Кропивницькі громадські організації відвойовують своє право на електронні петиції

Електронні петиції на сайті громадської організації «Асоціація Політичних Наук» відповідають всім вимогам українського законодавства. Цю тезу аргументовано довели під час прес-конференції активісти громадського партнерства «Рада експертів» та руху «Під контролем!».

Захід став відповіддю на ініціативи деяких депутатів міськради Кропивницького обмежити право громадських організацій збирати підписи під електронними петиціями на своїх сайтах. Так, на засіданні комісії з питань бюджету начальниця управління звернень громадян розповіла, як вона кілька разів “голосувала” за петиції ГО «АПН» з одного комп’ютера, однак її підписи під петиціями так і не з’явились.

За словами голови АПН Дмитра Сінченка, тим самим вони самі підтвердили, що підписи на сайті перевіряються.

«Дійсно, 29.09.2016 о 15:58:40 було заповнено підписну форму петиції про звільнення начальника управління ЖКГ від імені Сташенка Юрія Володимировича, а о 16:00:03 – вже від Іванова Івана Івановича, при чому на ту ж саму електронну адресу та телефон. Ці підписи не могли бути прийняті, адже термін збору підписів під цією петицією на той час вже закінчився. Ще через кілька секунд – о 16:03:58 Сташенко підписався під петицією про світлофори, а о 16:05:36 – був підпис Іванова Миколи Миколайовича. Обидва підписи – знову з одними і тими ж контактами. Ця петиція на той час ще була активною, тому на електронну адресу Сташенка був надісланий запит про підтвердження підпису, який особа проігнорувала, тому його підпис також не з`явився. Тобто, модерація працює і норми Закону нами виконуються!» – розповів Дмитро Сінченко.

За словами юриста Ради Експертів Діани Бондаренко, громадські організації мають законне право збирати підписи під електронними петиціями на своїх сайтах, і сайт АПН цим вимогам повністю відповідає. Петиції містять прізвище, ім’я, по-батькові та електронну адресу ініціатора кожної з петицій, вказано дату початку збору підписів, дату завершення, вказано всіх осіб, що її підписали. Є можливість для будь-якого громадянина зареєструвати власну петицію. Забезпечено механізм перевірки підписів.

«Обов’язок перевірки підписів під петиціями на сайтах громадських організацій покладено на самі громадські організації. Будь-яке втручання в цей процес – це пряме порушення ряду законів, зокрема Закону «Про звернення громадян», «Про захист персональних даних», зрештою – це порушення Конституції України. Якщо міська рада зважиться на подібні кроки – вони одразу ж будуть оскаржені!» – пояснила Діана Бондаренко.

Дмитро Сінченко уточнив, що наявність розділу «петиції» на сайті організації має свою практичну користь, адже дозволяє активістам збільшувати відвідуваність сайту, впізнаваність та авторитет організації. А для громадян – це гарантія того, що їхні персональні дані не потраплять до рук чиновників, яким може не сподобатись зміст тієї чи іншої петиції. Громадські організації не мають права розголошувати персональні дані підписантів, тож таємниця голосування зберігається.

Нагадаємо, нещодавно петиція щодо перерозподілу бюджетних коштів набрала 452 підписи на сайті АПН і була розглянута комісією міськради з питань бюджету. Вимоги активістів прибрати з бюджету корупційні статті обурили деяких депутатів, і ті стали вимагати суттєво обмежити право громадських організацій збирати підписи під петиціями на власних сайтах, аргументуючи непрозорістю процесу збору підписів. Зокрема, голова бюджетної комісії Ігор Волков запропонував внести зміни в Порядок розгляду електронних петицій.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар