Донорство у Кіровограді: не потрібно бути супергероєм, щоб рятувати життя

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Напередодні новорічних свят станції переливання крові намагаються “запастись” компонетами крові, адже у святковій метушні люди не поспішають рятувати чуже життя. Кіровоградська обласна станція переливання крові не є вийнятком. Донори тут – на вагу золота.

“Ми намагаємось зараз прийняти якомога більше донорів, адже під час свят ніхто не прихдить. А донорська кров потрібна завжди,” – каже заступник головного лікаря Кіровоградської обласної станції переливання крові Олег Зюнзя.

Проте практика проведення масових акцій показує, що кіровоградці  і в будні не дуже поспішають ставати донорами, відхрещуючись повсякденними справами. Протягом крайнього тижня донорства, який був проведений Фундацією регіональних ініціатив та Асоціацією молодих донорів України у Кіровоградській області минулого тижня, донорами стали лише кілька десятків кіровоградців.

За словами організатора акції Дмитра Бабака, у пабліку акції було близько тисячі людей,  половина з тих виявили ініціативу.  50 – заповнили анкету, з яких близько 20 – прийшли здавати кров.

“Зараз не дуже вдалий час. Багато студентів на сесії. І, традиційно, люди на роботі. Хоч після забору крові лікар дає довідку на два дні відгулів, але всі кажуть, що це лише фікція. Мовляв, на роботі не радіють таким “офіційним прогулам”, – каже Дмитро Бабак.

“Дійсно, кіровоградці не дуже поспішають здавати кров “чужим людям”. Поки біда не торкнеться із близьких”, – розповідає один із координаторів Асоціації молодих донорів у Кіровоградській області Ольга Ткаченко. Окрім волонтерства Ольга веде на сайті Першої електронної газети рубрику “Врятуй житя” – пише про людей, яким потрібна допомога. Зокрема, у пошуку донорів.

Читайте також: Перша електронна відкриває рубрику «Врятуй життя»

“Часто телефонують зі словами: “Прочитали інформацію. Це наш знайомий. Коли можна здати кров?”. Дуже небагато таких кіровоградців, які за потребою можуть швидко відреагувати навіть на персональне повідомлення про необхідну допомогу”, – каже Ольга.

Проблема відсутності донорів повторюється нерідко: потреба плазми при опіках, низький гемоглобін у онкохворих тощо. База донорів лише формальна страховка на випадок нагальної потреби пошуку донорів.

Одна з історій на сторінках Першої електронної: Під час операції лікарі сказали, що вирізати пухлину кіровоградцю пізно. Потрібні донори 3+ групи крові

Невже у людини 21-го століття не знайдеться години вільного часу, щоб допомогти чиємусь серцю битись довше?

Щоб отримати відповіді на запитання стосовно того, як стати донором чи увійти до бази донорів телефонуйте координаторам АДМУ.

Контакти координатора Асоціації молодих донорів України у Кіровограді Ольги: 0994413914, 0971887009

Готуючись до здачі крові, необхідно дотримуватись таких правил:

Напередодні, ввечері, не можна вживати жирну, смажену, копчену їжу, яйця, молочні продукти та напої, які містять алкоголь.

У день здачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивне фізичне навантаження, прийом алкоголю. Не бажано також кермувати транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх донорів.

За 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для Вас, і для того, кому потрапить Ваша кров.

Намагайтесь регулярно і збалансовано харчуватися, вживайте побільше рідини; відмовтесь від вживання алкоголю за 48 годин до процедури; утримайтеся від вживання аспірину, анальгіну і ліків, що містять аспірин і анальгетики, за 72 години до процедури; обов’язково виспіться, відпочиньте.

Як харчуватися перед здачею крові:

  • напередодні відмовтесья від жирного, смаженого, гострого, копченого, молочних продуктів, яєць. Рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів);
  • вранці, в день кроводачі обов’язково легко поснідати;

Дотримання цих вимог особливо важливе, якщо ви здаєте тромбоцити або плазму. Не виконання цих порад може зашкодити якісно провести сепарацію Вашої крові (відділення необхідних компонентів) і зробить неможливою здачу.

Під час здавання крові:

Дайте знати в будь-якому випадку, якщо Ви почуваєте себе недобре. Обов’язково повідомляйте лікаря про можливі ускладнення під час здавання.

Після здавання крові:

  • відпочиньте протягом 10 хвилин;
  • з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • якщо ви недобре почуваєтеся, повідомте персонал;
  • протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якою брали кров;
  • краще уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;
  • алкогольні напої краще не приймати раніше ніж через 8 годин;
  • прагніть часто та регулярно харчуватися протягом двох діб;
  • вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб;
  • приходьте ще раз здати кров через відновний термін.

Якщо Ви здорові, але ще не є донором, не зволікайте ні секунди і зробіть все, щоб усунути це прикре непорозуміння. Хай донорство дає Вам відчуття гордості і радості за врятовані життя. Даруйте здоров’я та будьте здорові!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар