносини ОСББ з підприємствами-надавачами комунальних послуг, надання довідок про склад сім’ї, зміну місця реєстрації, що раніше здійснювали ЖЕКи, передача в користування ОСББ земельних ділянок, на яких зведено будинки.
Варто зазначити, що засідання обласної координаційної ради відбулося напередодні засідання Національної ради з питань діяльності ОСББ, на якому також розглядатимуть проблемні моменти, що виникають у регіонах.
– Ми повинні супроводжувати процес створення ОСББ, допомагати в питаннях діяльності цих об’єднань та у вирішенні проблем, які виникають стосовно утримання житлового фонду, при підготовці до опалювального сезону, з укладанням відповідних договорів. Керівники ОСББ мають знати алгоритм дій при виникненні проблемних ситуацій, – зауважив Сергій Коваленко на початку засідання.
На сьогодні, за словами директора департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольги Довжук, в області функціонує 312 ОСББ, на утриманні яких перебуває 359 житлових будинків. 143 об’єднання співвласників створено лише цього року, що свідчить про хорошу динаміку. Взагалі з формою управління визначилися 723 багатоповерхових будинки, що складає 22% від їх загальної кількості. Найкращі показники в області щодо створення ОСББ у Знам’янці – 69 об’єднань, що утримують 47% усіх будинків.
Під час розгляду питання взаємовідносини ОСББ з підприємствами-надавачами комунальних послуг, голови новостворених об’єднань співвласників звернули увагу на проблему укладання договорів з ПАТ “Кіровоградобленерго”, зокрема на вимогу стовідсоткового авансового платежу за надання послуг. За словами комерційно директора компанії Олега Соловйова, в “Кіровоградобленерго” ідуть на поступки ОСББ і вимагають лише вчасно сплачувати за спожиту електроенергію – без передплат. Загалом цю проблему необхідно врегульовувати на рівні центральних органів влади.
Питання надання довідок про склад сім’ї, зміну місця реєстрації, що раніше здійснювали ЖЕКи (картотеки передали до органів місцевого самоврядування), поки що члени новостворених ОСББ вирішують “в ручному режимі” – створюють власну картотеку шляхом поквартирного опитування, на основі якої і видають довідки. Таким чином, визначено тимчасовий алгоритм дій, який в подальшому буде відпрацьовуватися.
Багато нарікань у очільників ОСББ виникає і стосовно користування землею, на якій зведено будинок, та прибудинковою територією. Зокрема, проблеми виникають у випадках, коли в приміщеннях розташовано торгові заклади, власники яких вже оформили право власності на землю. Це питання має бути врегульоване законодавчо, тому теж буде враховано при підготовці відповідного звернення до центральних органів влади.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар