Смак осені: найкращі рецепти з гарбуза для затишних днів

Поради, рецепти
vsviti.com.ua

Осінь щедро обдаровує нас своїми барвами й ароматами, а разом із ними – смачними дарами городу. Один із головних символів цієї пори – гарбуз. Сонячний, запашний і надзвичайно корисний, він надихає на кулінарні експерименти.

Перша електронна газета підготувала для вас добірку простих і смачних рецептів із гарбуза – щоб у кожному дні було трохи більше тепла, затишку й осіннього настрою.

Крученики з гарбузом

hq720-7

Інгредієнти:

  •  1 ціле куряче філе
  •  150 г грибів (або 30 г сухих)
  •  250 г цибулі
  •  50 г олії
  •  500 г гарбуза
  •  50 г вершків
  •  25 г сиру
  •  1 зубок часника
  •  Сіль, перець за смаком

Приготування:

Куряче філе порізати на шматочки, відбити. Посолити, поперчити до смаку. Гриби порізати дрібно (якщо сухі, то замочити у воді, а потім віджати і порізати). Гарбуз почистити від шкірки, порізати кубиками.

Цибулю порізати дрібними кубиками, розділити на дві частини. Одну посмажити з грибами, посолити, поперчити. Другу – пасерувати з гарбузом та часником, додати води і варити до розмʼякшення гарбуза.

До готового гарбуза з цибулею додати вершки, збити блендером до однорідної консистенції. У курячі відбивні загорнути смажені гриби з цибулею. Викласти на деко, змащене олією, полити соусом з гарбуза та посипати тертим сиром.

Запікати у розігрітій духовці за температури 190°С 15 хвилин. Залишок соусу можна їсти як суп.

Курка, запечена в гарбузі

Інгредієнти:

  •  середній круглий гарбуз – 1 шт.
  •  велика цибулина – 1 шт.
  •  морква – 1 шт.
  •  куряче м’ясо – 500 г
  •   олія
  •  зелень
  •  часник – 2 зубки
  •  сіль, спеції – за смаком

Приготування:

Цибулю наріжте півкільцями. Моркву натріть на крупній терці. Обсмажте цибулю і моркву до золотистого кольору.

Курку розріжте на невеликі шматки і відправте до овочів. Обсмажте до рум’яної скоринки.

istock-5052501111-novyy-razmer

Зріжте верхівку гарбуза, видаліть насіння і трохи м’якоті, щоб товщина стінок була приблизно 1 см.

Наріжте гарбузову м’якоть, додайте до курки і смажте 5 хвилин. Туди ж покладіть сіль, спеції, зелень і часник. Смажте 3 хвилини і перекладіть масу в гарбуз.

Накрийте гарбузовою верхівкою. Запікайте при 190 °С 1 годину.

Інста-паста з гарбуза

Інгредієнти:

  •  невеликий гарбуз гітара
  •  400 г курячого філе
  •  3 зубчики часнику
  •  5-10 помідорів чері (можна й звичайні, нарізані великими шматками)
  •  вершкове масло для обсмажування
  •  50 г пармезану
  •  200 мл вершків
  •  80 г крем-сиру
  •  сіль, перець та зелень

Приготування:

Гарбуз почистити і нарізати овочерізкою на довгі слайси.

rbk-0003-3-f554a38a7c1710e8f61226d2e6d4d9ae-480x270

М’ясо нарізати кубиками, обсмажити на сковорідці до майже готовності, додаючи трохи вершкового масла. Викласти в окрему посудину. На цій же сковорідці злегка обсмажити подрібнений часник, додати розрізані навпіл чері, обсмажити їх хвилинку і залити вершками.

У вершки викласти слайси гарбуза. Зверху ледь полити його кип’яченою водою, присипати пармезаном і накрити кришкою. Коли гарбуз почне м’якнути, додати м’ясо, крем-сир, спеції, зелень і ще пармезану й тушкувати кілька хвилин до готовності.

Суп-пюре з гарбуза та печериць

Інгредієнти:

  •  200 г гарбуза
  •  200 г печериць
  •  2 картоплини
  •  1 помідор
  •  корінь петрушки,
  •  1 цибулина,
  •  2 ст. ложки рослинної олії
  •  5 стаканів води
  •  сіль, перець та інші спеції за смаком
  •  зелень

Приготування:

Гриби та цибулю нарізати невеликими шматочками, подрібнити корінь петрушки в блендері чи вручну. Перемішати все та обсмажити на олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).  Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залити гарячою водою та варити близько 10 хвилин.

sup-tykvennyj

Додати обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції за смаком і варити до готовності на невеликому вогні. Готовий суп подрібнити в блендері, а перед подачею додати зелень для аромату та смаку. В суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.

М’ясна запіканка з гарбузом і помідорами

Інгрідієнти:

  •  1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
  •  1 гарбуз середньої величини
  •  150 г рису
  •  100 г цибулі
  •  100 г вершкового масла
  •  3 помідори
  •  сіль, перець, інші спеції – за смаком

Приготування:

М’ясо нарізати дрібними шматочками, всипати у невелику каструлю, залити водою так, щоб злегка покрити. Тушкувати до готовності на слабкому вогні.  Рис відварити до напівготовності.

maxresdefault-1-6

Дрібно нарізати цибулю й обсмажити до золотистого кольору у маслі.  Гарбуз очистити й нарізати тонкими скибочками.

Готове м’ясо змішати з рисом і цибулею, поперчити, посолити або додати інші улюблені спеції за смаком.  У глибоку пательню, змащену вершковим маслом, покласти шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову – шар гарбуза, а зверху викласти кружальцями помідори по всій поверхні. Влити трохи окропу або підсоленого бульйону й запікати в духовці під кришкою до готовності гарбуза.

Гарбузова запіканка з сиром

w-I81k8frdlil-XW7y4-G8x-Ej-L7-A5q-RHcc-Do-A3-Mf-Thj

Інгрідієнти

  •  гарбуз – 1 кг
  •  твердий сир – 150-200 г
  •  молоко – 1 стакан
  •  борошно – 2 ст.л.
  •  панірувальні сухарі – 3 ст.л.
  •  вершкове масло – 1 ст.л.
  •  яєчні жовтки – 2 шт.
  •  вода – півсклянки
  •  цибуля, дрібно нарізана – 4 ст.л.
  •  лавровий лист – 1 шт.
  •  сіль за смаком

Приготування:

Гарбуз наріжте тонкими скибочками і покладіть в каструлю. Додайте туди ще цибулю і лавровий лист. Залийте водою, доведіть до кипіння та варіть на слабкому вогні 15 хвилин. Дістаньте та остудіть гарбуз. Зробіть з нього пюре.

Борошно обсмажте на сковороді, влийте молоко і помішуйте до закипання. Дайте соусу прокипіти 5 хвилин на слабкому вогні. Яєчні жовтки збийте і повільно влийте в гарячий соус. Помішуйте безперервно, щоб жовтки не згорнулися.

З’єднайте гарбуз, половину сиру і соус. Отриману масу викладіть в деко, попередньо змащене маслом.

Другу половину сиру змішайте з панірувальними сухарями і посипте запіканку зверху. Випікайте її при 180 ° С протягом 30 хвилин.

Гарбузовий чизкейк

af8b3f-780x

Інгредієнти:

  • 150 г пісочного печива з корицею
  • 30 г розтопленого вершкового масла
  • 500 г сиру кисломолочного, жирного або крем-сиру
  • 250 г маскарпоне
  • 4 яйця
  • 120 г цукру
  • 350 г гарбузового пюре (найкраще взяти сорт Хокайдо)
  • 200 г вареного згущеного молока (іриска)
  • 2 ст. л. борошна
  • 1 ст. л. крохмалю, кукурудзяного
  • 1 ч. л. меленої кориці

Приготування:

Пісочна основа: Помістіть печиво в чашу міксера та розмеліть дрібно, змішайте з розтопленим маслом. Форму діаметром 23 см вистеліть папером для випікання – дно та боки. Масу висипте на дно форми і розрівняйте, утрамбовуючи. Випікайте при 180°С приблизно 10 хвилин або до золотистої скоринки. Вийміть і трохи остудіть, поки готуєте сирну масу. Двічі оберніть форму ззовні алюмінієвою фольгою чизкейк буде випікатися на водяній бані.

Якщо у вас немає готового гарбузового пюре — просто запечіть скибочки гарбуза (солодких сортів) у духовці та перебийте масу занурювальним блендером у пюре.

Сирна маса: Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.

Інгредієнти для сирної маси викладіть у чашу міксера та збийте або змішайте за допомогою занурювального блендера. Не перемішуйте довго, щоб не утворювалося занадто багато повітря.

Вилийте сирну масу на пісочну основу та випікайте при 160°С близько 60 хвилин на водяній ванні. Чизкейк повинен пропектися по всій поверхні та застигнути. За необхідності трохи збільшіть час випічки. Вийміть із духовки та охолодіть. Перед подачею  посипте корицею з цукровою пудрою.

Гарбузова запіканка з яблуками, горіхами, медом

zapikanka-z-harbuza

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 200 г домашнього сиру
  • 4 ст. л. манної крупи
  • 2 яблука
  • 2 яйця
  • 100 г волоських горіхів
  • 50 г родзинок (або інших цукатів)
  • 30 г вершкового масла
  • 3 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. меду

Приготування:

Родзинки залити водою і залишити на 20 хвилин. За бажанням, замість родзинок можна взяти інші цукати – чорнослив, сушений абрикос чи журавлину. Горіхи очистити, підсушити на розігрітій пательні (підсушувати необов’язково, але так вони будуть більш хрусткими) і подрібнити.

Гарбуз очистити і нарізати кубиками. Те ж саме зробити і з яблуками – очистити і нарізати кубиками або соломкою.  Яйця збити міксером, додавши дрібочку солі та цукор. Кинути у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.

Сир протерти крізь сито, щоб позбутися грудочок.  Додати до збитих яєць сир і мед.  Збити тісто до однорідної консистенції. Викласти частину тіста в змащену вершковим маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім викласти шар з гарбуза і яблук, посипати ізюмом, цукатами і горіхами. Зверху покласти решту тіста.  Запікати в духовці, розігрітій до 180°С близько 40 хвилин.

Гарбузовий пиріг

lpnlwr-c2x1x52px49p-rc-up-ee07b677f12b7e0c3d67a89ed692a471

Інгредієнти:

  •  м’якоть гарбуза – 400 г
  •  пісочне тісто – 200 г
  •  яйце – 1шт.
  •  кориця мелена – 2 ст.л.
  •  мускатний горіх мелений – дрібка
  •  цукор – 2 ст.л.
  •  вершкове масло – 2 ст.л.

Приготування:

Змішайте вершкове масло, цукор, мускатний горіх і корицю, злегка підігрійте. Додайте туди гарбуз і тушкуйте до 15 хвилин, остудіть.

Тісто розділіть на дві частини і розкачайте. Одну частину викладіть на дно форми, зверху покладіть гарбузову начинку, накрийте другою половиною тіста.

Зверху змастіть пиріг яйцем, посипте цукром і проколіть 3 дірочки. Випікайте при температурі 200° С 30 хвилин.

Мармелад з гарбуза

uu1

Інгредієнти:

  •  цукор – 270 г
  •  вода кип’ячена – 500 мл
  •  м’якоть гарбуза – 500 г
  •  лимонний сік – 70 мл
  •  цукрова пудра – 1 ст. л.

Приготування:

Обирайте мускатний або цукровий гарбуз, без темних плям. Розріжте гарбуз на кубики, залийте водою і варіть до м’якості.

Далі протріть гарбуз і викладіть в іншу каструлю, засипавши цукром. Перемішайте масу і підігрійте на слабкому вогні.

Додайте лимонний сік через 2 хвилини і варіть до загустіння 10 хвилин. Мармелад повинен падати шматками зі столової ложки. Якщо маса ще занадто рідка, то варіть її довше.

Викладіть мармелад на застелений пергаментом деко, товщина повинна бути близько 1 см. Залиште на 10-12 годин до повного загустіння. Наріжте на шматочки і посипте цукровою пудрою.

Гарбуз для релаксу

cd5b3ab3d7c2074e1f895f0c42b432f5

Гарбуз та його частини можна використати, щоб розслабитися та вгамувати нервову систему.

 

76cbd3f6d1506429b7db9ff65a1a5b71

Насіння чудово підійде для викладання картин. Для основи можна взяти картон, фанеру, або мішковину чи полотно. А кріпити насінинки варто за допомогою клеєвого пістолета. Насінини можна розфарбувати або підсмажити до різного кольору.

2098335

Згадайте дитинство – зробіть якусь тваринку.

Якщо ж кропітка робота із викладання картин вам не довподоби, то згадайте дитинство: кілька продовгуватих гарбузиків та набір гілочок допоможуть створити сніговика, бичечка або ведмедика. На що вже вистачить вашої фантазії.

Нагадаємо,страви з помідорів на будь-який смак: кулінарна добірка

Читайте також:смачні огірки на зиму: готуємо за перевіреними рецептами

Поширити:

Залишити коментар: