Як підібрати тепловий насос для опалення вдома: критерії вибору

© Kurt Jensen EL & VVS

Пошук відповідного теплового насоса для опалення будинку – це важливий процес, адже від вибору безпосередньо залежить економічність і надійність опалення, гарячого водопостачання та кондиціювання, як мінімум, у найближчий десяток років. Детальну інформацію по темі та консультацію можна отримати на сайті https://shop.alterair.ua/ru/otoplenie/teplovye-nasosy/, а в статті нижче ми розповімо, що потрібно враховувати перед тим, як підібрати тепловий насос з урахуванням особливостей свого будинку.

AD_4nXestyS6Pp0e2cHaFIdNmlq2RucESiX7CR0JPF3iE2U9p-GIm44xA5P3C5mxl7ZIWLUHbebmFkq9nyxlOc33j-n0zNxZA7YxfbJ2dALxJ4h0-NZlq46NwQblg-umFJsM0Erp7uktOjwSu0SgitLWvR4xZ4Kz?key=gj-arp9Zz8NuWThfwnbZsg

Основні види теплових насосів для опалення будинку

Перед тим, як вибрати той чи інший тепловий насос, познайомтеся з їх різноманітністю та особливостями кожної технології.

Тип теплового насосу

Особливості

Для яких об’єктів підійде?

Аеротермальний (повітряний) Як джерело тепла використовує атмосферу. Для роботи в прохолодному кліматі України важливо купити інверторну низькотемпературну модель, яка зможе опалювати кімнати навіть у мороз нижче -30℃.

+ Агрегати повітря-повітря – це класичні спліт-системи (кондиціонери з режимом опалення), тому монтаж можна провести за 1 день;

+ Система повітря-вода забезпечить будинок опаленням/кондиціюванням через фанкойли + гарячим цілорічним водопостачанням.

Доступні за ціною порівняно з іншими теплонасосами.

Простий у монтажі: можна встановити в квартирі на будь-якому поверсі.

Можна універсально встановлювати у будь-яких житлових, виробничих та комерційних будівлях.

Геотермальний (ґрунтові)

Як джерело тепла використовує ґрунт.
Монтаж пристроїв вимагає проведення земляних робіт (буріння свердловин чи підняття товщі землі навколо будинку).

+ Найбільш стабільний та енергоефективний тип теплонасосу, оскільки земля на глибині декількох метрів у будь-який мороз залишається позитивної температури;

+ Забезпечує максимально економічне опалення, кондиціювання, гаряче водопостачання та обігрів басейну.

Найбільш дорогий тип теплового насосу;

Підходить для великих особняків і служить кілька десятків років.

Для приватних будинків, котеджів та інших будівель, які мають безпосередній доступ до земельної ділянки.

Водяні

В якості джерела тепла використовує воду.
Монтаж пристроїв вимагає проведення земляних робіт (буріння свердловин) або доступу до будь-якої водойми, що незамерзає, або резервуару з рідинами (аж до стічних вод).

+ Не менш стабільний, енергоефективний та функціональний тип теплонасосу, ніж геотермальні моделі, якщо температура води залишається на належному рівні.

Для будинків та котеджів, які мають безпосередній доступ до резервуару, колодязя, артезіанської свердловини, незамерзаючої водойми або річки.

Як зробити грамотний вибір теплового насоса для свого будинку?

Кожен тепловий насос підбирається індивідуально з урахуванням особливостей самої будівлі, її оточення, а також фінансових можливостей та вимог власника. Також у процесі вибору враховуються:

  1. Кількість тепла, необхідного для обігріву кімнат, водопостачання, басейнів, теплої підлоги, тобто. теплове навантаження на систему опалення;
  2. Теплопритоки та тепловтрати будівлі, в т.ч. через перекриття, вікна, вентиляцію;
  3. Наявність місця розташування того чи іншого устаткування на об’єкті.

На основі цих даних створюється проєкт, який включає:

  • Створення креслень;
  • Вибір теплового насоса та периферійного обладнання;

Розрахунок вартості всієї системи, включаючи витрати на купівлю, встановлення та експлуатацію, а також термін окупності ваших вкладень

.AD_4nXcYQHt2OBBV1sisreBaGsq4evgbpGDhxvpnmr4PmqtCqTl9S498ZMsAlp5oLNNF5Yo4k411gheX_echcpfWNJa_b2M57yvaQXQRhfeC5_hVacBRbHlUWrhhqvRWSjZKxAAW7Gua6YYf7mSSbbkFqxjIGBW5?key=gj-arp9Zz8NuWThfwnbZsg

Топові моделі теплових насосів у різних цінових категоріях

Понад мільйон гривень

Геотермальний тепловий насос Stiebel Eltron WPE-I H 400 Premium потужністю 20,18 кВт (ціна ≈35000$) — багатофункціональна енергоефективна модель, яка генеруватиме тепло для системи опалення та водопостачання, а також холодильну енергію для кондиціювання: фанкойлів, конвекторів, холодних /стін.

Інверторний тепловий насос повітря-вода Viessmann Vitocal 350-A (ціна ≈30000$) 18.5 кВт у моновалентному режимі. Інноваційна технологія дозволяє легко нагрівати теплоносій у магістралі до 65 градусів. Доступний у модифікаціях для зовнішнього та внутрішнього монтажу, що робить цей тепловий насос ідеальним вибором для обігріву басейнів.

Категорія від 500 тис. грн. до 1 млн. грн.

Геотермальний тепловий насос Stiebel Eltron WPF 21,5 кВт (ціна ≈25000$) — комплексне рішення для опалення, охолодження та гарячого водопостачання. Оснащений всією необхідною автоматикою та різними способами управління, завдяки чому експлуатація буде зручною та на 100% безпечною.

Тепловий насос повітря-вода Olimpia Splendid Sherpa S3 Aquadue Tower 2,74/4,80/6,39 кВт (ціна ≈14000$) — високоякісне обладнання італійського виробництва, яке забезпечить опалення, кондиціювання та гаряче водопостачання. Безліч налаштувань та гнучкий функціонал.

Дешеві теплові насоси до 500 тис. грн.

Повітряно-водяна спліт-система LG Therma V HU163MA.U33/HN1639.NK3 9 кВт (ціна ≈9500$) — призначена для забезпечення гарячим водопостачанням, опаленням та охолодженням приміщень. Може бути встановлена ​​як у домашніх, так і в комерційних та промислових будинках площею до 300 квадратних метрів.

Повітряний тепловий насос (інверторний кондиціонер) Gree Soyal Inverter 13-16 кВт потужність (ціна ≈1250$) – якісний низькотемпературний кондиціонер, який забезпечить охолодження приміщень влітку, а також опалення (за зовнішньої температури повітря не менше -20℃).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар