Кіровоградський професор отримав лицарський орден

Засновник та перший керівник відділу міжнародних зв’язків Кіровоградського національного технічного університету Василь Воробєйчик нагороджений орденом Merite agricole від Міністерства сільського господарства Франції, який вважається аналогом ордена Почесного легіону, але для діячів сільського господарства – повідомляють на сайті КНТУ.

За словами Василя Воробєйчика, ідея подати його кандидатуру на нагородження орденом Сільськогосподарських заслуг належить, вочевидь, посольству Франції в Україні. Василь Якович сам дізнався про це вже постфактум. Новина стала приємною несподіванкою, а сама нагорода є символічною. Країна, яка є європейським лідером в галузі сільського господарства, вручає «лицарські» ордени Сільськогосподарських заслуг трьом представникам країни, яка в останні роки виходить у лідери агропромислового комплексу Старого Світу і стає одним з найбільших експортерів сільськогосподарської продукції.

Нагорода має назву L’Ordre du Merite agricole – Орден Сільськогосподарських заслуг. Орден було засновано 7 липня 1883 року тодішнім Міністром сільського господарства Франції Жюлем Меліном. Як зазначається на веб-сторінці Ордену, коли Жюль Мелін став міністром сільського господарства, однією з найперших його дій було створення спеціальної нагороди для відзначення заслуг і досягнень в галузі сільського господарства. Франція – була і залишається великою агропромисловою країною, значна частина її національного багатства надходить від сільського господарства. На початку 1880-х років в цій галузі було задіяно більше 18 млн. французьких фермерів, агрономів, вчених. Жюль Мелін прагнув відзначити найбільш успішних громадян, що працюють в галузі сільського господарства, сприяючи розвитку суспільного багатства Франції. Оскільки було неможливо збільшити кількість призначень в Ордені Почесного легіону, Жюль Мелін вирішив створити подібну нагороду саме для працівників сільського господарства. Так з’явився урядовий Орден Сільськогосподарських заслуг.

Лицарем ордену Merite agricole може стати особа віком не молодше 30 років, що має не менше 15 років реального стажу та заслуг в галузі сільського господарства, сільськогосподарської промисловості, в державних сільськогосподарських установах або в науковій сфері, пов’язаній з сільським господарством. Списки кандидатів затверджує Міністерство сільського господарства Франції після обговорення кожної кандидатури на Вищій раді ордена.

Наприкінці жовтня поточного року в Києві у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» відбувся «День Франції в Україні». На цьому заході посол Франції в Україні Ізабель Дюмон вручила ордени Merite agricole трьом українцям, представленим до цієї почесної нагороди протягом останніх чотирьох років. Одним з трьох нових лицарів ордену Сільськогосподарських заслуг став кіровоградець Василь Якович Воробєйчик.

Наприкінці 1990-х років була заснована асоціація «Кі-Fгаnсе», яка займалась питаннями франко-української співпраці (перші дві букви назви асоціації «Кі» – від «Кіровоград» французькою). Василь Воробєйчик стає віце-президентом асоціації від української сторони. Під егідою «Кі-Fгаnсе» починають працювати перші проекти зі стажування у Франції студентів Кіровоградського державного технічного університету.

«Згодом ректор університету Михайло Іванович Черновол доручив мені написати концепцію міжнародних зв’язків навчального закладу, – розповідає Василь Воробєйчик, – потім, у 2001 році, було створено відділ міжнародних зв’язків університету і мене призначили начальником цього відділу. Оскільки з іноземних мов я знаю лише французьку, весь час, що я пропрацював у відділі міжнародних зв’язків, я курував французькі напрямки співпраці.

Тоді нам вдалося встановити відносини з більше ніж десятьма французькими навчальними закладами, схожими за профілем з нашим університетом, написати та реалізувати спільний проект TEMPUS. Протягом цього часу за підтримки відділу міжнародних зв’язків та асоціації «Кі-Fгаnсе» більше 400 студентів нашого університету побували на стажуванні у Франції, більше 20 студентів отримали у Франції вищу освіту рівня магістра, один наш випускник поступив до французької докторантури. Більше десяти делегації науковців та співробітників університету відвідали навчальні заклади Франції. Спільно з французькими науковцями і викладачами ми провели декілька міжнародних наукових конференцій. Фактично, я займався організацією усіх цих проектів.

Міжнародна діяльність також включала прийом у Кіровограді французьких делегацій. В університеті побувало більше 100 наших французьких колег-науковців, фахівців галузі сільського господарства. Дуже багато французьких студентів приїжджали до нас із ознайомчими 10-денними візитами. Вони відвідували університет, фермерські господарства, сільськогосподарські та переробні підприємства, відкриваючи для себе сільське господарство України».

Підготував Олександр Виноградов

Поширити:

Залишити коментар:

коментар