Нова поліція в дії: які права має водій, якого зупинив на дорозі патруль

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Вас зупинив поліцейський? За яких умов правоохоронці мають право це робити та на що має право водій? Розкаже інтернет-ресурс Бердичівський погляд.

1. Вас зупинив поліцейський.

Зупинення транспортного засобу здійснюється виключно жезлом, а у виняткових випадках – жестом руки. При цьому поліцейський спочатку вказує на транспортний засіб, який повинен зупинитися, а потім – на місце, де йому слід зупинитися (п. 27.3. Наказу № 111 від 27.03.2009 р. «Про затвердження Інструкції з питань діяльності  підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС»). Законом (п. 1-9 ч. 1 ст. 35 ЗУ «Про Національну поліцію») визначений вичерпний перелік випадків, які надають право працівнику поліції зупинити транспортний засіб, а саме:

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Всі інші причини зупинки автомобіля – незаконні.

У кожному разі працівник поліції зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цих статтях. На вимогу поліцейського зупинку варто здійснювати з дотриманням вимог ПДР (п. 2.4 ПДР). Якщо поліцейський не може назвати причину зупинки, його подальші дії є незаконні і ви не зобов’язані їх виконувати.

Не поспішайте «кидатись в обійми поліцейським», вибігаючи з автомобіля, поки не з’ясуєте його намірів. З автомобіля не виходьте, а зачекайте працівника поліції, знаходячись в автомобілі. Фіксатори дверей установіть у нижнє положення, для спілкування приспустіть скло водійських дверей. Поліцейський, відповідно до п. 27.4. Наказу 111, має право запросити водія вийти з автомобіля лише:

— з метою усунення технічної несправності транспортного засобу або порушень правил перевезення вантажів;

— коли є достатні підстави вважати, що водій знаходиться в стані сп’яніння;

— коли водій або пасажири підозрюються в скоєнні злочину;

— коли є необхідною участь водія в оформленні документів або наданні допомоги іншим учасникам дорожнього руху.

При наявності аудіо-, відеофіксуючого пристрою (мобільний телефон з технічними можливостями тощо) – увімкніть його.

Зафіксуйте автомобіль, на якому несе службу поліцейський. У разі знаходження поблизу інших зупинених транспортних засобів, водіїв чи пасажирів – зафіксуйте їх та запишіть номерні знаки цих транспортних засобів з метою встановлення потенційних свідків на випадок суперечливих правовідносин з поліцією.

Якщо поліцейський змусив Вас зупинитися в одному з місць, заборонених для зупинки (п. 15.9. ПДР) – зафіксуйте об’єкти, розташовані біля Вас, таким чином, щоб можна було ідентифікувати місце розташування Вашого автомобіля. Зупиняти транспортні засоби в місцях, заборонених ПДР (крім залізничних переїздів), поліцейський має право лише у виключних випадках (достатні підстави вважати, що водій перебуває у стані сп’яніння, підозрюється у скоєнні злочину, залишив місце ДТП, створює аварійні ситуації іншим учасникам руху) (п. 12.11. Наказу 111).

DSC_1519

2. Як вести бесіду із поліцейським на дорозі?

Під час зупинки транспортного засобу поліцейський зобов’язаний без затримки підійти до водія, а не змушувати його витрачати час (п. 27.4. Наказу 111).

Уважно вислухайте і зафіксуйте звернення до Вас працівника поліції, заборона таких дії є протиправною. Під час звернення до водія поліцейський зобов’язаний: привітатися; чітко й зрозуміло назвати свою посаду, звання та прізвище; повідомити про причину зупинки транспортного засобу, суть звернення, суть скоєного правопорушення у випадку його вчинення. На вимогу учасника дорожнього руху поліцейський зобов’язаний пред’явити своє службове посвідчення (ч. 3 ст. 18 ЗУ «Про Національну поліцію»).

Поліцейський має право висловити вимогу про пред’явлення водієм:

а) посвідчення на право керування транспортним засобом;

б) реєстраційного документа на транспортний засіб;

в) поліса (сертифіката) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів для перевірки ( пункти. 14.7., 27.2. Наказу 111; підпункт «а» п. 2.4. ПДР).

Названі документи надавати в руки поліцейського не обов’язково, достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати йому у руки документи протиправна (абзац 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ «Про дорожній рух»; підпункт «а» п. 2.4. ПДР). Перед тим, як пред’явити свої документи, бажано висловити вимогу до нього пред’явити його службове посвідчення).

З посвідчення бажано переписати прізвище, ім’я, по батькові, звання, посаду для можливого оскарження дій до прокуратури чи до суду, також уточнити причину зупинки і суть скоєного правопорушення. Не забудьте записати номер нагрудного знака працівника, він також може Вам знадобитися для його ідентифікації (його не можна приховувати або будь-яким чином перешкоджати прочитанню інформації на ньому та фіксуванню його за допомогою технічних засобів – ч.3 ст. 20 ЗУ «Про Національну поліцію»).

У взаємовідносинах з учасниками дорожнього руху працівнику поліції забороняється: звертатися на «ти»; використовувати погрозливі чи ображаючі жести; допускати при спілкуванні зневажливий тон, грубість, неввічливе викладення зауважень, вирази або репліки, які ображають людську гідність, погрози; пред’являти безпідставні звинувачення (п. 17.2. Наказу 111).

Зверніть увагу, чи відповідають прізвище, звання та посада тим, які назвав поліцейський при зверненні, і чи не закінчився термін дії посвідчення. У разі виявлення невідповідності чи закінчення терміну дії посвідчення, вимоги такого працівника не виконуйте, негайно телефонуйте черговому поліції за телефоном 102 та на телефон довіри (телефони є на сайті МВС). Можливо, такий «поліцейський» є просто шахраєм у формі, який таким чином заробляє гроші, що є злочином, передбаченим ст. 390 КК України.

DSC_1479

3. Працівники поліції хочуть здійснити огляд Вашого автомобіля.

Згідно підпункту «в» пункту 2.4. ПДР, на вимогу працівника поліції водій повинен дати можливість оглянути транспортний засіб, але відповідно до законодавства та за наявності на те законних підстав. Крім ПДР, право працівникам правоохоронних органів оглянути в певних випадках Ваш автомобіль надається також низкою норм КУпАП, ЗУ «Про Національну поліцію», ЗУ «Про заходи протидії…» тощо. Проте жодна з цих норм не визначає межі такого огляду (оглянути автомобіль зовні, чи оглянути салон автомобіля, у тому числі важкодоступні місця). Така невизначеність працівниками поліції, як правило, тлумачиться на свою користь. Більш того, новий Закон «Про Національну поліцію» встановлює додаткову форму огляду — «поверхневу перевірку», якій також піддаються транспортні засоби. У такому випадку поліцейський має право вимагати відкрити кришку багажника та/або двері салону (ч. 5 ст. 34 ЗУ «Про Національну поліцію»). Але Ви все одно повинні самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу.

Крім того майте на увазі, що огляд від обшуку відрізняється тим, що при огляді активні дії здійснюються Вами (наприклад, Ви самостійно відкриваєте багажник, двері салону, демонструєте закриті місця салону тощо), виконуючи вимоги поліцейського, а він, в свою чергу, лише спостерігає за Вашими діями та речами, ні до чого не торкаючись руками. За результатами огляду обов’язково складається протокол, один екземпляр якого Ви маєте отримати. Але, якщо це «поверхнева перевірка», межу між якою відрізнити в цьому випадку складно, протокол не складається, такі дії, на жаль, ніяким чином не фіксуються.

DSC_1499

За матеріалами інтернет-ресурсу Бердичівський погляд

Фото Першої електронної (Автор: Ольга Ткаченко)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар