Уродженець Кіровоградщини Юрій Косюк увійшов до списку найбагатших людей планети

Фінансово-економічний журнал Forbes оприлюднив черговий рейтинг найбагатших людей планети. У ньому – п’ятеро представників України. Це Рінат Ахметов зі статком $ 2,3 млрд (771-е місце), Геннадій Боголюбов зі статками $ 1,3 млрд та Ігор Коломойський, який володіє $ 1,3 млрд (ділять 1367-е місце), Віктор Пінчук – $ 1,2 млрд (1476- е місце) та уродженець Кіровоградщини Юрій Косюк – $ 1 млрд (+1694-е місце).

Якщо четверо перших добре відомі, то Косюк – фігура не настільки публічна. «Київські відомості» зосередилися на ньому і виділили 12 фактів, які допомагають зрозуміти, хто це такий.

1. Юрію Косюку 47 років. Він народився 27 травня 1968 року в селі Червоне Гайворонського району Кіровоградської області.

2. Вищу освіту Юрій Косюк отримав у Київському інституті харчових технологій, який закінчив в 1992 році. Спеціальність за дипломом – «Інженер з переробки м’яса та молока».

3. Перший бізнес-проект Косюка виявився невдалим. Заробивши певний капітал брокерською діяльністю у 1989-1991 роках, він вклав гроші в цех по переробці м’яса у Чернігівській області. Цех виявився нерентабельним, і його довелося закрити.

4. Перепрофілювавшись, Косюк став займатися торгівлею. Спочатку це були меблі, переважно польські. Потім – зерно, борошно і спирт. Бізнес йшов з перемінним успіхом, але Косюк врешті-решт зрозумів, що не зможе домогтися тут великого успіху і вирішив піти в іншому напрямку.

5. Справа, яка зробила Юрія Косюка багатим, називається «Наша ряба». Це – бренд, який менше ніж за рік став відомим половині України. Під цією маркою охолоджену курятину почало випускати ЗАТ (згодом ВАТ) «Миронівський хлібопродукт» (МХП), засноване Косюком у 1998 році.

6. Зараз група компаній «Миронівський хлібопродукт» об’єднує понад 20 підприємств (птахівництво, м’ясопереробка, виробництво соняшникової олії, свіжої яловичини преміум-класу, фуа-гри, ковбасних виробів і копченостей, вирощуванням кукурудзи, соняшнику, пшениці, ріпаку, фруктів). Під дахом цієї групи зосереджені бренди «Наша ряба», «Фуагра», «Сертифікований Ангус», «Дружба Народів», «Бащинський», «Легко!», «Qualiko».

«Я побудував надійний човен, і тим, хто в ньому, нема чого боятися», – так одного разу охарактеризував Косюк свій бізнес.

7. 20 серпня 2008 року Юрію Косюку було присвоєно звання Героя України – за видатні особисті заслуги перед державою у розвитку аграрної галузі. Цікаво, що за 11 днів до того прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила МХП у встановленні необґрунтовано високих цін на курятину. Ніяких розслідувань з цього приводу не проводилося.

8. Після перемоги Петра Порошенка на президентських виборах Юрій Косюк пішов у політику. 3 липня того року він був призначений заступником голави Адміністрації Президента (відповідав за матеріально-технічне забезпечення та логістику силових відомств). Перед цим Косюка довго сватали у владу, називали навіть можливим міністром оборони і першим віце-прем’єром. У грудні він покинув цю посаду, залишившись лише позаштатним радником глави держави.

9. У доларові мільярдери Косюк потрапив вже за часів кризи, який, як зазначає Forbes, парадоксально зіграв йому на руку. Споживачі перейшли з дорогих видів м’яса на більш дешеві, у першу чергу курятину – основний продукт його групи.

За 2015 рік продажі МХП на внутрішньому ринку зросли на 19%. Крім того, компанія скористалася скасуванням імпортних мит на м’ясо птиці в країни ЄС. Косюку навіть вдалося зберегти свій кримський бізнес, оперативно перереєструвавши його як російський. Тепер ця частина його активів – найбільші виробники у своїй сфері на півострові.

10. У кінці 2015 року Юрій Косюк потрапив в епіцентр парламентської боротьби навколо бюджету. Щоб прийняти зміни до Податкового кодексу, які входили у «бюджетний пакет», депутати пішли на поступки аграрним холдингам в питанні спецрежиму ПДВ. Як зазначає «Економічна правда», найбільше від цього вигравали «Миронівський хлібопродукт» Косюка і «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка. Характерно, що невідміна спецрежіма НДС ставила під загрозу співпрацю України і МВФ.

11. Майбутні перспективи Косюк оцінює вельми песимістично.

«Ніякого зростання економіки не буде, це обман. Думаю, економіка у цьому році піде вниз. Ми бачимо настрої бізнесу – з чого бути зростанню?»- Заявив він в інтерв’ю« Голосу Америки ». Він не бачить індікаторовроста економіки в Україні: внутрішній споживач стає біднішим, зовнішні ринки залишаються колишніми, приходу іноземних інвестицій також не очікується. За його словами, 2016 й – це перший рік, коли МХП не інвестуватиме в нове будівництво.

12. Юрій Косюк одружений, дружина Олена – менеджер МХП. У пари є син Іван.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар