Визволення Кіровограда від німецьких окупантів відзначать покладанням квітів і роздаванням грошей

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Дата 8 січня 1944 року в історії  Кіровограда – в особливій шані – це День визволення нашого міста від німецьких загарбників.

Згідно з наказом Верховного Головнокомандування про звільнення м. Кіровограда від 8 січня 1944 року в ознаменування одержаної перемоги 23-ом військовим частинам, які відзначилися в боях за визволення нашого міста, присвоєно назву “Кіровоградські”. Від початку січня 1944-го року у військових донесеннях та повідомленнях Інформбюро значилися: 297 стрілецька Слов’янсько-Кіровоградська дивізія, 25 танкова Кіровоградська бригада, 1669 винищувальний протитанковий артилерійський Кіровоградський полк, 97 Гвардійський мінометний Кіровоградський Червонопрапорний полк. А 8 січня 1944 року Москва салютувала доблесним військам, які звільнили м. Кіровоград, двадцятьма артилерійськими залпами.

Традиційно цього дня о 10.00 на Меморіальному комплексі “Фортечні вали” відбудеться урочисте покладання квітів до Вічного вогню, пам’ятного знаку «Багнет» та Алеї пам’яті загиблим військовослужбовцям, які брали участь в АТО.

Живі квіти ляжуть у ці січневі дні до могил, пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з подіями Другої світової війни. Їх покладуть учні та вчителі загальноосвітніх закладів, медичні працівники, студенти, спортивна громадськість міста.

Ветерани війни – визволителі Кіровограда, відповідно до рішення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, отримають грошову допомогу у розмірі 1000 гривень кожному. 6 січня керівництво міської ради відвідає усих визволителів за місцем їх проживання, привітає зі святами і вручить кожному матеріальну підтримку та святковий подарунок.

Заходи інформаційно-просвітницького, суспільно-політичного, патріотичного та виховного характеру протягом січня пройдуть у дитячо-юнацьких клубах відділу сім’ї та молоді Кіровоградської міської ради, спортивних школах, шаховому клубі «Біла тура», спортивному клубі «Ікар».

У загальноосвітніх навчальних закладах міста заплановано проведення Єдиного дня пам’яті із проведенням тематичних уроків, лекцій, бесід, виставок документів, друкованих видань, фотоматеріалів та екскурсія до музею «Визволення Кіровоградщини» на базі НВО «Гімназія ім. Тараса Шевченка». Тематичні заходи заплановано провести і у всіх бібліотеках-філіях міської централізованої бібліотечної системи.

Із 5 січня в приміщенні територіального центру соціального обслуговування Ленінського району міста Кіровограда буде розгорнута виставка друкованих матеріалів «Кіровоградщина в роки війни». А вже 6 січня для ветеранів-підопічних територіального центру за участі вокального самодіяльного колективу «Калинонька» буде організовано святковий концерт.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар