У Кропивницькому реконструюють могилу підпільного мільйонера, який був власником унікальної колекції

Олександр Ільїн залишив по собі колекцію вартістю мільйонів доларів.

Телескоп Галілео Галілея, Біблія Івана Федорова, рукописи Пушкіна і Гоголя – це лише кілька назв з унікальної колекції, яку знайшли у підпільного мільйонера Олександра Ільїна. Він жив у тоді ще Кіровограді, працював електриком, роками ходив у старій робі і дірявих чоботях, шукав недоїдки на смітниках. А коли у 1993 помер, у його помешканні виявили раритети, вартість яких досі не визначена. Дослідники говорять про десятки мільйонів і навіть мільярди доларів.

Волонтери Кропивницького розшукали могилу земляка і взялися за її реконструкцію. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Місце поховання підпільного мільйонера і найвідомішого колекціонера України у хащах старого цвинтаря ледве вдалося розшукати. За могилою того, хто залишив по собі два десятки КАМАЗів старожитностей, ніхто не доглядав. Активісти вирішили взяти місце поховання під свою опіку і навести тут лад.

Олександр Ільїн був одинаком, сусіди вважали його мало не бомжем, і з подивом спостерігали, як по смерті у 1993 році з будинку звичайного електрика вантажівками вивозили раритети. За рішенням суду колекцію конфіскували на користь держави. Звідки звичайний колекціонер взяв цінності і для чого збирав – про це і досі сперечаються мистецтвознавці.

Небога Ільїна, яка вперше за довгі роки погодилася поспілкуватися із журналістами, переконує, – усе почалося зі сімейного спадку.

“Цю колекцію він сам збирав. Початок колекції, але невеликий початок, це речі бабусі Наталі Олександрівни, його матері. Потім міняв, знаходив таких, як сам”, – розповідає племінниця колекціонера Ірина Потьомкіна.

Найцінніше, що колекціонував Олександр Ільїн – книги. Значна частина стародруків нині зберігається в обласній науковій бібліотеці у Кропивницькому. Ці книги настільки унікальні, що їм нема ціни.

“Це Євангеліє Петра Мстиславця 1575 року видання. Взагалі в колекції Ільїна 412 кирилочних стародруків від 16 сторіччя до початку 20. Це дійсно безцінна колекція”, – розповідає завідувачка рідкісних і цінних видань Наталя Зеленська.

Держава конфіскувала колекцію і тут же забула про людину, яка її зібрала. Однак до чергових роковин з дня смерті колекціонера 21 жовтня на зібрані громадою гроші на його могилі встановлять пам’ятний знак.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар