Внаслідок споживання в’яленої риби двоє мешканців Благовіщенської громади потрапили до закладу охорони здоров’я з симптомами харчового отруєння. За результатами лабораторних досліджень обласного центру контролю та профілактики хвороб у хворих осіб виявлені ДНК бактерії роду Clostridium botulinum-ботулізм.
Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Держпродспоживслужбм України.
Потерпілі скаржилися на погіршення зору (двоїня), порушення шлунково-кишкового тракту, слабкість верхніх та нижніх повік, загальну слабкість, біль в животі, запаморочення, спазм м’язів шиї та охриплість голосу.
Спеціалісти провели санітарно-епідеміологічне обстеження і встановили, що потерпілі вживали рибу копчену (салаку), кальмар сушений, рибу в’ялену (лящ) промислового виробництва, придбаних у магазинах міста Благовіщенське та міста Київ. Фахівці Держпродспоживслужби здійснили позапланові інспектування магазинів, де була придбана вищезазначена продукція, з питань безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Стан потерпілих при зверненні за медичною допомогою оцінювався, як важкий, тому було прийнято рішення переведення їх на лікування до обласної лікарні, де одному з них введено протиботулінічну сироватку. Наразі стан потерпілих задовільний, лікування продовжують.
Довідково. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Збудник захворювання (Clostridium botulinum) – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби, інші овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
- швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту.
Будьте обачні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких! При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.
Читайте також:
- На Кіровоградщині подружжя отруїлося дикорослими грибами
- Глобальна епідемія: у світі подвоїлася кількість хворих на діабет. Як боротися з хворобою?