Під захистом червоної парасольки: у Кіровограді відбувся флешмоб на підтримку секс-працівників (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 17 грудня, в Кіровограді відбувся флешмоб під знаком “Червоної парасольки”. Ідея акції: заявити про існування проблеми насильства над секс-працівниками  у всьому світі і на Кіровоградщині зокрема.

Участь в акції узяли самі секс-працівники, їх друзі та близькі, а також представники громадських організацій, які надають різноманітну (юридичну, психологічну і т.д.) підтримку жінкам.

Організатором флешмобу стала Всеукраїнська благодійна організація “Легалайф-Україна”, директором якої є Наталя Ісаєва, колишня секс-працівниця, а нині активна захисниця прав жінок цієї специфічної індустрії.”Ми хочемо заявити, що серед нас є різні люди, у тому числі і секс-працівники. Хочемо привернути увагу, співчуття і інтерес громадськості, а головне пробудити бажання в кожній людині активно брати участь у захисті своїх прав”, – зазначила Наталя Ісаєва.


Флешмоб розпочався “представленням” Червоних Парасольок: учасники стали на однаковій відстані один від одного на одній зі сторін центрального мосту й одночасно відкрили над собою парасолі. За кілька хвилин потому, флешмобери обіграли невелику театральну сценку, якою символічно продемонстрували відносини між поліцією і секс-працівниками.

Трохи згодом, вишикувавшись у шеренгу і зберігаючи дистанцію, учасники рушили до площі Героїв Майдану.

Одна з представниць секс-бізнесу Олена, поділилась своєю відвертою розповіддю. “Жінки не від хорошого життя йдуть працювати таким чином. Зазвичай їх штовхають безробіття, життєві негаразди, проблеми близьких. Це дуже важко,- розказала жінка. – Ми постійно перебуваємо під гнітом: потерпаємо і від фізичного, і від морального насильства. Інколи взагалі за людей не вважають”.

 

За словами учасниць акції, особливо важко і “брудно” складаються  стосунки з правоохоронцями: поводяться представники поліції грубо, дуже часто докладають фізичну силу. Має місце і «кришування» секс-праці: щоб мати можливість працювати, необхідно сплачувати певні кошти. До того ж розмір своєрідного “податку” залежить від місця роботи: якщо працювати у приміщеннях (квартири, бані, сауни) – доводиться платити великі суми, на трасі відкупи менші.

Зі слів Наталі Ісаєвої, червона парасолька – це символ захисту від агресії, обмеженого навколишнього світу. На площі учасники символічно заховали  за парасольками обличчя  і “розчинились” у натовпі, чим продемонстрували що вони постійно поруч і нічим не відрізняються від інших людей.

Довідка
«День захисту секс-працівників від насильства і жорстокості» був запропонований у пострадянському регіоні міжнародною організацією, що іменує себе «Мережею організацій із захисту прав працівників сфери сексуальних послуг» – Sex Workers ‘Rights Advocacy Network (SWAN). Вперше День відзначався в 2003 році. Спочатку ця дата була запропонована Анні Спрінкл (повією, порно-зіркою, що стала сексологом) і американським аутріч-проектом секс-працівників Sex Workers Outreach Project USA (SWOP) як день уваги і поминання жертв вбивці з Грін-Рівер в Сіетлі, штат Вашингтон. Міжнародний День захисту секс-працівників від насильства і жорстокості дав секс-працівникам стимул у всьому світі зібратися разом і організуватися проти дискримінації і пом’янути жертв насильства.

У 2001 році в італійському місті Венеція відбувся Перший всесвітній конгрес працівників, зайнятих у сфері сексуальних послуг. На цей конгрес прибули представники США, Італії, Німеччини, В’єтнаму, Таїланду, Камбоджі та деяких інших країн. Делегати, які зібралися на цьому конгресі, розповідали про проблеми, з якими стикаються працівники цієї сфери, і намагалися знайти шляхи їх вирішення.

Тоді ж представниці найдавнішої професії пройшлися вулицями міста з червоними парасольками, привертаючи увагу венеціанців і всієї світової громадськості до проблем порушення прав людини. Працівники цієї сфери занадто часто стають жертвами злочинів з боку сутенерів і клієнтів, часто при повному потуранні влади, а в окремих випадках і під «дахом» правоохоронних органів.

Суспільство також байдуже поглядає на насильство, що здійснюється стосовно секс-працівників. Нелюдський підхід до проблем працівників цієї сфери викликаний філософією «вони самі обрали свою долю і отримали за заслугами».

У Європейському союзі Міжнародний комітет з прав секс-працівників, починаючи з 2005 року, став використовувати червоний парасольку як символ опору дискримінації секс-працівників. Ходи накшталт венеціанської стали традиційними і отримали назву «Марш червоних парасольок».

Віднедавна цю дату відзначають і на пострадянському просторі.

Більше фото тут.

Білоконь Катерина, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар